Skip to content

sekans sinema kültürü dergisi...

7 replies · 115 views

DA
darxoul
265 posts
Feb 07, 2005, 09:33 AM#17690

sekans sinema kültürü dergisi...

SEKANS SİNEMA KÜLTÜRÜ DERGİSİ
ŞUBAT AYINDA YAYIN HAYATINA BAŞLIYOR!

Sekans, Sinema Dostları Derneği tarafından yayına hazırlanan yeni bir sinema dergisi. Yapılan anket çalışması, sinemayla ilgilenenlerin beşte birinin ara sıra da olsa bir sinema dergisi okumadığını ortaya koyunca, bir yılı aşkın süredir proje olarak bekleyen Sekans’ın yayınına karar verildi.

Popüler, sanatsal veya akademik, her türden yaklaşım için nitelikli olma ölçütünü gözetecek olan Sekans, sayısı milyonlarla ifade edilen seyirci kitlesini, sinema okuru kitlesine dönüştürebilmek için, konu zengini bir dergi olarak ortaya çıktı. Bu nedenle, Sekans’ta çok sayıda bölüm başlığıyla karşılaşacaksınız. Varolan bölüm başlıklarına izleyen sayılarda yenileri de eklenecek. 2005 yılı boyunca iki ayda bir yayınlanacak.

Gündem ve Vizyon sayfalarımızda yer vereceğimiz haber ve film seçimimizde, ulusaldan dünya geneline doğru bir açılım yapacağız. Vizyon-Eleştiri sayfalarımızda, yapıta özel nedenlerle seçtiğimiz filmlerin eleştirilerine yer vereceğiz. İstatistiklerin Dili’nde sinema dünyasını ilgilendiren rakamları yorumlayarak sayıların ardına gizlenen değişimleri ve olguları tartışmaya açacağız. Sinema Kitaplığımız bölümü, önemini yitirmeyen eski kitaplar ile yeni yayınlanan kitaplar arasında bir denge oluşturmaya çalışarak, okuru kitaplar hakkında bilgilendirmeye dönük tanıtım yazılarına yer verecek. Festivaller Dünyasından, ulusal ve uluslararası film festivallerinin programlarına ve ödüllerine ulaşmanızı sağlayacak.

Sinemanın geçmişinde yaşananları su yüzüne çıkarmayı amaçlayan; söyleşi, kitap, yorum, dergi, oyuncu gibi çeşitli alternatifleri değerlendirecek olan bölümümüzün adı Sinema Arkeolojisi. Sekans’da sinemacılarla yapılmış söyleşiler de bulacaksınız. Film Müzikleri bölümümüz, bazen bir kompozitöre, bazen bir film müziğinin (score/soundtrack) tanıtımına yer verecek. Biyografi ve Filmografi başlıkları altında sinema dünyasının çeşitli alanlarında çalışan sinemacıların yaşam öyküleri ile karşılaşacaksınız. Kuram/Yorum’da dünden bugüne uzanan geniş bir süreçte, sinemanın kuramsal açılımlarını sergileyen yazılar yer alacak.

Sinema her geçen gün teknoloji kullanımına daha fazla eğilim gösteren bir sektör. Bu gelişimin çeşitli evrelerini Tekno-Sinema başlığında sunmayı amaçlıyoruz. Kısa Film ve Belgesel alanı popüler sinema dergilerinin genel olarak soğuk baktığı türler arasında. Oysa yıllık üretimin ağırlıklı kısmı onlardan geliyor. Bu türlerin adlarını taşıyan bölümde, alanlarının önde gelen yönetmen ve yazarlarıyla yapılmış söyleşiler, biyografiler ve sektörel durum analizleriyle karşınıza çıkacağız.

Sekans her sayısında bir dosya konusu ile karşınıza çıkacak. Ağırlıklı olarak Türkiye ve dünya gündemiyle ilişkilendirilecek olan dosya konularının şimdiden belirlenmiş olanları arasında sansür, çocuk, cinsiyet, akımlar, uyarlamalar, eleştiri, insan hakları ve uyarlamalar bulunmakta.

