Balans Ve Manevra
9 replies · 268 views
Balans Ve Manevra
filmi geçiyorum,her şeyi geçiyorum ama bakın sinan çetin ne demiş:
türkiyenin ilk sanat filmidir.
öncelikle diyorum ki aferin sinan.yapımcısı olduğun filmin batacağını o kadar güzel anladın ki basında yankı bulman lazım reklam yapman lazım.sonra da diyorum ki allah belanı vermesin.senin gibi bir bela bu ülkenin başına musallat olmuş,bela verse ne olur vermese ne olur...
Sinan efendi buyurmuş yani, fetvasını vermiş. Yahu biride çıkıp bu herife bir şey söylemiyor.
Adam endüstride bir nevi ahtapot kıvamında oraya buraya kol saldığından veya çoğunluğun çarkında bir dişlisi olduğundan dolayı çekiniyor olabilirler mi? Yoksa ben abartıyor muyum?
Filme gelince ben Teoman'ın albumlerini severim, müzikalite olarak değil ama bir samimiyet sezerim hem sözlerde, hem söylenişte (bu açıdan bana Leonard Cohen'i anımsatır)
Filmin fragmanları doğrusu bana güzel geldi, sanki sevecekmişim gibi geliyor.
eger bir gun bir film cekecek olsam ve yapimciligimi bir tek sinan cetin ustlense maalesef ilk paylasacagim yer olan sinefil'e soylemeye cekinecegim. bu ne siddet sinan cetine boyle. bu arada onu ve fikirlerini desteklemiyorum ama sinemayi br yatirim araci olarak goren herkese karsi pesin bir olumlu onyargim var. sinan cetinin film yorumlarina da cok kizmanin anlami yok. o bir elestirmen gozuyle degil sahsi gorusunu soylemistir sanirim. onun sanat sinamasindan anladiginin bu kadar oldugu ihtimalinin yuksekligine karsi hakli olabilecegini de dusunmek lazim.
teoman'ı takip etmiyorum. sağdan soldan duyduğum bir iki parçası dışında müziği konusunda söz söyleyebilecek bir kimse değilim. dün akşam tv8'de (sanırım "müzik dergisi" idi programın adı) müziği ve filmi üzerine uzun bir röportaj vardı. kendisine geçer not verdim o röportajı görünce. filmden de bazı bölümler araya giriyordu röportaj sırasında. onlar da ilgi çekici geldi bana. büyük olasılıkla filmi izlemeye giderim.
sinan çetin'e gelince, fuaye'deki sinefilin gıcıklar rehberinde söylediklerim sabittir. kendisi sinemaya yatırım yapılabilecek bir alan olarak bakan sinema sevgisiyle dolu bir güzel yatırımcımız değil, kendini türkiye'nin "sinema her şeyi" sanan ve etrafındakiler tarafından da bu konuda desteklenen bir modern türkiye insanı. sinema türkiye'de büyük bir yatırım alanı olduğunda ve gerçekten bu işin nasıl yapılması gerektiğini bilenler ortaya çıktığında (yani bütün bunlar olursa) kimsenin sinan çetin'İn yüzüne bakacağını sanmıyorum.
'sanat filmi' lafı da reklam malzemesi oldu ya türkiye'de helal olsun. "piyasa yönetmenleri" arasında bu kavrama öyle komik ve hatta düşmanca bir bakış var ki tüylerim diken diken oluyor. teoman değil ama afiş ve fragmanda gördüğüm zevksizlik beni filmden soğutmaya yetti. sanat bu zevksizliğin neresine saklandı acaba da sinemanın 110. yılında ülkemize ilk kez teşrif etti merak konusu. kitsch ile sanatı mı karıştırıyoruz acaba? bir de sinan çetin'i geçen gün ali atıf bir'in programında gördüm on dakika dayandım ancak. bin tane reklam filmi çekmiş, "para sıkıntınız kalmadığına göre neden asıl işiniz olan sinema yönetmenliğine dönmüyorsunuz" gibi bir soruya cevabına önce "evet aslında eşim de benim dünyanın sayılı sinema yönetmenlerinden biri olduğumu söylüyor" (bak sen) diye girdi, sonra "bazıları sanatı çok yükseğe, ticareti aşağıya koyuyor" gibi bir eleştiri (!) ile devam etti. hani hukukçular hukuğu, öğretmenler eğitimi en tepeye yerleştirir ya, türkiye'nin (eşinin deyimiyle istese dünyanın) sinema imparatoru ise tersine sanatı aşağı çekmekle ve ticarete itibar kazandırmaya çalışmakla meşgul, yeterince açık sanırım.
