TRT Hakkında
5 replies · 186 views
TRT Hakkında
Şu aralar TRT'ye taktığımın farkındasınızdır. İşin ilginç yanı bir şekilde TRT'den birileri ile aracılar vasıtasıyla görüşme imkanı buldum. Kafamdaki bir kaç şeyi söyleyince bu konuda adamlarında bir şey yapmaya çalıştığını ancak işten anlamadıkları için tam olarak neyin yapılıp neyin yapılmamasının gerektiğini bilmediklerini gördüm. Yani adamlar iyi bir film oynatıkları zaman bunun yeterli olacağını düşünüyorlar, filmin bölünmesinin, sansürlenmesinin bütünü ne kadar bozacaklarının tam farkında değiller. Bir neden de şu; film alımını yapan kişilerle filmleri sansürleyen kişiler çok farklı. Yani yarın öbürgün Duvara Karşının TRT'de oynayıp 13-14 dakikada bitmesine şaşırmamak lazım.
Neyse gelelim konuya; görüştüğüm şahıs ciddi bir şekilde bir çalışma yapmamı istedi, TRT gerçeklerini de göz önünde bulundurarak TRT'den ne beklediğimi sordu. Benim aklımda özellikle sinema kuşağı için bir kaç şey var, sizler neler düşünüyorsunuz?
ben yine aynı görüşümü buraya tekrar yazmakta yarar görüyorum...
malesef sinema tvde izlenmiyor...makas meselesi zaten sadece bizim ülkemize has bir olay değil...her yaş grubunu belirleyen sınırlamalar var tv kuruluşlarının karşısında...bu konuda en esnek gösterilebilecek fransa da bile en küçük sahne tepki almaya yetiyor...
hele ki ülkemizde bir devlet kanalının politikalarını masaya yatırıyorsak beklentilerimizi aşağıda tutmamız gerektiğini düşünüyorum...
bence film seçkisinden ziyade sinemaya dair programları bir düzene sokmalılar...
işte benim sorduğum şey bu! "Düzene soksunlar" demek yerine nasıl bir değişiklik istediğini söyle.
gösterimle ilgili
trt'de sansürü önlemenin zaten imkanı yok, bu kesin
bari gösterdikleri filmleri haberlerle kesmesinler...
sinema kuşağıyla ilgili...
varolan edebiyattan beyazperdeye ya da sinema-tarih kuşakları gibi kuşakların açılması
mesela aynı yönetmenin iki filminin art arda gösterilmesi
ya da sinemaya yön vermiş akımlardan iki filmin arka arkaya gösterilmesi
avrupa sineması kuşağı
kuşaklar çoğaltılabilir... trt'de böyle kuşakları oluşturacak altyapı ve film alımı için yeterince para var...
Mesela benim hep televizyon için yapmak istediğim bir program vardır.
Program elli dakikalık bir süreye sahipse mesela,sinemada iz bırakmış iyi sahneleri göstermek isterdim...
O günkü konuğumla beraber gösterilen sahneleri enine boyuna konuşmak isterdim...
Bence çok hoş olurdu...
Madem hayal kuruyoruz,
İlk konuğum dopey olurdu...
TRT nin yeni yönetiminin de farklı birşey yapmayacağını bekliyordum ama her değişim belli bir umut rüzgarı taşıyor içinde... Tabi rüzgar yine bizim beklentimizin tersine esip ''Beyazperde'' yi vurdu bu şartlarda sanırım getirilecek öneriler de yine rakı masasında memleketi kurtarma halinden öteye gitmeyecektir eğer gerçekten böyle bir niyeti olan azimli bir ekip mevcutsa yapılacaklar ve yapacaklar illa ki bulunacaktır ama bunun için insanların birşeylerin değiştiğini görmesi gerekir aksi halde TRT gibi bürokrasinin kalesi olan bir yerde dışardan birilerinin gidip birşeyler yapmaya çalışması birşey ifade etmez.
Buraya kadar kaba bir şekilde olanı kendimce özetledikten sonra yapılabilecekler listesine bende birşeyler eklemek isterim. Dünya üzerinde düzenlenen pek çok festival bu festivallerde ödül alan pek çok farklı film var gişe yapan filmlerin yanınad bu filmlerinde yayıon haklarının alınıp gösterilmesi TRT nin en azından kültür-sanat kanalı olarak gösterilen TRT 2 nin bu filmleri bir festival ciddiyetiyle göstermesi de benim naçizane hayalimdir...
Arz olunur :D
You need to log in to post a reply.