çin sineması
3 replies · 95 views
çin sineması
çin sineması ile ilgili araştırma yapmak istiyorum, özellikle çin sinemasının dışarıda etkileri. çinlilerin diğer sinemalarda nasıl çizildikleri ile ilgili bilig/film adı da olabilir..
Çin sineması konusunda birtakım bilgileri
http://www.chinesecinemas.org/ adresinden alabilirsin. Ama tabi yapacağın araştırmanın ciddiyetine göre internet'ten ziyade yazılı medya kaynaklarından faydalanmanı öneririm.
P.S: Çin sineması ile SAR konumundaki Hong Kong ve devrim zamanında ayrılan Taiwan sinemasını (her ne kadar aynı ırkta olsalar yaşayış tarzları ve kültürleri farklılık arzediyor) ayırmak lazım muhakkak (zaten yukarıdaki link'te bu ayrım yapılmış ama yine de tekrar hatırlatayım dedim ben.
Örneğin ben Hong Kong sineması hastasıyım ama Çin sineması ile çok fazla ilgilenmiyorum (şimdi yeni yeni Hong Kong ile karışıyor örn. Jiang Hu veya A World Without Thieves gibi filmler), Taiwan sinemasına ise Hou HsaoHsien dışında pek sıcak bakmıyorum doğrusu.
simdi besinci kusak die bir yonetmenler nesli var. tum standartlari bastan degistirmis. mao ve akabinde gelen devrimle birlikte bu kusak sekillenip harekete gecmeye hazir hale geliyor. zhang yimou ve kaige chen icin iki basli ejder tanimini yapmak yerinde . cin operasi mesela besinci kusagin esin kaynaklarindan. kaige chan de cok daha belirgin daha masalsi. my farewell concubine ve adini hatirlamadigim cok iyi bir assassin filmi var. zhang yimo =ki ben oyumu hep ondan yana kullanirim= ise sosyal konular; adalet;gelenek;kadin temsilleri;komunizm;egitim gibi konularla ilgili. raise the red lantern;yellow earth;road to home aklima gelen ustadin en siki filmlerinden. muzik ve ses yine cin sinemasi karakteristigini olusturan onemli etmenler. opera her bicimde damgasini vurmus bu kulture. minik hap lar seklinde de olsa bisiler aktarmaya calistim.
Chen Kaige'in fiminin İngilizce tam adı "The Emperor and the Assasin" aslında Yimou'nun Hero'sundaki öykü anlatılıyor onda, ben izlemedim ama herhalde Hero'dan iyidir.
Outsider'ın tavsiyelerine ek olarak Not One Less var, yarı belgesel gibi ama çok dokunaklı bir Yimou filmi, tabi devrim tarihine Yimou'nun gözlerinden bakmak istersen en iyi seçenek To Live derim.
Bu arada geçen sene festivalde Black Shaft diye bir film izlemiştim ve başarılı bulmuştum ama doğrusu bende yönetmenin diğer filmlerini izleme isteği uyandırmamıştı (halbuki ergen yaşlarda izlediğim Zhang'ın Shanghai Triad'ı Asya filmleri sevgimi tetiklememişti ama kesinlike bir Zhang ve Gong Li hayranlığı başlatmıştı bende)
Chen Kaige bana yönetmen olarak nedense pek hitab etmez ama Leslie ve Li'yi çok sevdiğim için Farewell My Concubine (ki Leslie'den sonra artık neredeyse bir acı ırmağı bu film benim için) ve Temptress Moon filmlerini izlerim, bıkmam, ama mesela Together'ı hiç göresim gelmediydi, şimdi ucuzlarsa alıp bir göz atarım.
Yanlız Kaige'in Cannes'ta bu sene tanıtılacak filmi The Promise (Wu Ji)kesinlikle kaçmaz bana göre (malum şimdi eskinin düzen karşıtı 5. Jenerasyon yönetmenlerinin biri, önceleri yüzüne bakmadığı, hatta belki küçümsediği wuxia janrından iki film patlatıp köşeyi döndü, kendi insanları tarafından gülünse de olsun, hedeflediği batı izleyicisini yakaladı ya, diğerinin de hemen bir wuxia çıkarmasını bekliyorduk), zira kadrosu çok sağlam (bana göre)
Bu arada Hero başlığında bir ara bahsettim House of Flying Daggers (Zhang'ın diğer wuxia'sı) galiba burada vizyona girecek. Ben hiç sevmedim bu filmi ama Hero'daki düşüncelerim gibi yalnızım burada da.
Aslında bu film hani çok kötü olurda ona gülerken iyi vakit geçirdiğiniz filmler vardır öyle bir film. Örneğin benim gittiğim seansta salonda bütün izleyiciler gülmekten yerlere düşecektik neredeyse. Hele Hong Kong'tan çıkan Infernal Affairs filmini izlediyseniz (geçmiş If'lerden birinde oynamıştı galiba) size epey malzeme çıkar.
Göz banyosu yapmak isteyenler için kadın erkek malzeme iyi, bir tarafta Zhang Ziyi, diğer tarafta mükemmel erkek diye tabir edeceğim (zira adamın görünür fiziksel hiç bir eksisi yok) Takeshi Kaneshiro.
You need to log in to post a reply.