derviş zaim
6 replies · 152 views
derviş zaim
derviş zaim türkiye sinemasının son kuşak özgün yönetmenleinden birisi. ilk uzun metrajlı filmi tabutta rövaşata çok sevildi, çok konuşuldu. daha sonra kamerasını başka bir yöne çevirip filler ve çimen'i çekti. ben çamur'u izleyemedim ne yazık ki.
bence zaim de nuri bilge ceylan ve zeki demirkubuz gibi tartışılmayı hak eden bir yönetmen.
tabutta rövaşata'nın oyunculuk başarısının yanısıra, kameranın kullanımıyla da zihnime kazınan sahneleri var. bir ilk film için oldukça başarılı bulmuştum.
filler ve çimen ise filler'i gösterirken çimen'lerin nasıl ezildiğini pek gösteremeyerek, benim açımdan eksik bir film olmuştu.
çamu'u izleyenler bu film hakkında neler söylerler acaba?
çamu'u izleyenler bu film hakkında neler söylerler acaba?
bunu ben de çok merak ediyorum. hakkında çok kötü yorumlar duydum bu filmin. iki gün önce ilk beş dakikasını falan izledim, bir iki şey rahatsız etti, yorumlar haklı diye düşünüp vazgeçtim. vakit ayırmaya değer mi acaba?
kesinlikle yorumlara kulak asmayın ...bence son dönemde en çok hakkı yenen türk filmi...filmin benim için tek kusuru daha önce iki başyapıta imza atmış yönetmen için bir geri adımdı ama film tek başınaq bakıldığında gayet iyi...filmi geçen sene gösterimdeyken sinemada seyretmiştim..dolaysıyla sahneler çok aklımda değil daha ayrıntılı yorum yapmam için tekrar tazeleme mahiyetinde bir daha seyretmem lazım...
evet izledim az önce. o kadar kötü bir şey bekliyordum ki bardağın dolu taraflarını gördüm sadece. sonlara doğru bazı yerlerde sapıtmasını saymazsak düzgün bir film olmuş.
aslında tabutta rövaşata filmi için de düşüncelerim çok farklı sayılmaz. çok iyi ve kötü yanları içinde barındırıyordu bence. az imkanla çekilmiş bir türk filmi olarak kusurlarını görmezden gelmek kolaydı ve türk sinemasının o dönemki durumu içinde yıldız gibi parlıyordu. ama çamur'un profesyonelce bir film olması gerekirdi. kısaca derviş zaim iyi niyetine saygı duysam da benim hayranlık beslediğim bir isim olamadı hala.
ben çamuru beğenmiyorum..derviş zaim sevdiğim saydığım bir yönetmen ama yanlış sularda kulaç atıyor..ben onda hiç bir zaman politik sinema yetkinliğini göremedim...filler ve çimen güzel bir denemeydi ama akrton karakterleri,akışkan olmayan tek yöne dönük öyküsü yüzünden kriterlerimce sınıfta kalmıştı...
çamur ile aksaklıklar devam ediyor...ben derviş zaim in tabutta roveşata çizgisine bir an önce dönmesini umut ediyorum...
derviş zaim (ekşi sözlük'ten aldım, biraz eski tarihli olduğu için çamur yok bu listede)
doğum tarihi : 1964 / limasol kibris
boğaziçi üniversitesi'nde iktisadi ve idari bilimler eğitimi aldı. 1993-1994 yılları arasında ingiltere warwick üniversitesi, british cultural studies'te kültürel çalışmalar dalında mastır yaptı. daha sonra, çeşitli yayın kuruluşlarında yönetmen yardımcısı ve yönetmen olarak çalıştı. 1992 yılında, o yılın yunus nadi roman ödülü'nü kazanan ares harikalar diyarında adlı romanı yayımlandı. kısıtlı bir bütçeyle yazıp yönettiği "tabutta rövaşata" adlı ilk filmi aldığı ödüllerle adından sıkça söz ettiren bir film oldu.
derviş zaim, ilk filmi "tabutta rövaşata"da hapishanelerin bile "konuk etmek" istemediği bir hırsızı, ikinci filmi "filler ve çimen"de ise "filler tepinirken olan çimenlere olur" atasözünü doğrulayan bir hikaye yansıttı beyazperdeye... zaim, örnekleri az bulunur olayları anlattı filmlerinde hem de klasik türk sineması kalıplarını kırarak...
