Skip to content

Gonül Yarası

9 replies · 227 views

Martin Mystere
Martin Mystere
1,621 posts
Jan 15, 2005, 02:03 PM#16985

Gonül Yarası

gecen gun izledim bu filmi. yavuz turgul turk sinemasinda ilgiyle ve merakla izledigim yonetmen ve senaristlerdendir kendisi. yazdigi ve ymettigi her film donemin kultur iklimden etkilenir ve onun birey uzerinden izlerini surmeye calisir. muhsin bey, ask filmlerini unutulmaz yonetmeni, zugurt aga (senarist. yon: nesli colgecen), cicek abbas (senarist. yon: sinan cetin) gibi filmleri ozellikle yarattigi cok guclu karakterler ile hep kosebasi isler oldular. yazvuz turgul'un kendi adima en cok sevdigim ozelligi populer sinema icerisinde kalirken (aslinda seyirciyi yakalamak ve onun dilini anlamaya calismak da diyebiliriz) sinemasal dilini gelistirmek ve olabildigince titiz calisilmis projeler cikarmasidir.

gonul yarasi da yavuz turgul icin ilk bakista kendi bilindik formuluyle akan bir film olarak gorunuyor. fakat filmin kullandigi neredeyse tum kliselerin mevcut dizi piyasasindan alinma isler olmasi cok tatmin etmedi beni. dizlerin sinemamizi etkilemesi beklenen bir surecti. ancak beni hayal kirikligina ugratan yavuzturgul gibi usta bir yonetmenin dil olarak ortami etkileyebilecek bir gucu varken bir gucsuzluk gosterip bu dar alandan cikamamis olmasidir. dizilerin yarattigi yerli yapim ruzgarini arkasina alip seyirciyi dislamayan ama daha oncul bir sey yapmak varken yavuz turgul dizi sonrasi artcillardan biri olmayi denemis. tam tersi mumkundu, beklenmeliydi. filmi bu noktada elestiriyorum.

ancak her seye ragmen ortada cok hos bir melodram var. her ne kadar bence cok fazla kestirilebilir bir olay orgusune dayali da olsa sıkılmadan izlenebilir bir film olmus. sener sen yine turk sinemasinin en buyuk oyuncusu oldugunu bagira bagira gostermis. timucin esen'den daha cok is cikacagi da ortada. meltem cumbul'dan hic umitli olmasam da bu filmde cok iyi bir performans cikarmis.

sener sen gibi cok buyuk bir oyuncunun bu olgunluk caginda ardi ardina pek cok iyi yapimda gormek isterim. korkarim ki cok az yapimda oynayarak kisa bir sure sonra sadece yasli adam karakterlerini oynayabilecek bir yasa gelecek. rahmetli sadri alisik'tan da yeterince yararlanamadigimiz gibi sener sen'in de bu cok olgun doneminden faydalanamiyoruz.

sermest
sermest
Private Joker
1,446 posts
Jan 15, 2005, 02:22 PM#16986

rahmetli sadri alisik'tan da yeterince yararlanamadigimiz gibi sener sen'in de bu cok olgun doneminden faydalanamiyoruz.

filmi daha izlemedim ama bu cümleye kesinlikle katılıyorum.benim için sadri alışık türk sinemasının en büyük oyuncusuydu.ve bir nebze bile bu ülkenin sinemacıları onun o muhteşem oyunculuğundan yararlanamadı.yine de ben şener şen'i bu konuda daha şanslı görüyorum.en azından karşısına yavuz turgul diye bir büyük yönetmen çıktı.şener şen'i hababm sınıfının badi ekreminden alıp türk sinemasının yaşayan efsanesi haline getiren isimdir kendileri...

türk sinemasında çok az rastlanabilecek bir şeyi başardı yavuz turgul...yıllar içerisinde yönettiği filmler aracılığıyla "kendi sinema dilini" oluşturmayı başardı...

"aşk filmlerinin unutulmaz yönetmeni" benim kült filmimdir...her fırsatta mutlaka izlerim unutulmaz bir sinema ziyafetidir izlemeyenlere öneririm...

