Skip to content

İran Şiiri

0 replies · 69 views

SH
shattimento
311 posts
May 05, 2004, 03:56 PM#11437

İran Şiiri

Ben bi dönem bayağı takılmıştım ama sonra uzun bir süre ara verdim.Şimdilerde tekrar başladım paylaşmak isterim sizi bilemem ama beni çok besliyor.

Furuğ Ferruhzad tabi bence modern iran şiirinin en baba şairi. Kullandıığı metaforlar,benzetmeleri,tabi o dönemde bir kadın olarak cesareti,farklı duruşu hele hikayesini bilince general bir baba ,despot bir koca ve İran çook ama çok cesur'belki delilik boyutunda bir hatun'. Tabi aynı dönemden Sohrab Sepehri ve Ahmet Şamlu'nun da hakkını yiyemem. Zaten hepsinin şiirlerinde aynı tarz imgelem olduğunu,aynı metaforları tercih ettiklerini görebiliyosunuz.Ama Furuğ sonuçta bir bayan ve hep bakış açısı daha farklı.

Furuğ'la ilgili bi anımı anlatmadan geçemiiceem,okulda şehir efsanesi olmuştu .

Şimdi biz ööle yoğun bi final dönemi atlatmışız ki herkes sıyırmış.Son sınavdan çıktığımız gün saat 1 civarı biz içmeye başlıyoruz.Artık böyle taksimde mağazalar kapanmaya yakın ben acıkıyorum bi arkadaşımla Mac'e doğru yürüyoruz.Yolda sağımda Pandora'yı görünce arkadaşım daha nooldunu anlamadan içeri dalıyorum. Hemen asma kata çıkılıyor şiir kitaplarının yanına yarım saat her kitabın ismine bakılıyor.arkadaşım bu sırada hem sarhoş hem tuvaleti gelmiş "shattimentoo noolur gidelim diyor."Ama ben azimliyim ya bulucam kitabı.oolmadına kanaat getirip aşağıya iniyorum.Bu sırada aşağıda kasada duran kıza
"Furuğ'un .....kitabı yok mu?" diyorum.
Bi dakka hanımefendi bakayım
......
üzgünüm hanımefendi kalmamış.
neden yok
??????
hayır o kadar iyi bir şair ki ,neden ilgi görmüyor çok merak ediyorum........................................................................................................................................................................................................................................(bu sırada Furuğ'un tüm hayat hikayesini anlatıyorum)
Sonrada kapanışta beylik lafımı ediyorum.
"Yani Furuğ öyle bir şair ki ben onu okuduktan sonra erkeklerin şiir yazamadığını anladım."Ve bu cümle öyle bir ses tonuyla söyleniyor ki yani bu kadar acıyabilirim bir cinse hayatımda(tüm erkek ırkını kastediyorum)
Ki bu cumleden sonra ...PPPUuuuuaahhhhhhhhhh diye bir ses çıktı ki ben istifimi bozmadan"ne var yanlış mıyım? diye hala konuşuyodum.
Masaya geri döndüğümüzde tabi "entel adam içince geyiği o masa dışındaaaa daaa tüm sınıfta her muhabbette anlatılır oldu kiii....neesee.
Rezil oldum rezil koca kampüse.

Yani diyorum eğer iran şiiriyle de ilgilenen varsa iki konuşalım.

You need to log in to post a reply.