Mac Mini
12 replies · 324 views
Mac Mini
Harika bir alet bu, sanırım Apple'ın iMac ten bu yana patlattığı en büyük bomba (iPod da dahil). 500 dolarcık fiyatı ile artık bilgisayar isteyen herkes için bir apple seçeneği var. Hem de 16x16x5 cm lik mini minnacık bir kutu. bir CD kutusundan 4cm daha büyük, 4 DVD lik bir özel setten daha küçük :)
Elbette Power Mac G5 gibi bir süper bilgisayar değil ama benim iMac G4 ten yaklaşık iki kat hızlı olduğu da bir gerçek.
Alın kutuyu, gidin eve, eski pc monitörünüzü, klavyenizi ve farenizi takın Apple'in harikalar dünyasına dalın.
Apple'i seviyorum.
Re: Mac Mini
Pumpkin King wrote:
Elbette Power Mac G5 gibi bir süper bilgisayar değil ama benim iMac G4 ten yaklaşık iki kat hızlı olduğu da bir gerçek.
Benim iMac G3 ten de herhalde 4-5 kat daha hızlıdır. Bu fiyata, bu boyutlarda, bu performans gerçekten de inanılmaz.
Pumpkin King wrote:
Apple'i seviyorum.
ben de..
Re: Mac Mini
Pumpkin King wrote:
http://www.apple.com/macmini/Harika bir alet bu, sanırım Apple'ın iMac ten bu yana patlattığı en büyük bomba (iPod da dahil). 500 dolarcık fiyatı ile artık bilgisayar isteyen herkes için bir apple seçeneği var.
PS 3 OR MAC?
ELMA or ARMUT?
dünyanın en dandik pazarlama taktiklerinden bi tanesi. neresi muhteşem anlamıyorum. bi mac kullanıcısı için uygun olabilir tabi. çünkü 1300-1400 dolar vermeye alışık bi kesim var. mini mac'in sadece kasadan ibaret olduğunu hatırlatırım. eğer uygun klavyeniz, mouse'unuz ve monitörünüz yoksa bunları da almanız gerektiğini unutmayın. o zaman 500 dolar olan fiyatı daha da yükseliyor. eh grafik işleri için mac kullandığımızı, onun dışında herhangi bir PC'nin kat kat üstün olduğunu düşünürsek, bu durumda mini mac alacak birinin kaliteli bir monitör satın alması gerekliliği devreye giriyor. Bu da en az 300 doolar demek. yine de 900 dolar vermeniz gerekecektir. işte böyle.
sevmiyorum ben mac'i...
başlık amaçladığım yere doğru gelmeye başladı, güzel :)
bu tartışma oldukça uzun sürecek, şu an fazla yazma zamanım yok. şimdilik sadece bu klavye, monitör işinin söylediğin gibi olmadığını belirteyim. ayrıca apple mac os x le beraber unix'in ve açık kaynağın gücünü kullanarak bilgisayarlarını sadece grafik canavarları olmaktan çıkarıp internet ve multimedya konusunda da oldukça iddialı bir konuma ulaşmayı hedefliyor. bu konuya da daha sonra değineceğim.
ama asıl mesele apple'in bir yaşam tarzı olmasıdır ki buna da en son geleceğim.
az sonra...
mac manyakligi beni de deli ediyor. mac dedigin super tasarim. o kadar. dunyada her sey pc'lere gore entegre edilmisken ve ben hala ciddi bir entegrasyon sorunu yasarken neden mac alayim. ne dogru duzgun upgreade edebiliyorsun ne de aradigin her seyi sak diye bulabiliyorsun. klavyesi bile benim icin bir dert. cok asiri da pahali bence.
sevgili pumkin king. soyler misin bana evden neden yaptigin sitelere yazi giremiyorsun tas gibi bir mac'in oldugu halde? ya da ben sana geldigimde ve bilgisayarinda calistigimda bir suru sey civitiyor? gecelim bu mac olayini. parasi olana cok iyi. korsanda mac programlari bulmak bile olum.
