Skip to content

Sinema Dergisi

13 replies · 264 views

DünyayıKurtaranAdam
16 posts
Dec 29, 2004, 09:58 PM#16602

Sinema Dergisi

Koç Üniversitesi Sinema Klubü bünyesinde çıkartılacak olan "sinemakale" dergisi için film eleştirileri tadında yazılar aranmaktadır...Şu an için derginin içeriği tam belli olmadığı için dergi hakkındaki önerilerinize de açığız, fikri olan arkadaşlardan cevap bekliyorum.

Martin Mystere
Martin Mystere
1,621 posts
Dec 30, 2004, 04:14 PM#16614

sinerfille paslasmak icin info@sinefil.org ya da cahitbinici@sinefil.org adresinden yazismaniz yeterlidir.

ER
ereninan
19 posts
Dec 31, 2004, 09:11 AM#16623

ben de dergi çıkarıyorum...

içeriği bile belli olmayan bir dergi için -sadece dergi çıkarılacağı ve derginin bir sinema kulübü tarafından çıkarılacağı yazılı- yani dergi çıkarmak için çıkarılan bir dergi var anladığım kadarıyla. ve forum katılımcılarından eleştiri/yazı isteniyor. bu nasıl bir komedi. madem bir sinema kulübü var ve madem dergi çıkaracak neden dergiyi kendi çalışmalarıyla sınırlı tutmuyor? bir sinema kulübünden beklenecek bu olurdu. olabildiğince kendi kaynaklarını kullanarak kendi bakışını sunması. bir bakışı, duruşu olmayan bir dergi çıkarmanın ve bu dergi için internet'ten yazı toplamanın ne anlamı var? Ciddi ve özgün işler çıkmayacaksa ortaya başlamanın da bir anlamı yok. Lütfen bira ciddiyet.

Pumpkin King
Pumpkin King
2,100 posts
Dec 31, 2004, 11:26 AM#16625

sevgili ereninan'ın yazdıklarına katılmakla beraber işlerin her zaman onun söylediği gibi yürümediğini de belirtmem gerek.

bence Dünyayı KurtaranAdam'ın yanlışı henüz içeriği belirsiz ve elde somut herhangi bir varlığı olmayan bir girişim için yardım istemesi. Ama bunlar ortaya çıktığı zaman da eserin klup içinde kalmamasını anlayabiliyorum.

Benzer bir durumu yıllar önce Sinefil de yaşadı. Tembel bir sinema kulübünün heyecanlı iki üyesi kulüp adına bir web sitesi açtı, kulüpten göremediği desteği ziyaretçilerinden istedi ve bugünlere geldi. Koç üniversitesi sinema kulübünde de benzer şeyler yaşanıyor olabileceğini düşünerek ben bu dergiye destek verme konusuna sıcak bakıyorum. Ama önce derginin kendini tanımlaması, içeriğini belirlemesi ve ortaya destek verecek kişilerin emeklerinin boşa gitmeyeceğine dair güven verici bazı çalışmalar koyması lazım.

