Skip to content

BLADE II

11 replies · 318 views

SO
SOLAS
236 posts
Sep 02, 2002, 07:27 PM#507

BLADE II

SİZ BUNLAR HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?(DİKKAT AŞAĞIDA YAZANLAR BLADE II FİLMİ HAKKINDA BAZI SÜRPRİZLERİ İFŞA ETME TEHLİKESİ İÇERMEKTEDİR FİLMİ SEYRETMEMİŞ OLANLARIN BUNU GÖZE ALARAK OKUMASI TAVSİYE EDİLİR!)

1. Uzakdoğu dövüş sanatlarının kullanıldığı çok fazla film izledim ama bazı yönleriyle g. d. toro iyi bir izleyici ve fan olduğunu gösterdiğini düşünüyorum şöyle ki bat-ninja-vampire karışımı ikili(asad-niyssa) 'ev' e girdiklerinde yapılan dövüş devasa spotların önünde olur(god lights) burada spotların kullanımı pek çok martial arts filminde usta ve öğrencilerin güneş batarken ve doğarken yaptıkları antremanlara ve dövüşlere 'gönderme' taşıyormuş gibi geldi.
  2. filmin başında ki kaçma kovalama ve dövüş içinde farklı teknikte farklı müzik kullanıldığını düşünüyorum siz ne dersiniz?
  3. dinsel göndermelerin de filmde ayrı bir yer tuttuğunu söyleyebilirim:zaten vampirliğin dinsel bir tema olduğunu bir yana bırakacak olursak hristiyanlıkta olan baba-oğul inancı filmde whistler-blade ilişkisinde ve hatta damaskinos-nomak ilişkisinde karşımıza çıkar.
    ayrıca blade yakalanıp vampir üssüne getirildikten sonra ilk gösterildiği sahnede yerde yatarken gösterilir ama sn. del toro bunu öyle bir çekmiştir ki karşımızda çarmıha gerilmiş vaziyetteki isa var gibidir zaten daha sonra sevgili blade modern bir şekilde çarmıha gerilecektir.
    çarmıhtan kurtarılan blade kanlar içinde vaftizi andıran bir doğumdan sonra yeniden doğacaktır(mesih inancı?)
  4. dövüşle ilgili bölüme bir ek yapacak olursam amerikan güreşinin böylesine bir filmde kullanıldığını ilk defa görüyorum(hatırladığım kadarıyla h. hogan filmlerini dışarda tutuyorum) ve bence ayrı bir güzellik katmış.
  5. en son dövüş sahnesinde blade ve nomak yere düşer ikisi de sürünerek yerden kalkmaya çaışırlar hani etrafta alanı çevreleyen ipler olsa şu klasik sahnenin aynısı derim adriiiiiiiiaannnnnn!!!!!
  6. tabi damaskinos ve nomak arasındaki mücadele mitolojiden oedipus veya sheaskpare den hamlet olabilir pek ala!
  7. biri de bana şu power puff girls ün ne alaka olduğunu söylerse memnun olcam!?!
  8. TABİ BU SÖYLEDİKLERİMİN HEPSİ SONUÇ OLARAK BENİM GÖRDÜKLERİM ÇOK FARKLI ŞEKİLDE DE OKUNABİLİR BEN BUNLARI YAZDIM FARKLI ŞEYLER SÖYLENİRSE DE SEVİNİRİM SADECE BU FİLM İÇİN DEĞİL BAŞKA FİLMLER İÇİNDE OLABİLİR BİR BAKARSINIZ BU DA YENİ BİR OYUN OLUR!
    BİR DE FİLMİ İZLEMEMİŞ OLANLARDAN ÖZÜR DİLİYORUM TEKRAR!!!! :D
LY
lynch2046
109 posts
Sep 02, 2002, 09:41 PM#508

Baba-Oğul ilişkisini dinsel bir boyut olarak algılamadım.Bu ilişki daha çok "vampir kimliği"üzerineydi bence.Zaten film vampir türünü inanılmaz bir boyuta taşıyordu(del toro sağolsun).Kendi içlerinde yaşanan bölünmeler sonucu aidiyet meselesi ortaya çıkıyor,kızımızın blade e neden vampir olmamak için bu kadar direniyorsun,biz bunu kabul ettik gibisinden lafları sonucu blade de ikileme sürükleniyor biz seyircilerse ilk filmdekinden ayrı olarak blade kimliğini sorguluyorduk.Ve filmin sonunda kızımızın blade in kollarında can verirken normal bir vampir gibi ölmek istediğini söylemesi "kimlik-aidiyet"temalarının ne kadar üzerinde durulduğunu gösteriyordu.
Söylemeden edemicem umduğumdan çok daha dolu,her karesiyle del toronun imzasını taşıdığını açık eden gerçekten iyi bir film izledim.
Bir de dövüş sahnelerini hızlı bir kurguyla boğmak yerine genel planlarla verişiyle de film takdire şayan!!!