Yillarin meselesi bu Apple vs. PC olayi. Ben sapina kadar Apple taraftariyim bu tartismalarda ama PC cileri de anlayabiliyorum. Mesele bilgisayarin neden alindigina ve kullanicinin ilgi alanlarina bagli.
Ben bilgisayarla ugrasmayi sevmem. Bi amacim olmadigi durece de basina oturmam. Nedir amacim; nete girmek, cd yazmak, is yapmak. Ne film izlerim bilgisayarda ne de oyun oynarim. Onceki saydigim isler icin de bilgisayarimi actigimda karsima ne idugu belirsiz hata mesajlari, ordan burdan firlayan "emin misiniz?" sorulari gorunce de deliririm.
Yok su ekran karti su cozunurlukte su kadar FPS yapiyomus, bu modem su ISP ile uyumsuzmus, anakart jumperlarini soyle yaparsan boyle olurmus. hede hodo, ne bu be. O kadar sey varken bi de bunlarla mi bozacam kafayi, PC'm varken yeterince bozmustum zaten, gelemiyorum artik boyle dertlere. Upgrade edemiyorum evet ama surekli sorun cikaracak, uyumsuzluklariyla beni bogacak bir upgrade de istemiyorum zaten.
Ha Apple kullanmanin sikintisi yok mu? Elbette var, hele Bilkom gibi Apple'i anlamamis bi sirketin dagitimcisi oldugu Turkiye'de cok daha fazla. Bir kere Turkce proleminden bir turlu kurtulamazsin, bisey alacaksan asil fiyatindan en az 200 dolar daha fazla odersin, adam gibi teknik destek alamazsin falan filan. Ama ben bu konularda Apple'in degil Bilkom'un ve temelde de Apple kullanicilarinin suclanmasi gerektigini dusunuyorum.
Yazilim bulma sikintisi var iddialarina kokten karsiyim. Ha bi kac yil once boyle bir sorun vardi ancak artik hizli internet baglantilari ve paylasimci nesil sayesinde hic bir programi bulmakta sorun cekmiyorum. Bilgisayarimda kullandigim tum programlarin son surumleri mevcut. Ek olarak OS X'in unix tabanli olmasi tum Unix ve Linux programlarinin Apple bilgisayarlarda calismasina olanak sagliyor ki bunun sagladigi kolaylik inanilmaz. DivX codec bile yuklemeden catir catir DivX gosteriyor benim bilgisayarim. Su an bir PC nin yapabilecegi herseyi ve hatta yapamayacagi bir suru seyi bilgisayarimin yapabilecegini iddia ediyorum.
Sonuc olarak Apple avantajlari ya da dezavantajlari kullanicinin ihtiyacina gore degisiyor. Benim icin Apple sayisiz avantaj sunarken ofiste Windows aksama kadar resmen delirtiyor.
Simdi bi de yasam tarzi meselesi var. Think Different. Hersey ortada, adamlar iki kelime ile ozetlemis zaten kendilerini. Ben farkli dusunuyorum. Bugun bilgisayarima sunu yaptim bunu yaptim demek yerine bugun bilgisayarimla sunu yaptim bunu yaptim demeyi tercih ediyorum. Bana her istegimin ardindan emin misin diye soran bir bilgisayar yerine isteklerimi sorgusuz sualsiz yerine getiren bir bilgisayar istiyorum.
Kurulum sonrasindaki hosgeldin ekraninda Beck'i degil, cok begendigim Röyksopp'u dinlemek istiyorum.
Photoshopta bir dosya acin, biseyler karalayin, kaydetmeyin, windowsu kapatmaya calisin bakalim ne olacak. Photoshop hata mesaji verecek kaydetmek istiyomusun diye. Secenekler evet, hayir, iptal. Iptali secince windowsu kapatma islemi duracak. Apple'da kapat dedigin zaman alet cat diye kapanir, ben zaten farkindayimdir photoshoptaki dosyayi kaydetmedigimin, bilgisayari kapat diyosam o an kapanmasini istiyorumdur. Apple bunu bilir ve kapatir. Farklardan biri bu, ama asili degil.
