Skip to content

Fahrenheit 451

6 replies · 331 views

Martin Mystere
Martin Mystere
1,621 posts
Mar 12, 2004, 03:04 PM#9261

Fahrenheit 451

bugunlerde elinizde varsa ya da edinebiliyorsaniz Truffaut'nun fahrenait 451 filmini izlemenizi tavsiye ederim. gercekten cok etkileyici bir film. film hakkinda bir topic acayim istedim.

yazili kulture dair her seyin yasak oldugu bir dunyada itfaiyenin isi sondurmek degil buldugu kitaplari yakmaktir. kitabin yanma isisi olan fahrenait 451 itfaiye teskilatinin adidir. filmin en urpertici yani ise bir cok insan icin bu durumun olagan olmasidir. televizyonla uyusturulmus toplum icin tek "gercek" televizyonun soyledikleridir.

1966 yapimi film aslinda cok uzak zamanin bir bilimkurgusu degil. o cagi yasiyoruz bugun.. okumak yasak degil belki ama artik onun yerine gecen seyler var hayatimizda. niel postman'in dedigi gibi "televizyon kitabi yasaklamaz. onun yerine gecer".

DA
darxoul
265 posts
Jan 07, 2005, 11:29 AM#16780

öncelikle bir düzeltme yapayım: filmin adı Fahrenheit 451.

Film, Ray Bradbury'nin aynı adlı romanından uyarlama. Ayrıca Michael Moore'un Fahrenheit 911 filminin isminin de esin kaynağıdır bu ktap/film.

Bradbury'nin kitabını Türkçe'de İthaki Yayınları arasında bulabilirsiniz.

Film kanımca pek çok edebiyat uyarlaması gibi kitabın biraz gölgesinde kalıyor. Filmi kitabı okuduktan sonra izledim ve filmin kitabı görselleştirmekten fazlaca öteye geçmediğini düşündüm (sanırım edebiyat uyarlamasının başka bir şey olması gerektiğini düşünüyorum, en son izlediğim edebiyat uyarlaması Haneke'nin Şato yorumuydu, ki görüşümü ne kadar doğruluyor).

Konuya gelince: gerçekten etkileyici, vurucu bir konuydu. İtfaiye teşkilatının yangın söndürmek yerine kitap yakmasını anlamak İngilizce düşününce daha kolay oluyor (İtfaiyeci=fireman="ateş adam", ateşi yakıyor mu yoksa söndürüyor mu, belli değil. o nedenle kitabın geçtiği kurmaca zaman diliminde filmin kadın kahramanı itfaiyeci Montag'a şöyle soruyor: "Bir zamanlar itfaiyecilerin kitap yakmak yerine yangın söndürdükleri doğru mu?").

Bunu yazarken bir arama yaptım, yazdıklarımın bir kısmı başka bir başlık altında bulunuyormuş zaten. Ben sadece kitaptan bir alıntı yapıp linki veriyorum:

"Tahtalar ve çiviler olmadan bir ev yapamazsın. Eğer evin yapılmasını istemiyorsan tahtaları ve çivileri saklarsın. Eğer adamın politik bakımdan mutsuz olmasını istemiyorsan, ona iki yönlü bir soru verme, tek yönlüsünü sor. Daha da iyisi hiç sorma. Bırak savaş diye bir sözcük olduğunu unutsun. Eğer hükümet yeterli çalışmıyorsa, çok işi varsa, vergiler deli gibiyse bırak öyle kalsın, bunun için insanların endişelenmesi daha mı iyi? Sakin ol, Montag. Onlara yarışmalar düzenle, en tutulan şarkıların adlarını sor, devletlerin başkentlerinin adlarını sor, geçen yıl Iowa’da ne kadar mısır yetiştirilmiş, onu sor, bilsinler kazansınlar. Onları patlamalarına neden olmayacak bilgilerle doldur. Öyle lanet olası olaylarla onları donat ki, kendilerini bilgileriyle gerçekten parlak kişiler sansınlar. Böylece düşündüklerini zannetsinler. Hiç kımıldamadan hareket ettiklerine inansınlar. O zaman mutlu olacaklardır, çünkü bu tür olaylar ve konular hiç mi hiç değişmezler. Onlara felsefe, sosyoloji gibi esnek konular verme, olayları bağdaştırmak için. O zaman melankolik olurlar. Bugün birçok adamın yapabildiği gibi, tv antenini ayırıp, yeniden birleştiren kişi, tüm evreni ölçüp biçen, eşitlik arayan kişiden çok daha mutludur."

Fahrenheit 451, R. Bradbury

http://www.sinefil.org/forum/viewtopic.php?t=1211&highlight=451

EL
eliza bennet
396 posts
Jan 07, 2005, 11:42 AM#16781

Kitabı okumadım ama filme birkaç ay önce rastlantı eseri Prime Max'te rastladım, bir şekilde etkilendim ve takılıp kaldım.

Kitapla karşılaştırmasını yapamıyorum ama film olarak bana hitap etti. Ben doğmadan önce çekilmiş ama kesinlikle geri kalmış değil. Görüntüleri çok sevdim, aktörler harikaydı ve konu bana inanılmaz ilginç geldi.

Aslında science fiction hiç okumadığım bir tür ama darxoul'un yaptığı alıntı çok hoşuma gitti ve kitabı okumaya karar verdim. Sağol

DünyayıKurtaranAdam
16 posts
Jan 07, 2005, 01:49 PM#16791

Traffaut'un görsel bir şölene çevirdiği , fakat bunun yanında kitaptaki havayı veremediğini düşündüğüm romandır. Keşke biraz daha karanlık olsaydı dediğim filmdir. Kitabını şiddetle tavsiye ederim, bilimkurgu okumuyor olsanız bile alt metini çok kuvvetli bir roman olduğundan kimi zaman bir bilimkurgu okuduğunuzu unutuyorsunuz...Yalnız bulabilirseniz İngilizce okuyun, İthaki'nin çevirisi gerçekten çok kötü...Son olarak
"Çeviri kadın gibidir. Güzeli sadık, sadığı da güzel olmaz."
İthaki biraz fazla sadık bir çeviri yapmış düşüncesindeyim.

DA
darxoul
265 posts
Jan 07, 2005, 01:58 PM#16793

eliza bennet wrote:
Aslında science fiction hiç okumadığım bir tür ama darxoul'un yaptığı alıntı çok hoşuma gitti ve kitabı okumaya karar verdim. Sağol

Ben de ilk o alıntıyı görüp okumaya karar vermiştim. iyi okumalar.

pan
pan
Forum Manager
2,664 posts
Jan 10, 2005, 10:07 AM#16856

hem kitap hem de truffaut'nun yorumu muhteşem. filmin ne kadar başarılı olduğuna insan, çekildiği yıl gözönüne alındığında bi kez daha şaşırıyor...

pan
pan
Forum Manager
2,664 posts
Jan 10, 2005, 10:30 AM#16857

hem kitap hem de truffaut'nun yorumu muhteşem. filmin ne kadar başarılı olduğuna insan, çekildiği yıl gözönüne alındığında bi kez daha şaşırıyor...

You need to log in to post a reply.