Skip to content

Kitaplık

11 replies · 405 views

BE
bekcan_can
8 posts
Dec 02, 2004, 04:54 AM#16095

Kitaplık

Sinema ile ilgili okunması gerektiğini düşündüğünüz kitaplar neler?
Eğer bir kütüphaneniz olmuş olsaydı içinde en çok hangi kitapların bulunmasını isterdiniz?

Benim için etkili bir yanıt şekli olacağını düşündüğüm için bu soruları sordum...

EL
eliza bennet
396 posts
Dec 02, 2004, 09:01 AM#16098

Şu aralar sinema ile ilgili en çok okumak istediğim kitap

The Agitator - Takeshi Miike'nin filmleri hakkında bilgiler ve kendisiyle yapılan röportajları içeriyor.

BE
bekcan_can
8 posts
Dec 02, 2004, 07:51 PM#16117

Benden tavsiyeler...

1. Mahmut Ali ÖNGÖREN (Senaryoda Yapı)
  2. Michael CHION (Bir Senaryo Yazmak)
  3. Edward DIMITRICK (Sinemada Yönetmenlik)
  4. Edward DIMITRICK (Sinemada Kurgu)
    ...
SE
Serdar
122 posts
Dec 04, 2004, 02:07 PM#16134

film dilinin grameri diye bir kitap varmış ben bulamıyorum.sanırım kitaplar görüldüğünde alınmalı,özellikle bu tip olanları.tarkovski kitaplarını bulamıyorum hiç bir yerde mesela.

TR
triyandafilisus
204 posts
Dec 18, 2004, 08:15 PM#16331

Dünya Sinema Tarihi - Geoffrey Nowell-Smith ; başucu kitabımdır,her sinefilde de bulunması gerektiğini düşünüyorum.

AT
ataraksiyant
224 posts
Dec 19, 2004, 02:15 PM#16338

hakkında çok fazla türkçe kaynak bulunayan iran sinemasıyla ilgili agora kitaplğından bir kutap yayınlandı iran sineması diye yazarı hamit dabaşi içinde behman farmanara abbas kiyarüstemi behram beyzayi ve muhsin mahmelbafla söyleşiler var hararetle tavsiye ediyorum

ayrıca aklıma bunel'in son nefesim'i ve trauffaut'nun hitchcock hakkındaki kitabı geldi adını hatırlayamadım ama. eisenstein'in film duyumu ve film biçimi kitapları sayılıyor bir de galiba başta ama ben eisenstein kurgusundan haz etmediğim için onları okumadım daha şu an halit refiğ'in ulusal sinema kavgasını okuyorum.

QU
quantino
102 posts
Dec 19, 2004, 03:22 PM#16339

truffaut'nun hitchcock adlı kitabını ben de çok okumak istiyordum ama bulunmuyor. bilkent kütüphanesinde iki tane vardı ankaralılar yararlanabilir sanırım.

yine yeni dalga zamanından görüntü yönetmeni nestor almendros'un kameralı bir adam diye bir kitabı vardı. görüntü yönetmenliğini merak eden sinemaseverleri tatmin edecek bir kitap bence.

david mamet'in film yönetmek üzerine diye kısa ama keyifli ve yararlı bir kitabı var. eisenstainınki gibi ders notları şeklinde. okunması gereken bir kitap olarak bunu söyleyebilirim.

şu sıralar okuduğum kitap ise yuri lotman'ın sinema estetiğinin sorunları: filmin semiyotiğine giriş. çok kolay anlaşılan bir kitap değil belki ama ufkumu bayağı açıyor. şu göstergebilim işi ilgimi çekiyor ve başlamak için iyi bir kitap sanırım.

RA
rai
645 posts
Dec 20, 2004, 12:06 PM#16357

quantino wrote:
şu sıralar okuduğum kitap ise yuri lotman'ın sinema estetiğinin sorunları: filmin semiyotiğine giriş. çok kolay anlaşılan bir kitap değil belki ama ufkumu bayağı açıyor. şu göstergebilim işi ilgimi çekiyor ve başlamak için iyi bir kitap sanırım.

oldukça iyi bir kitaptır. ilerleyen zamanlarda bu konuda bir tartışma yapabiliriz.

TA
tanny
9 posts
Dec 20, 2004, 07:06 PM#16381

kitaplık

Bende sinemayla ilgili 37 kitap mevcut.Bunlar içinde genel konu başlığı olarak bazılarını kısaca ayırmam gerekirse
Kuramlar (yazarında belirttiği gibi oldukça ağır)
Sinemada Akımlar (Genel Kültür açısından iyi)
Film eleştirisi,
Film türleri(Bilim kurgu ve polisiye)
Türk sineması,
Postmodernizm,(Birkaç filmde görülen bu akımın incelenmesi)
Sinema ve Varoluşçuluk(Tanımı ve hangi filmlerde olduğu)
Ülke sinemaları(Fransa ve İtalya)(Genel bilgiler içeriyor)
Avrupalı ünlü yönetmenler(Bergman,Godard,Antonioni gibi...) tanıdığımız eleştirmenlerin onlar hakkında yazdığı yazılar......
ve daha önce bir arkadaşın belirttiği gibi her sinefilde bulunması gereken Dünya sinema Tarihi tam bir kaynak niteliğinde.
Ama benim ayrıca önerdiğim Robert P.Kolker'ın yazdığı Yalnızlık Sineması, Amerikan Sinemasındaki yaklaşık 10-15 yıl süren(özellikle 70'ler)Modernist Hareketi inceliyor ve geçmişle hesaplaşarak
(Klasik Amerikan Sineması) ve 6 yönetmenin (Spielberg,Scorsese,Kubrick,Altman,Coppola ve Penn) yaptıkları filmlerden incelemeye değer gördüklerini biçim ve içerik açısından inceleyerek sinemayla ilgili eşsiz bilgiler sunuyor.Kendi adıma Cassavetes,Peckinpach ve Lumet te olsa iyi olurdu diyorum ama o Pekinpach'ı oldukça ağır eleştirmiş.
Valla sinema uçsuz bucaksız bir alan.İlginize ve bilginize göre bir tarafından başlayın işte......