BA
bakko
47 posts
Jan 16, 2005, 10:18 AM#16993

Ben filmi izledim. Gayet de güzel buldum. Yavuz Turgul dostlarının tavsiyelerine uyarak filme biraz gölge düşürsede, film gölge de bile sıcak. Nedir bu gölge ? Bir kere tam bir yeşilçam filmi olmuş. Hıncal Uluç' ta bunu köşesinde yazmıştı. Dünya ( meltem c. ) Nazım' a ( şener ş.) çiçeği verip otobüse bindiğinde film bitmeliydi. Bu noktadan ilerisi yeni türk sineması akımı değil, yavuz turgul' un yetiştiği, büyüdüğü, olgunlaştığı yeşilçamın klasik türk film akımına daha yakın.
Karakterlere gelecek olursak ilk defa Yavuz bu filmde karakterlerine bu kadar yakın ve bu kadar uzak. Bütün yorumu seyirciye bırakmış keşke dediğim gibi hikayeyi de o dediğim noktadan sonra bize bıraksaydı. Nazım hakkında ikilemdeyiz haksız mı duygusal mı dünya korkak mı samimi mi mehmet yararcı mı haklı mı ?
Gitmeyenlere tavsiyem mutlaka gidin.
Mystere nin ve sermest in dediklerine de aynen katılıyorum. Al pacino bu olgun yaşında geçen sene hatırlamadığım sayıda film çekti. Adam yaşını almış tam bu işin kurdu değerlendirmiş kendini sıralamış filmleri. Şener Şen' de böyle olmalı ama bir yandan da ona da hak veriyorum. Zaten bir senede yapılan filmler artık bir elin parmaklarını geçmiyor, yapılanlar da o kadar başarılı değil. Nerde oynasın ? Türkiye bu işin endüstrisi yok. Yıllık cirosu 80 milyon dolar. Sıradan bir mobilyacının cirosuyla eşit düzeyde. Dizi senaristi sürüyle ama bir tane adam akıllı uzun metraj sinema senaristi kılı kırk yararsan buluyorsun. Ee sende kaliteli bir insan olarak güzel işler yapmak istiyorsan Yazuz Turgul gibi bu işi bilen insanları beklemek zorunda kalıyorsun. Daha önce nerde oynasın ki adam ? Belki birkaç film sayabiliriz ama onlarında perde arkasını bilmek lazım. Her şey bu kadar temiz değil.
Daha çok film çekilmesi dileğiyle diyorum...

FI
fiction
365 posts
Jan 16, 2005, 10:35 AM#16994

ben filmi çok sevdim.yer yer boşluklar olduğunu düşünsemde, özellikle son yarım saatte çok iyi toparlıyor yavuz turgul ...ben sizin aksine filmin o noktada bitmesi gerektiğini düşünmüyorum ..eğer o noktada bitseydi film genel olarak anlamsız bir yapıya bürünürdü...mesajı özelliklede son kısımda çok doğru veriyor, turgul....yaşanan acılar başka bir kişinin mutluluğunun başlangıcı olabilir...son olarak favori "turgul" filmim muhsin bey'dir

WH
whatdreamsmaycome
52 posts
Jan 17, 2005, 08:53 AM#17015

ya evet.. beni de pek tatmin etmedi film.. bu arada otobusle dunyayi ugurladiktan sonra film bitmeliydi.. gereksiz yere uzamis.. ayrica biraz populsit olma kaygisi vs. var bence... bekledigim gibi cikmadi..