DünyayıKurtaranAdam
16 posts
Dec 31, 2004, 03:57 PM#16629

Ereninan, anladığım kadarıyla daha önce Sinema Kluplerinin fiyaskoyla sonuçlanan dergi çıkartma heveslerine şahit olmuşsun. Bu yüzden Küsk'e(Koç Üniversitesi Sinema Klubü) karşı önyargılı olduğunu düşünüyorum. Evet, henüz derginin içeriği tam belli değil, derginin içeriği şu anda belli olmayan birçok değişkene bağlı. Misal sponsorluk, belli konularda yazacak yazar sıkıntısı...Öncelikle derginin altı ayda bir çıkmasını düşünüyoruz, içerik konusunda ise koç üniversitesinde yayınlanacak filmlerin eleştirisi, kült mertebesine ulaşmış filmler hakkında makaleler, türk sineması, karafilmler ve bağımsız sinema yazıları olacak. Nelere karar vermedik?
-Kısafilm bölümü olmalı mı?
-Alternatif edebiyat ve sinema etkileşimi hakkında yazılar
-Popüler sinema(Holywood ve Uzakdoğu sineması)
-Üniversitelerde sinema klupleri, sinema klupleri ne yapar?Ne yapmalı?
-Sinemanın trend yaratma gücü
İlk sayısını Mart'ta çıkaracağımız bir derginin içeriği hakkında henüz karar vermemiş olmamız, ve bunun için sizden yardım istememiz kendi yetersizliğimizden değil, bu sitenin forumuna duyduğumuz güvendendir.
Ereninan bir sinema klubunden ne beklediğini bilmiyorum ama daha hakkında hiçbir fikre sahip olmadığın bir sinema klubü hakkında ileri geri konuşmanı ve bizi ciddiyetsizlike suçlamanı rahatsız edici buluyorum.
Bunun dışında dergi internetten yazı toplamak üzerine kurulu bir dergi olmayacak, bu sitede bu işi kendi üniversitelerinin bünyesinde yapan birçok insan varken onlardan yardım istememiz çok mu onur kırıcı? Dergide diğer üniversitelerin sinema klupleriyle ilgili haber yayınlamak istiyorken bu ortak platformdan yararlanmak niçin yanlış? Mesela Bilgi'deki sinema faaliyetleri hakkında yazı gelecekse niçin yayınlamayalım?
Çıkartacağımız, ya da çıkartmayı düşündüğümüz, dergi hakkında hala olumlu ve olumsuz, yıkıcı olmayan, her türlü eleştiriye açığız.
Tek istediğimiz buna cevap yazarken karşınızda hevesli insanların olduğunu bilmeniz, ve eleştirirken daha yapıcı olmaya çalışmanız.
Teşekkürler

DünyayıKurtaranAdam
16 posts
Dec 31, 2004, 03:58 PM#16630

Ereninan, anladığım kadarıyla daha önce Sinema Kluplerinin fiyaskoyla sonuçlanan dergi çıkartma heveslerine şahit olmuşsun. Bu yüzden Küsk'e(Koç Üniversitesi Sinema Klubü) karşı önyargılı olduğunu düşünüyorum. Evet, henüz derginin içeriği tam belli değil, derginin içeriği şu anda belli olmayan birçok değişkene bağlı. Misal sponsorluk, belli konularda yazacak yazar sıkıntısı...Öncelikle derginin altı ayda bir çıkmasını düşünüyoruz, içerik konusunda ise koç üniversitesinde yayınlanacak filmlerin eleştirisi, kült mertebesine ulaşmış filmler hakkında makaleler, türk sineması, karafilmler ve bağımsız sinema yazıları olacak. Nelere karar vermedik?
-Kısafilm bölümü olmalı mı?
-Alternatif edebiyat ve sinema etkileşimi hakkında yazılar
-Popüler sinema(Holywood ve Uzakdoğu sineması)
-Üniversitelerde sinema klupleri, sinema klupleri ne yapar?Ne yapmalı?
-Sinemanın trend yaratma gücü
İlk sayısını Mart'ta çıkaracağımız bir derginin içeriği hakkında henüz karar vermemiş olmamız, ve bunun için sizden yardım istememiz kendi yetersizliğimizden değil, bu sitenin forumuna duyduğumuz güvendendir.
Ereninan bir sinema klubunden ne beklediğini bilmiyorum ama daha hakkında hiçbir fikre sahip olmadığın bir sinema klubü hakkında ileri geri konuşmanı ve bizi ciddiyetsizlike suçlamanı rahatsız edici buluyorum.
Bunun dışında dergi internetten yazı toplamak üzerine kurulu bir dergi olmayacak, bu sitede bu işi kendi üniversitelerinin bünyesinde yapan birçok insan varken onlardan yardım istememiz çok mu onur kırıcı? Dergide diğer üniversitelerin sinema klupleriyle ilgili haber yayınlamak istiyorken bu ortak platformdan yararlanmak niçin yanlış? Mesela Bilgi'deki sinema faaliyetleri hakkında yazı gelecekse niçin yayınlamayalım?
Çıkartacağımız, ya da çıkartmayı düşündüğümüz, dergi hakkında hala olumlu ve olumsuz, yıkıcı olmayan, her türlü eleştiriye açığız.
Tek istediğimiz buna cevap yazarken karşınızda hevesli insanların olduğunu bilmeniz, ve eleştirirken daha yapıcı olmaya çalışmanız.
Teşekkürler

