3d animasyona başlayacaklara öneriler !!
5 replies · 422 views
3d animasyona başlayacaklara öneriler !!
Ben başlamayı düşünüyorum şimdi tech tv de gördüğüm kadarıyla 4 tane ana program var.
lightwave , maya , shake , softimage.
Bunlardan hangisini önerirsiniz ve hiç bir şey bilmeyen biri nerden öğrenebilir.
Saygılar.
maya bilen adamın sırtı yere gelmez...
maya
Ben de "kesinlikle Maya" diyorum. Ikinci tercih olarak LightWave diyebilirim ama bunu programi bildigim icin degil, digerlerine gore daha yaygin kullanildigini gordugum icin soyluyorum.
Maya ogrenmek icin cok vakit ayirman gerekir, oyle az az calisarak bir yere varamazsin. Once cdyle birlikte gelen baslangic derslerini (tutorial) yap. Yaninda mutlaka genis bir ingilizce sozluk bulunsun, cok terim geciyor. Devamli internetin varsa seslisozluk.com u tavsiye ederim, acik bulunsun.
Eger ingilizce bilmiyorsan, Maya 4.0 ile basla cunku su anda yalnizca onun Turkce Calisma Kitabi var. Eskis urum olmasi cok onemli degil, bunuogrendikten sonra yeni surumlere gecmek cok vaktini almaz.
Bu dersler Maya'nin her alanindaki temelleri anlatiyor. Maya neymis ne degilmis bir goruyorsun bunlarla ama bunu gorene kadar bile gunde 4-5 saat calistigini varsayarsak bile, su gibi ogrenebilmen icin, kapasitene de goreli olarak 2 haftan filan gidiyor.
Daha sonra Learning Maya cd sindeki "genis dersler"e gecebilirsin. Bu genis derslerden once hangisine calisacagina o ilk temel dersleri calistiktan sonra kendin daha saglikli karar verebilirsin. Yani bu genis dersler hangi alanda uzmanlasmak itediginle ilgili bir secime dayaniyor. Ornegin ben Nurbs Modelleme Teknikleri'nden basladim ama belki de sen SubDivisions'tan baslamayi tercih edeceksin. Nasil modeller yapmak istedigine bagli. Tabi baska olasiliklar da var mesela modelleme bilen bir arkadasin vardir sen de hic modellemeye girmeden animasyondan baslarsin direkt. O modeller, sen hareketlendirirsin. Tabi boyamalar, isiklar gibi bir suru baska gereklilik de var.
Bu genis dersler hic de zevkli dersler degil. Sadece teknikleri ogretiyorlar sonucta hicbirseyin olmuyor. Ilk temel derslerindeyse birseyler elde ettigin icin daha zevkli. Mesela yumurtakafa filan yaptiriyorlar. Sonucta elinde yumurta mumurta ama bisey oluyor ve bunu ben yaptim diyorsun, millete bakin ne yaptim diyorsun bir sevk geliyor. Digerinde, yani genis derslerde, mesela benim Nurbs dersleri icin: 200 sayfa boyunca once cizgi cizmeyi sorna birlestirmeyi ogreniyorsun o kadar. Kitap bitiyor ve hicbirsey cizmemis oluyorsun. Kitap sana balik tutmayi ogretiyor, eline balik vermek bir yana seninle birlikte balik bile tutmuyor. Ogretiyor yolluyor, Hadi ogrendin git tut, diyor. Artik balik mi tutarsin ayakkabi mi tutarsin sana kaliyor.
Bu eksigi kapatmak icin, yani pratik eksigini, ikinci kisma gectigin zaman (genis dersler) arada bir internette, resmi site alias.com basta olmak uzere bazi sitelerde derslere de bak. Hem ne kadar ilerledigini de boylece gorebilirsin. Ayrica bunlarla kucukd e olsa baliklar tutmus olursun.
Tum bu bahsettigim dersleri bilgisayarda acarak degil de kagida dokup ordan bakarak calisirsan daha iyi olur. Cunku bilgisayarda durmadan pencere degistirmek zaman aliyor. Cunku onunde 3 pencere oluyor, sozluk, maya ve ders sayfasi. Sozlgun internet sozlugu olmasi hiz acisindan daha avantajli. Bu nedenle dersleri kagida doktur. Bir ders ortalama 200 sayfa tutuyor, Kadikoy'de yaklasik 25 milyona ciltlettirebilecegin yerler var.
Ben bunu ogrenmeye basladigim zaman birileri boyle nasihatler verseydi cok daha kisa surede ogrenecektim, bu nedenle aklima gelen en ufak tavsiyeyi bile yazdim.
DVD mutlaka daha iyidir tabi ama ben hic kullanmadim. Kullanmadim daha iyi oldu demiyorum keske bilseymisim de alsaymisim DVDsini ben biraz bodoslama girdim gordugun uzere.
Ha bu kadar yazdim super biliyorum sanma ben de haala ogreniyorum, ama en azindan bu adimlari gectim, zaten durmadan karsina ogrenilecek birseyler cikiyor, derya gibi program.
Kolayliklar!
You need to log in to post a reply.