EL
eliza bennet
396 posts
Jan 17, 2005, 03:20 PM#17029

Filmi ilk izlediğimde "Neler Seyrettik" başlığına yazdıklarımı copy-paste ediyorum buraya

Gönül Yarası İşte bildiğiniz Y.Turgul filmi - Şener Şen yine bildiğiniz Şener Şen (yahu bu kadar doğal yetenekli bir adam bu kadar casting kurbanı olsun - ne diyeyim-) tabi uykusunda bile yapabileceği bu rolün altından gayet güzel kalkmış.
Meltem Cumbul bu aksanla konuştuğunda normal aksanındaki tellafuz sorunlarını yaşamıyor, kendisini güzel de bulmuyorum doğrusu ama bu rolde çok iyiydi. Bu kızı hep böyle konuştursunlar..
Öteki arkadaş herhale Gurbet Kadını adlı Asmalı Konak klonu dizide oynuyormuş - ben ilk defa görüyorum, gayet güzel rol yapmış çocuk.

Müzikler Türkü sevenlere hitab eder - ben o kadar hastası değilim ama Neşet Ertaş çok güzel söylemişti, müzik sevip o şarkıda bir şeyler hissetmemek zor doğrusu.

Yavuz Amca bir uzak doğu filmleri severmiş, bizden yani. nitekim filmin sonlarına doğru bir sahnede J.Woo'ya gönderme yapmış. Film ise baştan aşağı melodram - ben tabi sular seller gibi ağladım, hatta arkadaşım benim ağlamama ağladılar- senaryo bildiğimiz senaryo, son bildiğimiz son ama dokundu bana işte. Galiba YT Kore filmi izliyor son bir kaç senedir.

FI
fiction
365 posts
Jan 18, 2005, 05:05 PM#17082

whatdreamsmaycome wrote:
biraz populsit olma kaygisi vs. var bence...

populist mi ,ya bu adamın önceki filmi 2,5 milyon kişi tarafından seyredilmedimi o zaman neden populer olmadı da şimdi suçlanıyor,adam filminin galasına bile katılmadı...filmi biraz tarafsız değerlendirelim anlatmak istediğini görmeye çalışalım ...film şurda bitmeliydi gibi bir ifade kullanma yerine turgul'un neden filmi o noktada bitirmediğini anlamaya çalışalım...lütfen biraz itinalı olalım....

WH
whatdreamsmaycome
52 posts
Jan 18, 2005, 07:28 PM#17085

yaw olalim itinali.. fakat beklentileri karsilayan bir sey olmadi bu film.. ya cidden dizi mantigi olayi var.. bu aksam timucin esen'i bi dizide gordum, gurbet kadini mi ne.. ayni dil gonul yarasindaki gibi, sonra meltem cumbul koylu kizi.. mekan samatya, ikinci bahar.. ikinci bahardaki mahalle dayanismasi.. sonra muhsin bey bu kez ogretmen rolunda.. sonra filmi izlerken kac defa icimden "masumiyet" demisimdir... fatih ozguven'in yazisini okudum, radikal'in web sayfasindan bulabilirsiniz.. bulutlari beklerkenle falan kiyaslamis biraz.. gerci bulutlari beklerken'i pek sevmedim ama gonul yarasi bekledigim cok uzagindaydi.. kotu degildi ama.. beklenen degildi.. 8 yildan sonra daha iyi bir sey olmaliydi..

BI
birsinemasever
8 posts
Jan 22, 2005, 04:21 PM#17144

Ben çok beğendim Gönül Yarası'nı,çok güzeldi.Ben "Eşkiya"dan daha iyi filim izleyeceğim diye hayallerle gitmedim filime.Beklenti ile salona gitmek yanlış bence.Dizi mantığı şeklinde olumsuz eleştirilere katılmıyorum.Oyuncuların başarımları , rollerini çok gerçekçi oynamaları herşeyi unutturuyor zaten.

BI
birsinemasever
8 posts
Jan 22, 2005, 04:24 PM#17146

Ben çok beğendim Gönül Yarası'nı,çok güzeldi.Ben "Eşkiya"dan daha iyi filim izleyeceğim diye hayallerle gitmedim filime.Beklenti ile salona gitmek yanlış bence.Dizi mantığı şeklinde olumsuz eleştirilere katılmıyorum.Oyuncuların başarımları , rollerini çok gerçekçi oynamaları herşeyi unutturuyor zaten.

You need to log in to post a reply.