Martin Mystere
Martin Mystere
1,621 posts
Dec 31, 2004, 05:18 PM#16632

ogrencilik yillarindan gelen kulupculuk kulturunden edindigim tecrubelerime gore soyleyebilirm ki bir ise baslamanin en iyi yolu o ise bir an once baslamaktir. bu arkadaslarimizda bir yerinden baslamaya calisiyor. sinefil.org'un etkin bir mensubu olarak caba harcayan herkesin yaninda onunla birlikte caba harcamaya hazir oldugumu rahatlikla soyleyebilirim. ercaninan'in aslinda ne demek istedigini de anliyorum ve belli seylere de katiliyorum. ise baslamadan once fikrin demelenmesini, ilkelerinin ve uzerinde duracagi kaidelerinin belirlenmesini saglamak sarttir.

sinefil.org tamamen amator nedenlerle ama profesyonel yontemlerle is yapmaya calisan ve aslinda calisanlari diyebilecegimiz ekibin isin sadece amelelik kismini ustlenen bir yayindir.

maalesef toplumsal olarak temel sikintimiz cabuk bolunebilen bir yapida olusumuzdur. bir yerlerde ele ayagi duzgun olabilecek ornegin bir kisa film festivali varken ve tum gucumuzle ona destek olunabilecekken sifirdan yeni bir festival organize edilmeye calisilir. boylece islevinden uzak onlarca acemice yonetilen festival olusur. sinema siteleri ve dergileri de maalesef boyle. mesela sinefil tayfasi olarak piyasaya bir dergi cikartmak yerine en buyuk amacimiz varolan dergilere yazilarimizla ve bizde pismis yazarlarimizla katkida bulunmaktir. ayni tavrin da web ortaminda bize gosterilmesini beklemekten baska bir cikarimiz da yoktur. zaten cok kit kaynaklari olan bu sinema yayinciligi sektorunde fazlaca ise yaramayacak onlarca is cikarmak yerine gercekten ise yarayacak bir iki is olmasini tercih ederim. ancak gercekten sinefil tadinda bir dergiye buyuk bir ihtiyac duyulmadikca dergi cikartmak beyhude bir cabadir bizim icin.

koc universitesine sinefil tayfasi olarak elimizden geldigince yardimci olabilecegimizi soylemek isterim. bizimle daima iletisim halinde olabilirler. bizdeki yazilari yazilarini da ikna ettigimiz surece paylasmaktan buyuk mutluluk duyuyoruz.

cunku sinefil paylasmak ve paylastikca cogalmak icin kuruldu.

Martin Mystere
Martin Mystere
1,621 posts
Dec 31, 2004, 05:19 PM#16633

ogrencilik yillarindan gelen kulupculuk kulturunden edindigim tecrubelerime gore soyleyebilirm ki bir ise baslamanin en iyi yolu o ise bir an once baslamaktir. bu arkadaslarimizda bir yerinden baslamaya calisiyor. sinefil.org'un etkin bir mensubu olarak caba harcayan herkesin yaninda onunla birlikte caba harcamaya hazir oldugumu rahatlikla soyleyebilirim. ercaninan'in aslinda ne demek istedigini de anliyorum ve belli seylere de katiliyorum. ise baslamadan once fikrin demelenmesini, ilkelerinin ve uzerinde duracagi kaidelerinin belirlenmesini saglamak sarttir.

sinefil.org tamamen amator nedenlerle ama profesyonel yontemlerle is yapmaya calisan ve aslinda calisanlari diyebilecegimiz ekibin isin sadece amelelik kismini ustlenen bir yayindir.

