federico fellini
9 replies · 236 views
federico fellini
fellini'nin izlediğim ilk filmi amarcord'du. bu filmi oldukça beğenmiştim. fellini'nin kişisel tarihine bakarken, italyan faşizminin tarihine, faşizmin italya'daki halkı kucaklayabilmesine bakışı beni büyülemişti. salt bu film yüzünden akdeniz insanı bana korkutucu gelmeye başlamıştır.
sonra la strada'yı izledim, ama gösterimin yapıldığı vcd bozuk çıkınca son yarım saatini izleyemeden çıkmak zorunda kalmıştık salondan.
sanırım herkesin fellini ile ilgili söyleyecekleri vardır. düşünüyorum da adını öğrendiğim ilk yönetmendi fellini.
- istanbul film festivali'nde gerçekleştirilen fellini anmasıyla ilgili bir tanıtım yazısı. güzel bir özet olmuş, yeni buldum:
Şimdi aklıma geldi....Satyricon filminin müziklerinde Türkiyeli müzik adamı
''İlhan Mimaroğlu''nun da imzası vardır. Kendisiyle ilgili bir miktar bilgi:
*http://www.pankitap.com/yazarlar/ilhanm.html
çok özgün bir dünyası vardır filmlerinin.. rüyayla gerçek arasında.. o tatlı fellini amosferine kendinizi kaptırıp anı yaşarsınız, tadını çıkarırsınız. sürprizlerle doludur, sirk gibi. ben en çok amarcord'u severim şahsen ama her filmi güzeldir. bir de en iyi filmlerinde mastroianni oynar ki benim için daha bir keyifli yapar filmi.
fellini ye bir gün sormuşlar:
-fellini abi,simit,çay peynir var,ister misin abi?
fellini şöyle bir bakmış,hiç cevap vermemiş,sonra dur şimdi bunlar arda arda soru sorar şimdi diye düşünmüş
'yok sagolun afiyet bal şeker olsun' demiş
'aaa olmaz abi ye,lütfen ölümü gör demiş' biri
fellini:yemicem kardeşim.
biri:valla olmaz.arkandan ağlar bak.
fellini:bela mısınız lan? (rejisör yazılı sandalyesinden kalkarak)
biri:?
fellini:nedir lan siz bu türklerden çektiğimiz,haaaayyt! (35 mm kamerayla,gevrek,peynir,çay içmekte olan guruha girişir)
efekt:haaayt! küütt! baaaam!
kalabalık gevrekçi grup,fellini nin hışımına dayanamayrak oraya buraya dağılır.siniri geçen fellini ordan geçmekte olan set asistanina:
fellini:oğlum bir çay getir,gevrek,peynir falan da,acıktım walla der...
demek ki sorun gevrek,peynir,çay değilmiş...
Roma, benim hayatımda izlediğim en iyi 10 filmden biridir ...ancak fellini gibi bir insan yaşadığı şehri bu kadar güzel anlatabilridi...ayrıca filmin harika bir finali vardı...fellini ile ilk tanışmam satyricon ile olmuştu ..groteks anlatımı beni gerçekten çarpmıştı...daha sonra ilk dönem filmlerinden la strada 'yı izledim biraz naif bir yapısı var...amarcord 'dan sonra yaptığı filmlerle biraz zıt düşüyor...
Özellikle de Roma'sını çok severim. Sinema dilidir, mevzular da iyidir, karşılaştırır, kıyaslar ve düşüşü gösterir.
Bir de yanlış hatırlamıyorsam 2001 yılındaki İstfest'ti, bir belgesini izlemiştim. Güzel bir anım vardır onu paylaşayım:
Üzerinize afiyet, ayıptır söylemesi iki adet Kızılkayalar hamburgerini yemişim, buram buram kokuyorum. Yanıma da gelsin gelsin kim otursun Mustafa Altıoklar... Bir geyirirsen dedim printerson, alemin intikamını alırsın. Eylemle, Mustafa Hocanın !*? kaçışı arasında sadece kokuyu idrak süresi vardı.
Bu Asansööör içiiiin!
demek ki o civarı boş bırakmamalı her an sanatsal eylemler tertip edebiliriz :)
You need to log in to post a reply.