CO
costanza
314 posts
Dec 21, 2004, 08:42 PM#16408

Re: kitaplık

tanny wrote:
Yalnızlık Sineması, Amerikan Sinemasındaki yaklaşık 10-15 yıl süren(özellikle 70'ler)Modernist Hareketi inceliyor ve geçmişle hesaplaşarak (Klasik Amerikan Sineması) ve 6 yönetmenin (Spielberg,Scorsese,Kubrick,Altman,Coppola ve Penn) yaptıkları filmlerden incelemeye değer gördüklerini biçim ve içerik açısından inceleyerek sinemayla ilgili eşsiz bilgiler sunuyor.Kendi adıma Cassavetes,Peckinpach ve Lumet te olsa iyi olurdu diyorum ama o Pekinpach'ı oldukça ağır eleştirmiş.

bu kitabın türkçesini hazırlayanları tebrik etmek gerek. yüzlerce sayfalık kitapta bildiğim kadarıyla ismi bile zikredilmeyen stranger than paradise'dan bir kareyi kapağı koymuşlar, helal. çeviri hataları da vardı. ama onun çevrildiği 2. baskıda da kolker bence saçma bir şekilde coppola bölümünü çıkarıp spielbergü koymuş, artık yönetmen etkisizleşmiş diye. o zaman en başta penn'i çıkarması gerekir ama o kalmış. 70ler amerikan sinemasına coppola'sız bir bakış çok eksik olucaktır. o bakımdan 2 bölümün de olduğu türkçesi tercih edilebilir. ama coppola eksikliği dışında, yeni -80li, 90lı yıllardaki- fimlerle ilgili değerlendirmelerin de orjinal metne katıldığı 3. baskısını okumak en iyisi.
ben özellikle holy woodu temsilen manipülatif spielberg sinemasının sinsi muhafazakar ideolojisinin isabetli analizlerle ipliğini pazara çıkardığı bölümü beğenmiştim. bu herif tam bir soytarıdır gözümde. hele 'olgun' filmleri yok mu... pırtlak gözlü aptal bir köpekbalığı makediyle ünlü olan (sonra da pırtlak gözlü daha da aptal bir uzaylının çocuk filmiyle iyice ünlü olan) biri ciddi bir tarihsel olayı anlatmaya sıvanırsa sonuç ömür törpüsü bir tearjerker olucaktır haliyle. işte spielberg'ün nazizme düşünsel yaklaşımı: psikopat -nazizmi kişisel boyuta indirgeme gafleti- ralph fiennes uyanır, yatağından kalkar -yani hatırladığım kadarıyla uyanıyodu,yanlışsa da mühim olan o değil tabii-, güne balkondan bir yahudiyi vurarak başlar. steven yerde sızan siyah kana odaklanıp ağlak müziği de koyverir ki, kendi cemaat mensupları hatırasına gözyaşı dökmekten kaçamayalım.

Last edited: Jan 04, 2005, 02:09 PM (2)

ER
ereninan
19 posts
Dec 23, 2004, 08:32 AM#16478

ayrıca ertan yılmaz'ın kitle yayınları'ndan çıkan "1968 ve sinema" kitabı, görüşlerine katılmasam da oğuz adanır'ın "sinemada anlam ve anlatım"ı (bende kitle yayınları baskısı var, ama yeni baskısı başka yayınevinden çıktı), lotmanın sinema estetiğinin sorunları kitabı gerçek bir başyapıttır kanımca. ayrıca eisenstein'ın kitaplaını unutmamak gerek. sonra "karagözden sinemaya türk sineması tarihi" okumadığım ancak oldukça merak ettiğim bir kitap.

afa yayınları'nın, kitle yayınları'nın ve yeni kurulan ancak dizgisi biraz özensiz olan es yayınları'nın çok güzel kitapları var. her geçen gün de sinema kitapları artıyor türkçe'de.

Martin Mystere
Martin Mystere
1,621 posts
Dec 23, 2004, 08:00 PM#16504

Murat Gülsoy'un "Büyübozumu: Yaratıcı Yazarlık / Kurmacanın Bilinen Sınırları ve İhlal Edilebilir Kuralları" kitabini ozellikle senaryo yazmak isteyen herkesi buyuk bir aceleyle kitabi alip okumalarini tavsiyte edebilirim. kitapla ilgili bilgiler sinefil kitapplık bolumunde var.

http://www.sinefil.org/kitaplik/

Last edited: Dec 23, 2004, 08:03 PM (1)

You need to log in to post a reply.