maalesef toplumsal olarak temel sikintimiz cabuk bolunebilen bir yapida olusumuzdur. bir yerlerde ele ayagi duzgun olabilecek ornegin bir kisa film festivali varken ve tum gucumuzle ona destek olunabilecekken sifirdan yeni bir festival organize edilmeye calisilir. boylece islevinden uzak onlarca acemice yonetilen festival olusur. sinema siteleri ve dergileri de maalesef boyle. mesela sinefil tayfasi olarak piyasaya bir dergi cikartmak yerine en buyuk amacimiz varolan dergilere yazilarimizla ve bizde pismis yazarlarimizla katkida bulunmaktir. ayni tavrin da web ortaminda bize gosterilmesini beklemekten baska bir cikarimiz da yoktur. zaten cok kit kaynaklari olan bu sinema yayinciligi sektorunde fazlaca ise yaramayacak onlarca is cikarmak yerine gercekten ise yarayacak bir iki is olmasini tercih ederim. ancak gercekten sinefil tadinda bir dergiye buyuk bir ihtiyac duyulmadikca dergi cikartmak beyhude bir cabadir bizim icin.

koc universitesine sinefil tayfasi olarak elimizden geldigince yardimci olabilecegimizi soylemek isterim. bizimle daima iletisim halinde olabilirler. bizdeki yazilari yazilarini da ikna ettigimiz surece paylasmaktan buyuk mutluluk duyuyoruz.

cunku sinefil paylasmak ve paylastikca cogalmak icin kuruldu.

AT
ataraksiyant
224 posts
Jan 02, 2005, 01:50 PM#16644

Her tür iyiniyetli girişimi desteklemeliyiz gibi bir düşüncem var artık nereden varsa, tavsiye bazında ise kitaphaber dergisinde bir bölüm var örneğin film olan kitaplar diye har sayıda düzenli olarak yayınlanıyor bunun gibi olabilir edebiyat ve sinema ilişkisi üzerine çalışmalar. ben kendi adıma elimden gelebilecek her tür yardıma açığım.

AT
ataraksiyant
224 posts
Jan 02, 2005, 01:50 PM#16645

Her tür iyiniyetli girişimi desteklemeliyiz gibi bir düşüncem var artık nereden varsa, tavsiye bazında ise kitaphaber dergisinde bir bölüm var örneğin film olan kitaplar diye har sayıda düzenli olarak yayınlanıyor bunun gibi olabilir edebiyat ve sinema ilişkisi üzerine çalışmalar. ben kendi adıma elimden gelebilecek her tür yardıma açığım.

ER
ereninan
19 posts
Jan 03, 2005, 01:20 PM#16655

kulüpler, amaçlar ve diğerleri...

merhaba,

aradan geçen zaman içerisinde yazılanlara pek çok yanıt gelmiş. belki bu, konunun koç üniversitesi sinema kulübü ile ereninan arasındaki güdük bir atışmadan ileri gitmesi içinde zemin hazırlar.

bazı noktaları düzelterek başlayayım: amacım kimsenin şevkini kırmak değil. keldı ki yeterince şevki olan bir kimsenin şevki de benim oturduğum şu sandalyeden kırılmayacak kadar kuvvetli olmalıdır.

