Tarkovski nE?
10 replies · 365 views
böyle bir ödev hazırlıycaksan tahmnimce bütün tarkovskı filmlerini izliyceksin.ama bunu yapmadan önce sana mühürlenmiş zaman adlı kitabını şiddetle tavsiye ederim..kendini ve yaptığı işleri anlattığı başarılı bir kitap.mesela adamın şöyle bir tekniği var filminde kadın savaştan gelicek kocasını bekliyor ama oyuncuda gerçekten gelip gelmiyceğini bilmiyor.yani kapıdan çıktığında ikiside olabilir..işte doğal oyunculuk..bu benim çok hoşuma gitmişti..
en sevdiğim üç yönetmenden biridir bu zatı muhterem/ filmlerinin sayısının bir elin parmaklarını geçmemesi bence çok yerindedir. az ama öz film çek sinema tarihine damganı vur. tarkovski abim eşşiz bir adamdır. az-çok yakışıklı ama oldukça karizmatik olduğunu düşünürüm hep. terence mallickle garip bir benzeşim kurmuşumdur bi de.
filmlerine gelirsek ( favori sırama göredir)
stalker: izci.. ilk izlediğim kafam biraz güzeldi. 3 saat boyunca ensesine çivi solulmuş bir koyununun edası ile baktım ekrana. izleme süreci bitip dışarı çıktığımda gözyüzünün rengi değişmişti. minimal sayıda diyalog ve oldukça zengin bir sinematografi filmi gürül gürül akan bir çağlayana çevirdi bence. zone'a girişleri muhteşemdir. boyut değiştirmek gibi. hatta daha da karmaşık metafizik bağlamda (spellbound). oyunculuk desen leziz.
son olarak o ampu!!l benim içimde patladı.
solaris: lem'in bu zor bilimkurgusu ancak bukadar iyi uyarlanabilirdi. haliyle efekt bakımından biraz cılız ama devir yetmişler ve rusya da george lucas ayarı bi adam neyazıkki mevcut değil. ama anlatım olarak eşşiz--final sahnesi o kadar derin ki iki aynanı karşı karşıya gelmesi sonucu doğan ve sonsuza uzanan o hoş yanılsama sığdır bu sahnenin yanında
mirror- zerkalo: lar von t. derki film ilk sahnelerinde gerçekleşen baş rol oyuncularından birinin bir çite oturup gerisin geri yere düşmesi sinema tarihinin en sevdiğim sahnelerinden biridir. kırgız asıllı bir rus olan arkadaşım andrey kobzar filmin vhs kopyasındaki ingilizce alt yazının çok fason olduğunu söylemişti bana beraber izlerken.. baba tarkovskini şiirleri ne yazık ki ingilizce bilen izleyicilere doğru bir biçimde ulaşmıyor ama dvd versiyonu nasıldır bilemem.. basit ama derin. son olarak nuri bilge bey kasabayı ve mayıs sıkıntısını çekmeden önce kimden esinlenmiş gayet belli izleyin görün.. film biraz ağır ortalara doğru sıkıyor .. ama bir tarkovski realtesi var oratada: kendini kaptırırsan abu şerbet gibi akıyor.
ivanın çocukluğu: sanırım. tarko baba bu filminde roberto rosellinin germany year zero adlı filminden esinlemiş. fazla söze hacet yok ivan belki sinema tarihinin en başarılı çocuk aktörlerin.. haley joel osment'IN ta dibine vurayım ben diyorum. önce gitsin bu filmi izlesin sonra gitsin aynaya baksın.. sonrada gitsin kendini lağıma atsın.
geri kalan filmleri ve son sözümüm başka bir güne ve mesaja saklıyorum.. umarım yeterli şiddete bir fırtına başlatabilmişimdir.
yazı için teşekkürler...
ben bu ders yoğunluğu içerisinde kitabı okumaya devam ediyorum...
Mühürlenmiş zaman başta garip bir isim gibi geliyordu ama kitap aktıkça zaman ve mühür daha bi iç içe geçiyor.. daha doğrusu mühür kendisini zamana basıyor..
bir de soramadan edemeyecem kitabın yarısını geçmeme rağmen Tarkovskinin hala sürekli olarak Ayna dan bahsetmesi garibime gidiyor.
Yani senin yazdıklarına baktım da ayna yı diğerlerinden pek de ayırmıyorsun...
iyisimi sen fırtınana devam et :)
yanılmıyorsam tarkovski'nin bir kitabı daha vardı. ismini hatırlamıyorum ama yine zamanla ilgili günlük tarzı bir şeydi sanırım. bulabilirsen bir göz at istersen. o da mühürlenmiş zaman gibi afa'dan çıkmıştı ve daha kalındı. yeni baskısı yok o yüzden sahafları dolaşmanı tavsiye ederim.
o kitaplar bulunmuyor sanırım artık, ben de okumak istiyordum. bir adamın yürüyüşünü neden 20 dakika boyunca gösterdiğini de merak ettim, neymiş? bence biraz hipnoz hissi de yaratıyor genelde o planlarda. bazen dvdlerde yorum ile izleme seçeneği oluyor bi de. o da yararlı olur. hiç farketmediğin ayrıntıları, tarkovskynın tipik özelliklerini falan anlatıyor adam. çok da eğlenceli.
bu arada istiklal Aksanat'ta Tarkovski ve metafizik konu başlığıyla film gösterimleri yapılıyor gsü'den bir hoca eşliğinde.Andrey rublev seyredildi en son.Stalker'ın türkçe alt yazılı kopyası olan var mı?Herkes ingilizce bilmediğinden seyredilemiyor.Akşam 18 00'dan sonra başlıyor sohbetler.bu ayın sonuna kadar devam edecek.Zaman ve dil arayışları tartışılıyor.noe ve oz filmleri sırada.bekliyoruz efenim.
bende stalker turkce altyazili var ama eskisehir'de... bense istanbuldayim...
You need to log in to post a reply.