RO
rocco
77 posts
Sep 03, 2002, 12:41 PM#509

Merak ediyorum. Mimic dışında del Toro'nun kaç filmini izlediniz acaba. tarzı hakkında pek bir kesin yargılarda bulunuyorsunuz da.

Majere
Majere
982 posts
Sep 04, 2002, 11:16 PM#513

Tekrar tekrar tekrar....
Baba ogul iliskisi belki popüler sinema icin 1980'de Darth Vader Luke Skywalker'a "ben senin babanim" dedii zaman yeniydi.
Ama artik tavsanin suyunun suyu. Ayni Blade filmi gibi. Aksiyonu iyi ama film her seyi tekrarliyor.
Filme mal edilen Vampirlerde sosyal siniflarin ve sect'lerin var olmasi fantazisi 1991'de yillarin basinda piyasa cikan vampire the masquarade ismindeki masa ustu frp oyununda akillari donduran bir detayla isleniyor. hem blade 1deki hem blade 2 dekinden daha guzel ve detayli. Bi goz atin derim del toro'yu kendinize tanri yapmadan once.
Ayni zamanda o sosyal yapilanma Blade cizgi romaninda -ki o 73'de ortaya cikti- bile var.
Kopyaaa kopyaaaa her sey kopya.
Hayir kopya ama guzel olsa icim yanmiycak aksiyon arasi konusma olsun diye var...
Cin olmadan adam carpmamak lazim bu laf tam blade 2ye gore bence...

LY
lynch2046
109 posts
Sep 05, 2002, 11:39 AM#514

Blade 2 den önce sadece Mimic i seyrettim.

RO
rocco
77 posts
Sep 05, 2002, 12:34 PM#516

Majere wrote:
Tekrar tekrar tekrar....
Baba ogul iliskisi belki popüler sinema icin 1980'de Darth Vader Luke Skywalker'a "ben senin babanim" dedii zaman yeniydi.
Ama artik tavsanin suyunun suyu. Ayni Blade filmi gibi. Aksiyonu iyi ama film her seyi tekrarliyor.
Filme mal edilen Vampirlerde sosyal siniflarin ve sect'lerin var olmasi fantazisi 1991'de yillarin basinda piyasa cikan vampire the masquarade ismindeki masa ustu frp oyununda akillari donduran bir detayla isleniyor. hem blade 1deki hem blade 2 dekinden daha guzel ve detayli. Bi goz atin derim del toro'yu kendinize tanri yapmadan once.
Ayni zamanda o sosyal yapilanma Blade cizgi romaninda -ki o 73'de ortaya cikti- bile var.
Kopyaaa kopyaaaa her sey kopya.
Hayir kopya ama guzel olsa icim yanmiycak aksiyon arasi konusma olsun diye var...
Cin olmadan adam carpmamak lazim bu laf tam blade 2ye gore bence...

imza.

AN
Anonymous
743 posts
Sep 05, 2002, 03:39 PM#517

işte benim adamım. teşekkürler majere. blade 2 anlatacağı bişey olmayan hikayesinde merak uyandırıcı herhangi bir yeni nokta olmayan tek çatışma çabasını da zaten açıkça belli eden bir film olmuş. ayrıca kurulan vampir modelinde abartılı bi takım kısımlarda zaten can sıkıcı. her yokoluşun patlayarak yok olmak şeklinde olması gibi. üstad daha iyi bilir ama bu gümüş meselesi famfir camiasına nerden geldi kurtadam için deilmiydi :).
özet güzel aksiyon sahneleri fakat dişe dokunur bir öykünün yokluğu nedeniyle 20. dakkadan sonra seyirciyi yormaktan ve bütün o sopayı kendi yemiş gibi hissetmesine sebep olmaktan başka bişey yapamayan bir film.
bu arad majere altyazı daki blade - bela esprisinden kim sorumlu yahu pek bi fena.

