Belgesel
14 replies · 248 views
Kısa film denice genelde drama olarak algılanıyor. Ben bu durumdan pek hazzetmiyorum.
Burada da hep "kısa drama" konuşuluyor. Öncelikle sordum.
Çünkü şunu düşündüm bir an ; Aceba yanlış bir yerde miyim?
Elbetteki varolmak yetmiyor. Hani diyorum ki; varsa benim gibi belgesel
tutkunları konuşalım. :)
bir giriş bekliyoruz o halde...
Ben sizlerin belgesele olan yaklaşımınızı merak ediyorum. Aramızda hala belgeseli "trt" belgeselleriyle sınırlandıran ya da aklına ilk Can Dündar gelenler var mı merak ediyorum.
Yoksa belgesele ilişkin özgün bir tarz geliştirme noktasına kafa yoran birileri varsa onlarla konuşalım.
sizce belgesel neyi anlatıyor?
Bir belgesel yapıyorum. Belgeselci ile belgeselin malzemesi arasındaki ilişkiyi anlatıyorum belgeselde.
Örneğin belgeselini yaptığınız bir insanla nasıl ilişki kurarsınız?
Ona bakışınız nedir? Belgeseciyle o insan arasındaki mesafe ne olmalıdır. Belgeselci o insanı ne kadar anlayabilir, dolayısıyla ne kadar anlatabilir?
bence ortaya attigin kanularin her biri tek basina konusulabilecek seyler. bundan sonra acacagin konu basliklarinda ufak ufak yazisiriz.
zerinefe wrote:
Bir belgesel yapıyorum. Belgeselci ile belgeselin malzemesi arasındaki ilişkiyi anlatıyorum belgeselde.
Örneğin belgeselini yaptığınız bir insanla nasıl ilişki kurarsınız?
Ona bakışınız nedir? Belgeseciyle o insan arasındaki mesafe ne olmalıdır. Belgeselci o insanı ne kadar anlayabilir, dolayısıyla ne kadar anlatabilir?
ben düşüncelerimi özetlemeye çalışayım:
genel olarak sinemanın kullandığı malzeme gerçeklikle doğrudan ilişkilidir. belgesel sinema ise sinema ile tarihsel gerçeklik arasındaki kesişmenin en çok düşündürdüğü alanlardan bir tanesi (bilgisayar efektlerini, animasyonları bir an için unutalım). kurmaca bir filmde bile aslında birbiriyle konuşan iki kişi gösteriliyorsa, biliriz ki o iki insan gerçekten de konuşmuşlardır, kurmaca olan, hikayenin kendisidir, yoksa o iki kişinin konuştuğundan eminizdir aslında. karşımızda konuşmaktadırlar çünkü. belgeselde ise durum biraz daha ciddi, bu anlamda. belgesel, anlattıklarının tarihsel gerçeklikle birebir örtüştüğü iddiasındadır aynı zamanda. burada aynı tartışmanın başka bir boyutu giriyor devreye: kullanılan malzemenin gerçekte olmuş olayların çekimlerinden oluşuyor olması sonuçta ortaya çıkan şeyi "gerçek" yapar mı? bir eylem görüntüsünü alıp iki ayrı biçimde kurgulayarak birbirleriyle zıt anlamlı bütünler oluşturabilir miyim? bu kuşkusuz olanaklıdır ve belgeselin "belge" niteliğini sorgulamaya açar.
belgeseli yapılan bir kişiyle nasıl ilişki kuracağımız sorusunu da benzer bir noktadan hareketle yanıtlamaya çalışabiliriz. ne kendi kişisel tarihini anlatan kişi bütünüyle "gerçek"leri anlatıyordur, ne de dinleyenin onun söylediklerinin tamamını, onun anlattığı gibi anlaması olanaklıdır. çünkü arada öyle ya da böyle bir dil vardır. bu nedenle ilişkinin kendisine değil de anlatılmak istenen sürecin tarihsel gerçekliğine odaklanmaya çalışmakta yarar olabilir. bu, çok çalışmayı (hulki cevizoğlu'nun yaptığı gibi değil tabii ki) gerektirir sanırım her şeyden önce. sonrası da anlatılmak istenene bağlı belki...
sanırım linki şöyle:
tabii şimdi görsel belgeyle belgesel sinema aynı şey değil, doğal olarak da sinema sanatının bir alt dalı olarak belgesel sinema da, yaratıcının belgeler üzerinden yaptığı sanatsal bir yorumdur.
bu anlamda beğenimi de o şekilde belirliyorum. bu bir yorum mu, bir estetik taşıyor mu, özgün mü gibi...
artı ne zaman bir belgesel tartışması olsa Can Dündar'dan ibaret mi sanıyorsunuz tavrıyla karşılaşıyorum. ne ondan ibaret sayıyorum ne onunkileri yok sayıyorum, beğenmediğim halde...
sermest'in yazısını yeni okuyabildim (sitenin ana sayfasını pek kullanmadığımdan bu yazılar benim için vitrinde durmuyorlar, umarım forum yenilenince bu durum değişecek). "katılıyorum" diyebilirim ancak. sermest'in söylediklerine benzer argümanları aşağıda linkini verdiğim yazıda da görebiliyoruz. "göze sokma" bir şeyi eleştirmenin değil, meşrulaştırmanın bir yolu çünkü benim gözümde. yazı söylemek istediklerimi daha iyi söylüyor:
You need to log in to post a reply.