ingmar bergman
2 replies · 85 views
ingmar bergman
wild strawberries/smultronstället
bergman sineması oldukça heyecan verici. çok ilginç gerilimler barındırıyor. wild strawberries izlediğim en iyi filmiydi sanırım (persona da çok hoşuma gitmişti). zaman, yaşam, ölüm, vs. üzerine, iyimser, hoşgörülü bir film.
bir de sonsuzluk ve bir gün'le arasında ne kadar çok paralellik olduğunu görüp şaşırdım. ama, işte böyle filmler türkiye'de tek kopya gösterime giriyor. üzülelim...
persona kişisel top10'umun en değerli parçalarındandır. angelopoulos'un da en iyi on film listesindedir bu film ki hatta ulysses'in bakışı filmindeki sinematekte karşımıza çıkar bu film.
hem sarsıcı, hem yumuşak, hem çarpıcı, hem durağan, hem gerçek, hem düşsel, hem heyecanlı, hem ağır, hem karmaşık hem de basit bir filmdir. kısaca baştan sona hayranlık uyandırıs sadece. bergmanın insan yüzünü kullanarak başardığı şey sinemanın zirvelerinden ve edebiyata karşı zaferlerinden biridir.
yaban çilekleri en sevdiğim ikinci bergman filmidir ki bugün bile böyle filmler yapılmıyor. zaten bu yüzden bergman gibilerin yeri çok özel.
ve bir de ustanın başyapıtı olarak görülebilecek filmlerden sinemaya ara vermeden önce çektiği son filmi fanny ve alexander vardır ki beş saat sürse de anca doyulur tadına.
geçenlerde üstüste 2 bergman filmi seyrettim ...biri "summer with monika" diğeride "face to face"..."summer with monika" günümüzde çok kulanılan genç ve özgür aşıklar temasının öncüsü sayılabir..ben filmi izlerken nedense aklıma hep linklater'in before sunrise geldifilmi seyretmiş olan varsa ne alaka diyebilirler ama bana nedensiz bir biçimde anımsattı...gerçi "before sunrise" gibi iyimser bir film değil...bergman'ın sihirli sinemasal dokunuşuyla ortaya ilişkiler ve evlilik üzerine çok gerçekçi bir film çıkmış...bir nevi karamsar bir annie hall yada manhattan denilebilir...ikinci film "face to face" ise bergman'ın fetiş oyuncusu Liv Ullmann'la gerçekleştirdiği bir film...geçen hafta cnbce de verdi zaten bir çok kişi seyretmiştir..sinemda görüntüyle düşünme sanatı diye bir şey var ise ..bu film tam da onu yapıyor......film rüyalarımızın yaşamımız üzerindeki yıkıcı etkisi üzerine yapılmış görsel bir başyapıt...
You need to log in to post a reply.