SO
SOLAS
236 posts
Sep 05, 2002, 04:06 PM#518

filmin öykü-senaryo kısaca içerik açısından herhangi bir yenilik getirmediğine ben de katılıyorum bence iyi olan yanı zaten yukarda yazdığım gibi ufak ayrıntılarla olaya rek katılmasıydı ki zaten bunların hepsi de görsel birtakım hoşluklardı yoksa blade II nin ve g. d. toro nun tür içinde devrim yaptıkları gibi bir düşünceye sahip değilim yukarda bahsedilen bazı noktalara gelince baba-oğul ilişkisi tabi ki kopya zaten anlatı söz konusu olduğunda sevgili vladimir propp un yıllar önce belirlediği 31 ögeye bir yenilik getirenini görmedim(buna star wars da dahil :) ) ayrıca blade nin çizgi romanda olan ögeleri kullanmasından daha doğal birşey olduğunu sanmıyorum çünkü sonuç olarak bir uyarlama bu durum son zamanda karşımıza çıkan X-MEN ve SPIDERMAN filmlerinde ve yeni çizgi roman uyarlamalarında da çıkacak bişey.
sonuç olarak içerik açısından olmasa da görsel bazı güzellkleri olduğu görüşündeyim yani yiğidi öldür ama hakkını yeme :)

Majere
Majere
982 posts
Sep 05, 2002, 10:59 PM#519

Propp konusunda haklisin be Solas ama efsane yaraticak guzel ve unutulmaz olucak degerli filmlere ihtiyaci var populer sinemanin yoksa kendini tekrarlamaktan sıkılmayacak ve acaip aptal bir seyirci yaraticak kendine.
Matrix 2 de de kilic dovusu var aman diyorum son yillarda gordugumuz sasirtici tek sey de mi aksiyon arasi populer coban salataya kurban gidecek. insallah gitmez.
Dali'cigim benim fikrim degil ben de bir an soguk baktim ama alistim. yazisiz olsa cok guzel olcakmis. ama benim fikrim degil maaalesef.
sevgiler...

DO
dopey
914 posts
Sep 07, 2002, 08:49 PM#520

**Del toro **gerçekten iyi bir iş çıkarmış demek isterdim..ama ne yazıkki blade 2 tamin edici bir vampir filmi değil.. dozunda bir aksiyon ve iyi tasarlanmış mekanlar blade 2 yi klişe çarkına sıkışşmaktan kurtaramıyor... özellikle damaskinos ve nomak arasında vuku bulan ödip kompleksi durumu her tarafından kasılıyor..
Trendy vampirler globalleşen dünyaya ayak uydurup değişmişler.. bu noktada altyazı yazarlarından olan *Kıvanç İlgüner’in *bu ay yayınlanan vampirler hakkındaki makalesinden bir alıntı yapmak istiyorum “ne diyebiliriz ki, galiba popüler sinemanın tüketim gücü karşısında dracula bile tahmin ettiği kadar ölümsüz değilmiş”. Klasik anlamda vampir miti bu kadar fazla başkalaşımı bence kaldıramaz .
Ölümsüz bir yaratık biraz eski kafalı olmalı her modaya uyup dönüşüm geçirmemelidir.. piercing ve dövme yaptıran vampirler ancakveancak vampir dünyasının kültürel yozlaşmaya uğradığının bir göstergesi olabilir..
Tekrar filme dönecek olursak **del toro **filminin hristiyan dinine ait mitoslarla süslemiş olması filmin çekici noktakarından (guillermo bunu daha önce cronos ta da yapmıştı)
Power puff girls filmde sürekli altı çizlen olağan üstü güçlere bir gönderme ya da yönetmenin bilinçaltında gizli azgın bir sübyancı var..
Son olarak finaldeki bol kıvılcımlı romantizm dışavurumu nedensiz bir şekilde çok hoşuma gitti.. acaba bu benim sapık eğilimleri olan bir romantik mi olduğumu gösterir?? J [*u]kanlı saygı ve sevgilerimle *

TY
Tyler Durden
39 posts
Sep 08, 2002, 06:46 PM#535

Ya ben filmi izlerken bir şeye taktım.Gruptan bir elemanımız ısırılıyor,ama yarasını gizliyor.Bir diğer ısırılan adam yerde felç geçirp,acı içinde inlerken adamımızda böyle değişim sinyalleri göremiyoruz.Hem kamerayla adamın yarasına zoom yapıp hem de seyirciyi havada bırakmak niye????

DO
dopey
914 posts
Sep 08, 2002, 06:56 PM#536

sanırım lighthammer ın ısırılma süreci yarım kaldığından dolayı.. başkalaşım geçirme olayı biraz uzun sürüyor...
priest ın ısırılama süreci ise tam anlamıyla geçekleştiği için 20 dakikada başkalaşım başlıyor.. filmin iskeletine göre bem bu durumda her hangi bir mantık hatası göremiyorum..

You need to log in to post a reply.