şimdi: herhangi bir sinema kulübüyle herhangi bir ilişkim olmadı -sinefil forumlarını saymazsak- ancak genel olarak "dergi çıkarma hevesi" olarak tanımlayabileceğimiz şeyin ne gibi hüsranlarla sonuçlanabileceğini çoğunlukla dışarıdan da olsa gözlemleme şansım oldu. ama yine de temel eleştiri noktam bu değil. özellikle bir sinema kulübünün (genel olarak herhangi bir üniversite kulübünün) kendisini ve etkinliklerini nasıl tanımladığı açık, net olmalıdır kanımca -bunun pek de kolay olmadığını biliyorum. üniversite kulüplerinin en belirgin sorunu sanırım üretkenlik eksikliğidir. kendi üyeleri ya da aktivistleri içerisinden yeterince verimli etkinlikler -dergiyi de bir kulüp etkinliği olarak tanımlıyorum- çıkaramama sonucunda, dış hatları tanımlanmış etkinliklerin içini doldurmak için başka yollara başvurulması sık görülen bir durumdur. ancak kendi ayakları üzerinde durabilen bir kulübün başkalarıyla iletişim içerisinde bulunarak ortak etkinlikler gerçekleştirmesi güzel/sevindirici vs. bir şeydir. bu nedenle eğer sözü edilen topluluk da rüştünü ispat edebilecek güçteyse -ki DünyayıKurtaranAdam böyle olduğunu iddia ediyor- belki dergilerinin ilk birkaç sayısını dışarıya kapatması -söyleşiler, çeviriler dışında- daha anlamlı olacaktır. Tam da bunun için kulübün dergisine dışarıdn katkı istemesini yanlış buluyor ve eleştiriyorum. Eleştirimin bu noktasının dikkate alınmasını dilerim. Yoksa her yer bir sayılık dergi kaynıyor (bu konuda Pumpkin King'le benzer görüşteyiz sanırım). İlk yazımda da aslında bu nokta üzerinde duruyorum.

İkinci bir nokta da DünyayıKurtaranAdam'ın beni "ileri geri konuşmakla" suçlaması. Sanırım yazdıklarımda "ileri geri konuşmak"la ilgili bir şey bulmak biraz zor. Eleştirinin biraz sert bir üslupla yazıldığı söylenebilir. Ancak bir sinema kulübünün dergisi için Internet'te bir forumda yazı talebinde bulunmayı ciddi bir tutum olarak değerlendiremiyorum.

Son olarak, DünyayıKurtranAdam dergide olması henüz kesinleşmeyen bölümlerden birisi olarak "Üniversitelerde sinema klupleri, sinema klupleri ne yapar? Ne yapmalı?" yazmış. Bunun üzerine yorum yapmıyorum.

printerson
printerson
1,034 posts
Jan 03, 2005, 01:39 PM#16659

bu işin başındaki arkadaşlarla yüzyüze görüşmek istiyorum... eminim ki yapılacak çok şey, üretilecek çok şey olacaktır.

kendi adıma söyleyeyim; yazı da yazarım, röportaj da ayarlamaya çalışırım, başka istekleriniz de olursa elimden geldiğince yardımcı olurum.

bu noktada söyleyebileceklerimin en iyisini söylediğimi düşünüyorum...

yanıt bekliyorum...

printerson
printerson
1,034 posts
Jan 03, 2005, 01:40 PM#16660

bu işin başındaki arkadaşlarla yüzyüze görüşmek istiyorum... eminim ki yapılacak çok şey, üretilecek çok şey olacaktır.

kendi adıma söyleyeyim; yazı da yazarım, röportaj da ayarlamaya çalışırım, başka istekleriniz de olursa elimden geldiğince yardımcı olurum.

bu noktada söyleyebileceklerimin en iyisini söylediğimi düşünüyorum...

yanıt bekliyorum...

DünyayıKurtaranAdam
16 posts
Jan 03, 2005, 05:34 PM#16666

Öncelikle çıkarmayı düşündüğümüz dergi hakkında yorumlarını bizle paylaşan her arkadaşa teşekkür etmek istiyorum.
Açık konuşmak gerekirse herhalde en büyük sorunumuz nereden başlamamız gerektiği konusunda yaşadığımız tedirginlik. Bu işi başarmak istemenin tatlı heyecanı ve o işi mahvetme korkusu arasında gidip geliyoruz. Belki biraz da bu yüzden sinefil forumunda sorularımıza cevap arıyoruz.
Aklımızda birçok soru işareti var, ve bu işin çok başındayız. printerson yüzyüze görüşmeyi ben de isterim, bu haftasonu olabilir mesela. Hatta diğer fikir vermek isteyen arkadaşların da ,eğer onlar için de uygunsa, gelmesini nezaketle rica ederim...

You need to log in to post a reply.