Skip to content

I, Robot u seyretmek...

9 replies · 330 views

LO
lostpixels
1 posts
Oct 13, 2004, 06:00 AM#15248

I, Robot u seyretmek...

Merakla ve endişeyle beklediğim "I, Robot" u dün nihayet seyrettim. Asimov'un aynı adlı hikayesinden uyarlanmış olması ve Holywood'un bu konudaki "başarılarını" pek te takdir etmediğim düşünülürse, oldukça şaşırdım diyebilirim. Açıkcası, patlamalı, bol görsel efektli, içi boş bir film bekliyordum, ama patlama ve bol görsel efektlerle beraber beklentimin üzerinde bir filmle karşılaştım.

Asimov'un tanımladığı robot kanunları etrafında dönen film, aynı Asimov'un yaptığı gibi bu kuralları sorguluyor, ve bunu da başarıyla yapıyor. Will Smith, oynadığı "Del Spooner" karakteriyle uyum içerisinde ve onu bize oldukça iyi yansıtıyor, film boyunca niye robotları sevmediğini sorguluyor ve sebeplerini öğreniyoruz. Bu karakterle ilgili belki tek sıkıntım, Asimov'un hikayesinde karakterin daha yaşlı olması olabilir.

Hikayenin baş kadın karakteri Susan Calvin'i oynayan Bridget Moynahan'ın performansı da gayet iyiydi, ve yine Asimov versiyonundan oldukça genç ama performans olarak etkileyici, robotları insanlardan daha çok seven bir kadın karakterini başarıyla ekrana taşımış.

Ve tabii ki ana robotik karakter Sunny'i de unutmamak lazım; karakteri filmle beraber gelişiyor ve olayların neden bu noktaya geldiğini filmin sonuna doğru toparlıyoruz. Gollum'un beyazperdeye taşınması için kullanılan yöntem Sunny içinde kullanılmış ve Alan Tudyk oldukça iyi bir iş çıkartmış diyebilirim.

Yonetmen Alex Proyas ( Crow, Dark City ...) başarılı bir şekilde bu filmin altından kalkmış diyebilirim, sadece arada gördüğüm bullet-time efekti kullanılmasaymış daha iyi olurmuş diyor insan, ama genel olarak filmin teknolojik havası içinde kaybolup hikayeden kopmuyoruz bu da filmin artı yönlerinden birisi.

Robotların tasarımları ve filmin içine neredeyse mükemmel olarak yedirilmiş olmaları biz teknolojik havadan kurtarıp, daha gerçekci bir görünümle başbaşa bırakıyor. Bu noktada filmdeki robot tasarımlarının ( NS 5 öncesi ) Animatrix teki Renaissance hikayesindeki robotlarla oldukça ortak noktalara sahip olduğunu söylemeliyim.

Audi'nin RSQ tasarımını da ayrıca görmeniz lazım, şahane bir araba olmuş! Dedikodulara göre bu araba yakında çıkacak modellerden birinin geliştirilmiş versiyonuymuş. Eğer öyleyse beni de sıraya koyun !

Toparlamam gerekirse, beklediğimden daha iyi bir film seyrettim diyebilirim, ama yine de popcorn filmleri kategorisine girmekten de kurtulamadı ! :)

Pumpkin King
Pumpkin King
2,100 posts
Oct 13, 2004, 06:36 AM#15249

ben bunla ilgili başlık açmıştım kim sildi?

Pumpkin King
Pumpkin King
2,100 posts
Oct 13, 2004, 06:39 AM#15250

Yanlışlıkla TV forumuna açmışım ya da birisi oraya taşımış. Neyse aşağıdaki mesajı yazmıştım cumartesi günü.

cast in order of appearance

• JVC
  • Converse
  • FedEX
  • Audi
  • ...

Saka bir yana daha bismillah demeden gozumuze sokulan reklamlarin yarattigi nefret yok olmaya basladikca bekledigimden daha iyi bi filmi izledigimi farkettim. Kitabi okumadim, o yuzden uyarlama konusunda bi yorum yapamayacagim ama ufak tefek puruzler ve Will Smith budagi disinda gayet iyi bi film oldugunu dusunuyorum. herseyden once bir tasarim ve efekt harikasi olmus. Audi RSQ istiyorum.

OU
outsider
650 posts
Oct 13, 2004, 10:40 PM#15259

Pumpkin King wrote:
ben bunla ilgili başlık açmıştım kim sildi?

o ne demek ya, sen içerden biri misin? yoksa hesap mı soruyosun, forum yöneticilerinden? hangisi

AN
Anonymous
743 posts
Oct 13, 2004, 10:46 PM#15260

hepimiz icindeyiz disarisi diye bir yer yok. bak kosede yaziyor "sinema disari cikmaktir" diye. yani ne diyor "hepimizin hayali bir gun disari cikmak, ozgurlugumuze kavusmak, cayirlarda cimlerde ozgurce kosmaktir" diyor. bir tek dopey "istikbal goklerdedir" diyor onun icin icersi disarsi bir diye ellesmiyoruz. topic'te mundar oldu arada.

AN
Anonymous
743 posts
Oct 13, 2004, 10:48 PM#15261

dur lan soruyu yanitlayacaktim unuttum. benim obur nick'im abi o. toplamda 8 tane var.

AT
ataraksiyant
224 posts
Oct 14, 2004, 08:46 AM#15263

böyle filmlerde hep yaşanan şey bakış açısı farklılığı dolayısıyl alakasız algılardır. bakınız şekil 1 a

http://www.zaman.com.tr/?bl=kultursanat&alt=&trh=2004108&hn=99225

ve de

http://www.zaman.com.tr/?bl=kultursanat&alt=&trh=20041013&hn=100905

:)

SL
slayer
16 posts
Oct 14, 2004, 05:32 PM#15278

i, robot....

hollywood'un bakın biz tekniksel anlamda ne kadar ileriyiz dediği içi boş bir film bence

umarım konudan sapmamışımdır:)

HE
herrrender
148 posts
Oct 25, 2004, 07:20 PM#15423

İkinci linkteki yazı düşündürücü...

CE
Cevat Kelle
174 posts
Nov 04, 2004, 08:57 AM#15598

Zamanında reklamda sinema diye bir başlık açmış ve son zamanlardaki içi markalarla doldurulmuş filmlerden sıkıldığımı söylemiştim. Hatta James Bond serisini çok sevmeme rağmen, "Bond'un Tercihi" olayları yüzünden artık Bond filmlerini izlemez olduğumu da eklemiştim.
"I Robot" 'da da durum çok farklı değil, film o reklamlar olmasaydı film kategorisine girebilir belkide orta-orta üst bir bilimkurgu macera'ya dönüşebilirdi. Ancak şu hali ile uzun metrajlı reklamdan başka bir şey değil...

You need to log in to post a reply.