Waking Life
3 replies · 201 views
Waking Life
richard linklater 'ın bu inanılmaz animasyonunu izleyen varmı? ..dehşet bir şey gerçekten..çok yoğun bir senaryosu var filmi izlerken nereye gitceğinizi şaşırıyorsunuz gerçekten ...filmi izledikten sonra digital saatinizi ve odanızın ışıklarını kontrol etmeyi unutmayın...
bu film için yapılan görsel çalışmayı, kullanılan animasyon tekniğini takdir ediyorum, bu açıdan son dönemin en yenileyici yapımı belki de ama filmin ne kadar tatmin edici olduğu tartışılır.
rüya kavramıyla ilgili ilginç düşüncelerle dolu bir film umuyordum. felsefe uzmanı falan değilim ama burdaki varoluşçu felsefe, rüya, evrim ve alakasız başka konulardaki teoriler bazen ilginç ama felsefe dersi/ödevi, zaman zaman bilimsel destekle TV belgeseli ve genel olarak zihinsel mastürbasyon seviyesini aşıp izleyiciyi derin düşüncelere daldırabilen bir içeriği yok bana göre. ayrıca tam bir sinema tadı almak namümkün aralıksız konuşmalar içinde.
tamam, rüya içeriğine çok uygun bir görsellik var, dalgalanan görüntüler de kafa yapıyor. konuşmalar da aslında buna uygun biçimde sarhoş birinin gevezeliği tarzında çoğunlukla. o yüzden o kadar konuşmayı sarhoşken takip etmek zor olucaksa da, bu filmi ilginç düşünceler arayanlara değil de kafası iyi olanlara tavsiye etmeyi faideli buluyorum. velhasıl; yok beğenmedim.
aslında film günümüz postmodern insanınada bir eleştiri getiriyor..çalışmaktan başka zamanı olmayan devamlı koşturan boş zamanlarınıda uykuya satan bir toplumun söyleyecek neyi olabilirki..yada haykıracak..film boyunca devamlı felsefe,sanat ,siyaset gibi belli başlı temek konularda yoğun düşünceler duyoruz.. bunun bir kısmını sıradan insanlardan bir kısmınıda akademisyen olan konunun uzman kişilerden duyuyoruz.ortak olan şey ise her insanın bir şeyler söylemesi..reel dünyadaki gibi sessiz kalmaması ..bu anlamda bütün film bir rüyayı anlatıyor aslında..belkide normal hayatta pasifize kalan bu toplum söyleyeceği şeyleri belkide en rahat olduğu yerde rüyalarda dile getirmeyi daha uygun buluyor...film gerek kullandığı aykırı animasyon tekniği(öğrendiğime göre ilk önce gerçek oyuncularla çekilip daha sonra animasyona aktaralmış) gereksede bu denli yoğun içeriği ile bende büyük bir hayranlık uyandırdı ..kesinlikle bir başyapıt..
You need to log in to post a reply.