Oluştuğumuz yapı özgün yazılar kadar çevirilere de kucak açmakta. Sekans’ı araştırmacı ve düzeyli olması açısından akademik, gündemle ve görsel tüketicilerle olan ilişkileri bağlamında popüler ve kapsadığı alana sevgiyle yaklaştığı için sinematografik bir dergi olarak tanımlamak olası. Sekans yazınsal ve görsel açıdan doyurucu, bilgiye duyulan gereksinimi karşılama derdinde, yeni görüş ve gelişmeler karşısında ılımlı ve tartışmalara açık bir kimlik taşıyacak biçimde kurgulandı.

İLETİŞİM:

Meşrutiyet Caddesi 48/19 Kızılay ANKARA 0 312 431 34 26 sekans@sinedost.org www.sinedost.org

QU
quantino
102 posts
Feb 07, 2005, 01:04 PM#17706

izmir de bulunabiliyor mu? gazete bayilerinde satılacak mı? çıktı mı? merakla bekliyorum dergiyi..

DA
darxoul
265 posts
Feb 07, 2005, 01:26 PM#17708

bilmiyorum, bir e-posta attım, yanıt yazarlarsa buradan da duyururum. belki hala çıkmamıştır.

QU
quantino
102 posts
Feb 07, 2005, 02:04 PM#17709

izmir'de böyle sinedost gibi bir dernek yok işte, var mı? ankara'da kaç tane var böyle. amatör olarak oluşturalım diyoruz ona da üç-beş kişi bulabildik daha.

Martin Mystere
Martin Mystere
1,621 posts
Feb 07, 2005, 02:28 PM#17711

bu tip duyurularinizi info@sinefil.org adresine gonderdiginiz takdirde haber olarak sitede yer verilir

DA
darxoul
265 posts
Feb 16, 2005, 03:05 PM#18017

quantino'ya: dergiyi izmir alsancak'ta yakın kitabevi'nden aldım. diğer kiabevlerinde olup olmadığı bilgisini dergi katılımcılarından öğrenemedim.

dergiye yönelik genel bir değerlendirme yapmak gerekirse:

öncelikle boyutlarını oldukça itici buldum. ilk elime aldığımda -daha sayfalarını açmadan- düşündüğüm şey buydu. kül öykü dergisiyle aynı boyutlarda. zaten bu derginin de sahibi bilâl kolbüken. dergide serra yılmaz'la ve tan tolga demirci ile birer söyleşi vardı dikkatimi çeken. ilki serra yılmaz'ın kısa kesme çabasından dolayı pek güdük kalmış. ikincisinde ise demirci ağdalı konuşacağım derken saçmalama sınırlarında dolaşmış. özellikle kullandığı kavramlara pek hakim olmadığını düşündüm. filmlerini izleme şansım olmadığı için ancak bu kadar söyleyebiliyorum. periyodu iki ay olan bir dergide vizyon filmlerinin tanıtımları olması garip geldi. bence bu kısım daha geniş tutulmalı, birkaç aylık vizyonu kapsamalıydı. derginin dosya konusu "sinema ve savaş". buradaki metinleri henüz okuma şansım olmadı. derginin fiyatı 4 YTL.

şimdilik değerlendirmelerim bunlar. belki daha sonra okuduklarımla ilgili de konuşurum.

SO
SOLAS
236 posts
Feb 16, 2005, 05:20 PM#18031

ya bir yandan aman iyi iyi çıksın daha da çıksın
artsın bunların sayıları flm deyip mutlu oluyorum ama bir yandan da bakıyorum ki sırf yapmış olmak için bazı şeyler yapılıyor umarım giderek kalitesi artar ve kalıcı olur....

DA
darxoul
265 posts
Feb 17, 2005, 07:24 AM#18043

evet, o çelişkiyi hepimiz yaşıyoruz sanırım. içimize müsterih bir hüzün çöküyor.

You need to log in to post a reply.