uzakdoğu sineması
10 replies · 237 views
uzakdoğu sineması
umarım forumu meşgul etmiyorumdur ama bir şey sormam gerek uzakdoğu sinemasının dünya pazarına açılması ile ilgili kaynak önerebilecek kimse var mı? kitap olur, röportaj olur, tez olur :)
bana yardım etmezseniz işte böyle olur!
http://www.zaman.com.tr/?l=kultursanat&alt=&trh=20050208&hn=140472
bence yazı güzel olmuş ataraksiyant hanım efendi.... yalnız siz sorduğunuzda farketim uzakdoğu hakkaten uzak bize ve bu sinemadan anlayan birileride az.. bir eliza yı biliyorum ben o da üşenmiyor izliyor dvd sipariş ediyor.. yani bu konuda** o sık sakkallı yada kel kafalı **sinema profesörlerinden çok daha iyi olduğuna eminim. ving çok az anlar işinden dolayı... bizler biraz izleriz biraz da çakarız konudan ama o kadar bu konuda kaynakta yok gibi lütfen yerli yabancı uzakdoğu sineması ile ilgili kaynakları bilenler yazı versin şuraya....
ataraksiyant'ın yazısına o linkten ulaşamadım. doğrusu şu mu ola?
ellerine sağlık Ataraksiyant (bu arada yazında İstanbul film festivaline geliyor dediğin bütün Kore filmlerini gördüm ben - ve hepsini şiddetle tavsiye ederim, özellikle Memories of Murder ve Sympathy for Mr.Vengeance acaba başka gelecek olan filmleri biliyor musun? - hayır soruyorum ki bileyim de boşuna sipariş etmeyeyim.
Bu arada Kim Ki Duk'un filmi olarak Samaria yerine keşke 3 Iron gelseymiş. Neyse
ving zaten bu konuda aşmış gidiyor, ona ve dopey kardeşime saygıyla şapka çıkartıyorum, ne güzel bir şey böyle başka Asya fimi seven ve Türkçe konuşabileceğin insanlar bulmak anlatamam - ha birde WKW sever Outsider'a da el sallıyorum buradan (ama bana göre WKW kıtalar ötesi bir adam tabi o ayrı)
eksikler var tabii bir yazıya sığamadı her şey ring serisinden bahsedememek acı verciydi :( ve fekat kendi adıma gerçekten yeni şeyler öğrendim çok keyifliydi
bu arada kaynak isteyen arkadaşlara, ingilizce konusunda problem yaşamıyorlarsa, www.asianfilm.org'dan yararlanabilirler. cinekorea.com'da da yeni haberler, güzel makaleler ve bir sürü link var. tavsiye olunur.
Kore camiasından izlediğim filmler içinde''Gongdong gyeongbi guyeok JSA (2000) ... aka Joint Security Area '' filmi hakkında kimselerden bir ses çıkmayınca ben bir şeyler yazayım dedim.
Nam-ı diğer ''OldBoy'' Chan-wook Park'ın 2000 yılında çektiği bu film bence kuzey ve güney kore arasındaki meselelere gayet doğru bir şekilde yaklaşan bir film olarak dikkat çekiyor. Özellikle iki taraf askerlerinin karşı karşıya gelip muhabbet ettikleri yer tüm filmin en bomba bölümünü oluşturuyor kanımca...
mekan olarak aslında oldukça dar bir bölgede laf olarak oldukça büyük laflar söylemeyi beceriyor yönetmen....bence izlenmeli....
Benim en sevdiğim Kore filmlerinden biridir JSA (hatta Kuzey Koreli subayı oynayan Song Kang Ho'nun tabiri caizse her bakımdan hastasıyım.
En sevdiğim sahnede bu üçlünün ilk tanıştıkları sahne.
Aslında bu filmin hemen hemen her karesi harika. Renkler, kamera, oyunculuk, senaryo... Zaten Park Chan Wook benim en sevdiğim Kore'li yönetmen. Eğer izlemediysen sana onun ikinci filmi Sympathy For Mr.Vengeance'ı tavsiye ederim. Bana acayip dokunmuştur ve her izlediğimde fena olurum ama o kadar da güzel bir filmdir ki yine de dayanamam izlerim.
Şimdi Park abinin bu "intikam" üzerine iki filmi var (birbiri ile bağlantılı değil, sadece tema aynı) kendisi şu anda Lady Vengeance diye bir film çekiyor ve başrolünde JSA'da ki İsviçre'li subayı canlandıran hatun oynuyor, böylece bir üçleme yapmış olacak.
Bu arada Park Chan Wook'un kısa filmlerinden biri olan Cut - !F kapsamında Three:Extremes ile gösteriliyor, o da içinde acayip gore geçen, kara komedi tarzı extreme bir film işte (ama oyunculuk parmak ısırtıyor). OLD BOY'da ki kız da var bu filmde.
rai wrote:
Three:Extremes'in türkçe afişini de aramızdan birisi yapıyor. araya not ediim dedim.
alla alla hangi dallama yapıormuş bakiim... ne yermiş ne içermiş :)
You need to log in to post a reply.