Bunun gibi daha bir cok olay var, simdi hepsiuni buraya yazmak imkansiz, tartisma uzarsa zamanla baska ornekler girerim.
Simdi asil yazmak istedigim konuya gelelim. Bunu yazdigim icin bazilari aptal oldugumu falan dusunecek. Ben bir Steve Jobs hayraniyim. Kendisi her ne kadar oldukca zengin, efsanevi bir sirketin CEO su olsa da icindeki hippi ruhun hala yasiyor olduguna inaniyorum.
Teknolojiyi takip eden, surekli efsanelesen yaratici ve yenilikci urunler cikaran Apple'da bu adamin buyuk payi var. Ayrildiktan sonra cokuse gecen ve batmak uzereyken tekrar basina done Apple'i iMac ile kurtardi. iMac efsane oldu. Ardindan dijital muzik olayi patladi, herkes MP3 e savas acmisken iPod denen harika aleti cikardi, bilgisayar tasarimlarinda cigir acti, adi sani duyulmamis PIXAR denen bir animasyon sirketinin hisselerinin buyuk kismini aldi ve PIXAR efsane oldu.
Tum bunlarin ardinda o hala yasayan hippi ruhu yatiyor. Bu adam communityleri destekliyor.
Alin size bunun en buyuk ornegi OS X. Buyuk bir open source dalgasi yukselmeye basladi, Bill Gates gibi para babalari bunu bir tehlike olarak gorup yok etme cabalari icine girmisken Steve Jobs'in basinda oldugu Apple koklu bir degisiklik yaparak FreeBSD tabanli bir isletim sistemine gecis yaparak hem open source'un gucunu arkasina alip hem de ona devasa bir destek vermis oldu.
Steve Jobs tum bunlari sadece daha cok para kazanmak icin mi yapiyor. Ben buna inanmiyorum. Kendimi onun yerine koyup dusunuyorum, onun kadar zengin ve guclu olsam bu para ve guc beni ne kadar bozar. Bu gittikce boktanlasan dunyada umut veren ve gittikce guclenen Open Source gibi bir guzelligi yok etmek icin mi ugrasirim yoksa onla karsilikli bir isbirligine mi girerim.
Belki de sacmaladigimi dusuneceksiniz ama ben buna inaniyorum. Dunya'da hem guclu hem iyi olan insanlar da var ve ben Apple kullanarak Bill Gates gibi bir orospu cocugunun karsisinda durmaya calisan insanlara destek verdigim icin mutlu oluyorum.
Simdilik bu kadar, daha sonra belki daha yazarim ama meselenin ozu bu.
Ben Apple kullandigim icin farkli dusunmuyorum, farkli dusundugum icin Apple kullaniyorum.
Debout les damnés de la terre
Debout les forçats de la faim!
La raison tonne en son cratère
C'est l'éruption de la fin.
Du passe faisons table rase
Foules, esclaves, debout, debout
Le monde va changer de base
Nous ne sommes rien, soyons tout!
C'est la lutte finale
Groupons-nous, et demain (bis)
L'Internationale
Sera le genre humain!
pumpkin king'den sonra ayağa kalkıp bir marş söyleyesim geldi. şaka bir yana pumkin'in yazdıklarının büyük çoğunluğunun altına imzamı atarım. Apple iyidir.
Arkadaslar, neseniz bol olsun.
Cok acil olarak cozmek istedigim bir konu var ancak isin icinde cikamadim;
Soyleki;
MAC bilgisayarinda yazilmis Arapca-Turkce icerikli metinleri Word ortaminda acmak istiyorum. Ancak Arapca yazilarinin tumu ve Turkce yazilarinin da bir kismi taninmayacak halde aciliyor!...
Microsoft Word ile actiktan sonra dosya bicimindeki farkli formatlarda kaydetmis olmama ragmen bir turlu istedigim neticeyi elde edemedim. Yani Arapca ve Turkce harf karakterlerinin saglikli acilmasini saglayamadim.
MAC bilgisayarda yazilan Arapca-Turkce yazilmis text yazilarini Microsoft Word ortaminda nasil saglikli acabilirim?