derviş zaim, 1964'te doğdu. boğaziçi üniversitesi iktisadi ve idari ilimler fakültesi işletme bölümü'nü 1988 yılında bitiren zaim, ingiltere'deki warwick üniversitesi'nde kültürel çalışmalar konusunda master yaptı. sanatçı, 1991'de "kamerayı as" adlı deneysel video filmini çekerek film çalışmalarına başladı. 1992'de "rock around the mosque" adlı tv belgeselini çeken zaim, 1992 ile 1995 yılları arasında televizyonda yayınlanan bazı programlarda yapımcı ve yönetmen olarak çalıştı.
zaim, ilk uzun metrajlı filmi olan "tabutta rövaşata"nın senaryosunu da kendisi yazdı. "tabutta rövaşata", 1996 yılında antalya altın portakal film festivali'nde "en iyi film", "en iyi senaryo", "en iyi erkek oyuncu" ve "en iyi kurgu" dallarında 4 altın portakal kazandı. sanatçı "filler ve çimen" adlı ikinci filmini ise; 2000'de çekti. film, 37. antalya altın portakal film festivali'nde en çok ödül kazanan yapım olma ünvanına sahip. bunlar, "en iyi 3.film", "en iyi yönetmen", "en iyi kadın oyuncu" (sanem çelik), "en iyi yardımcı erkek oyuncu" (ali sürmeli), "en iyi kurgu" (mustafa presheva) ve "en iyi sanat yönetmeni" (mustafa ziya ülkenciler) ödülleri.
yönettiği sinema filmleri
tabutta rövaşata - 1996
filler ve çimen - 2000
yayinlanmiş eserleri
ares harikalar diyarında - 1995
ödülleri
tabutta rövaşata
- antalya altın portakal film festivali, en iyi film ödülü. 1996
- antalya altın portakal film festivali, en iyi erkek oyuncu ödülü. 1996
- antalya altın portakal film festivali, en iyi senaryo ödülü. 1996
- antalya altın portakal film festivali, en iyi kurgu ödülü. 1996
istanbul film festivali, jüri özel ödülü. 1997
istanbul film festivali, uluslararası eleştirmenler (fipresci) ödülü. 1997
orhan arıburnu ödülleri, yılmaz güney jüri özel ödülü. 1997
orhan arıburnu ödülleri, yılın en iyi ikinci filmi. 1997
sinema yazarları derneği (siyad), en iyi erkek oyuncu ödülü. 1997
ankara film festivali, en iyi erkek oyuncu ödülü. 1997
fransa, montpellier uluslararası film festivali, altın antigone yarışmasında mansiyon ödülü. 1997
fransa, montpellier uluslararası film festivali, akdeniz eleştirmenler ödülü. 1997
fransa, montpellier uluslararası film festivali, fransız sanat öğrencilerinin verdiği en iyi film ödülü. 1997
amiens uluslararası film festivali (fransa), asya filmleri kategorisinde en iyi film
torino uluslararası film festivali (italya), jüri özel ödülü, halk ödülü
selanik uluslararası film festivali (yunanistan), jüri özel ödülü, en iyi erkek oyuncu ödülü. 1997
san francisco uluslarası film festivali (abd), en iyi film ödülü. 1998
d'annonay uluslararası film festivali (fransa), en iyi film, en iyi erkek oyuncu ödülü. 1998
filler ve çimen
-
''arıburnu ödülleri'' en iyi film / 2001.
-
''arıburnu ödülleri'' en iyi yönetmen / 2001.
-
''arıburnu ödülleri'' en iyi kadın oyuncu; sanem çelik / 2001.
''sinema yazarları derneği'' siyad türk sineması ödülleri, en iyi film / 2001.
''sinema yazarları derneği'' siyad türk sineması ödülleri, en iyi yönetmen / 2001.
''sinema yazarları derneği'' siyad türk sineması ödülleri, en iyi senaryo / 2001.
''sinema yazarları derneği'' siyad türk sineması ödülleri, en iyi kadın oyuncu sanem çelik / 2001. -
antalya film festivali, en iyi üçüncü film ödülü.
-
antalya film festivali, en iyi yönetmen ödülü.
-
antalya film festivali, en iyi kadın oyuncu ödülü.
-
antalya film festivali, en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülü.
-
antalya film festivali, en iyi kurgu ödülü.
-
antalya film festivali, en iyi sanat yönetmeni ödülü.
2001 şubat, berlin film festivali'ne katıldı.
You need to log in to post a reply.