Skip to content

animasyon

4 replies · 209 views

JU
junglism
28 posts
Mar 24, 2004, 06:59 PM#9616

animasyon

animasyon nedir? disney mi? festival filmleri mi? show tv nin haberlerinin başında gördüklerimiz de animasyon mudur? konu kaygısı güdülmelidir? kağıt kalemle mi yapılmalı? teknolojiye yaklaşım nasıl olmalı? bu sorular kafamı kurcalıyor....

DO
dopey
914 posts
Mar 24, 2004, 11:29 PM#9620

.

AD
ad or no
28 posts
Mar 28, 2004, 01:04 AM#9663

animasyondan çok iyi anlayan biri olmamama ragmen bu soru hakkinda söyleyecek bir kaç sözüm var. çünkü benzeri sorulari sanatin herhangi bir dali için sormak mümkün.
geçenlerde 1 haftaligina ankaradaydim. dolmusta gidiyoruz, meydan gibi bir çimenlik alanda, kavsak noktasinda otlayan keçiler gördüm. "yuh ulan sehrin göbeginde keçiler otluyor" dedim. megerse keçiler heykelmis. uzaktan gerçek keçi gibi görünüyordu ama yaklasinca igrenç bir estetik anlayisiyla karsi karsiya oldugumu fark ettim.

yani demem o ki; bu isi neden yapiyoruz. neden heykel yapiyor, heykelden neden keyif aliyoruz?

ayni seyi animasyon için soralim. neden animasyonla ugrasiyor insanlar? nasil bakiyoruz animasyona? bir sanat dali olarak mi?

simdi kamerayla film de çekebilirsiniz, savas ayin programini da... bu durumda kameraya iyidir ya da kötüdür demek yanlis olur.

derdimiz var mi? bunu en iyi ve efektif biçimde animasyonla anlatiyorsak, bunu yaparken kullandigin teknolojinin bir önemi yok. ha kullanilan teknolojinin kendisi tartismaya açiktir o ayri.

ayni sekilde, disney animasyonu mevzusu... disney nasil sinema filmi yapiyorsa ayni anlayisla animasyon filmi yapiyor. bir soru ya da begeni varsa o anlayisa iliskin olmali...

JU
junglism
28 posts
Mar 28, 2004, 07:42 PM#9677

tabi sen bu kadar açık fikirli olabilirsin ama herkes böle değil malesef. mesela festivallerde daha geleneksel çfler kabul görüyor.

pan
pan
Forum Manager
2,664 posts
Apr 05, 2004, 11:46 AM#9897

sanırım yukarıda sorduğun her soru başlı başına bir deryadır. bence animasyonu pek çok açıdan değerlendirmek mümkün. ben kale kağıtla çizilenini de cgi olanını da kil olanını da vs hepsini seviyorum. o tür bir muhafazakarlığım yok. fikir iyi olduktan sonra her tür animasyon filmini izlerim. kim ne der bilemem, ne düşünür merak ederim tabi ama muhafazakarlığın bazı şeylerin önünü kapadığını düşünüyorum. O yüzden "animasyona özgürlük!" diyor ve bitiriyorum.

You need to log in to post a reply.