Tesekkurler, saygilar
nashi
aslında doğru. yani olaya hangi gözle baktığına da bağlı. bir otomobil aldığını düşün. sürücünün tek istediği gaza bastığında düzgün yolculuk yapabilmek. bir sorun çıktığında açıp kapayarak otomobili çalıştırıp yola devam etmek. çok fazla detaya girmeden, yorulmadan istediğini yapabilmek. zaten yarışmak, heyecan vs. gibi dertleri de yok(burada kastedilen geniş oyun seçeneğidir). bu durumda mac uygun görünüyor.
bir de başka tür sürücü tipi var. motorun içinde olan biten her şeyi görmek, her ayarını canının istediği gibi değiştirebilmek, isterse aksesuarı çıkarıp yerine başka bir şey takabilmek. Yönetim panelini, arabanın rengini, tekerleklerini değiştirerek ve şasiyi yükselterek gerekirse arazide gitmesini sağlamak gibi takıntıları olsun. Bu kadar kompakt bir şeye sahip olunca, gerektiğinde işine yarayacak parçayı, gidip bir kaportacıda ürettirmek, yedek parçasını ucuza ve istediği yerde bulabilmek istiyor. Her ilkin kendi aracında gerçekleşmesini, sonra diğerlerinin arkadan gelmesini istiyor. Ama tabi arkadan gelen markalar, ilk kez kendileri keşfetmiş gibi satacaklar. O da ayrı.
yani şunu diyorum. ilk kez winamp çıktığında mac desteklemiyordu, şimdi bir fenomen oldu.
ilk divx çıktığında yine desteklemiyordu. şimdi pumpkin'in dediğine göre divx'i takınca çat diye çalışıyormuş.
ilk data paylaşımı yine pc'de çıktı. yani internet demek istiyorum.
dünyanın tüm grafik kartı geliştiricileri, PC için çıkan oyunları desteklemek için uğraşıyor.
bildiğiniz peer to peer veri paylaşımını da mümkün kılan PC'ler oldu.
sonuçta tabi ki bir takip söz konusu. er geç mac'ler de duruma uyum sağlıyorlar ama bir şey var ki, bunların öncüsü her zaman pc. overclock diye bir şey duyduysak. elimizdeki hardware'e istediğimiz gibi yüklenip performansını artırabiliyorsak bu kasasını açabilmemizden kaynaklanıyor. daha geçen gün pumpkin bana artık yeni mac'lerin de kasasının açıldığını söylüyordu. mac için çok sevindim tabi. evrimin gerisinden de gelse takip ediyor. evet pc'ler, mac'le karşılaştırınca oldukça karmaşık gelebilir ama düzgün çalışan bir pc ile bir isviçre çakısına sahipsiniz demektir.
mesela mac grafik işlemek içindir. bunu herkes bilir. ama hiç kimse mac aslında 3 boyutlu modelleme için kullanılır demez ya da avid mac'te pc'den daha iyi çalışır diyenini de duymadım. piyasadaki en iyi mac'i getirin, sonra da en iyi pc'yi karşısına koyun. kalem kalem saydığım bu işlemlerde karşılaştırın. ha buna bir de fiyat ekleyin tabi.
sonra sonuçlar üzerinde konuşalım.
ama mac'in hakkını vermek gerek. dünyanın en iyi görünen bilgisayarlarını üretir. her şeyi mükemmel görünür. dekoratifliğin son noktasıdır.
ama pc daha iyidir. bir yaşam biçimidir. istediğiniz her şeyi yapabilir ve çok da ucuza yapabilirsiniz. ama basitçe yapayım, az yapayım, sağlıklı olsun diyorsanız size mac tavsiye ederim. ben ferrari'ye binerim, siz isterseniz volvo kullanın. hem güvenli hem dayanıklı.
bu arada steve jobs ve bill gates olayına girecek değilim. tabi ki steve jobs derim. adam benim de hayran olduğum bir kişilik. zaten pixar diye bi olgu var.
sonra da konuşmaya devam ederiz...
You need to log in to post a reply.