sinan çetinin yapımcı tarafına nasıl baktığımı açıklamıştım daha önce sanırım.
balans ve manevra konusunda ise yorumum; birisi teomanın eline adam gibi bir senaryo verseymiş bayağı bayağı film çekecekmiş arkadaş onu fark ettim. ama teomanın yapmak istediği zaten sinema tarihine geçecek bir film yapmak değil, kendini anlatmak. filmde de bu gani gani mevcut. teomanın şimdiye dek yaptığı bütün röportajlarıokuyan biri buu rahat anlar zaten filmdeki bütün erkekler teoman aslında demiş idim bugün bir röportajında filmdeki kadınlar da dahil bütün karakterler benim dediğini okudum
yani kısacası teomanın sigara alkol kadın ve karamsarlıkla dolu, şimdiye kadar müzikal açıdan tanıdığımız hayatının görsel versiyonu nasıl olurdu diye merak ediyorsanız bunun cevabını bulabilirsiniz. alacağınız cevah bir sinemasever olarak sizi ne kadar tatmin eder ayrıca tartışılır.
Boka batmıs yada anlasılmayan filmin adı sanat filmidir.
Sinan Çetin'in yaklaşımını İronik algılamayı tercih ederim... Türkiyede sanat sinemasında Ali Özgentürk gibileri üzerinden ilerliyorsa (popülaritede böyle) bırakın teoman da sanat filmi yapmış olsun...
Hem bu birazda Atv deki spor ödüllerine jüri olarak katılan Cem Yılmaz'ın dediği gibi :
Ali Kırca canlı yayında "Cem bey sizinle birlikte kimler oturuyor " gibilerinden bir soru soruyor...
"Reha Muhtar, Ali Kırca ve Ben yani Türkiye'nin bütün komedyenleri birlikteyiz "......
teoman in ; karizmam artsin( ne karizmasi varsa ), seklimle semalimle daha bi yuceleyim , egolarim tatmin olsun , daha bi marjinal goruneyim insanlarin gozunde (ulan birak marjinalligi seni adam yerine koyanlara sasiriyorum ), hemde para da kazanirim gerci kazanmasamda olur nasi olsa muzikten somuruyorum milleti ... dusunceleriyle cektigi goruntulu bant kayitlari verdigi isim balans ve manevra ymis. filmde emegi gecen herkese aciyorum. pek sanmiyorum ama umarim tutmaz bu film de teoman denen herif hersey burnunu sokmamasi gerektigini az da olsa anlar... zira kendisinden tiksinmek icin yeteri kadar sebebim var, bide sinema afislerinde gorursek iyice cekilmez ...
ha bi de sinan cetin in film icin ilk sanat filmidir anlaminda sesler cikarmis.( umarim agzindan cikarmistir) . yahu insanda birazcik sanat bilgisi varsa teoman denilen sey ile sanat kavramini ayni cumlede bile kullanmaz . bu yasa gelmissin sinan cetin ama haybeye yani,, yazik sana verilan sifata.
bana kalsa hic kimse takmasin bu adami diyorum ,
bu adam (hatta adamimsi sey) medyatik olcam die bi ton kasti kasti sonunda oldu da evet ama sen kal medyatik girme sanata manata diyorum kendisine, bak bi ara film gibi filan yapmistin , takiliyodun guzel guzel, ohh sen rahat biz rahat .. . . birak bu isler sana gore degil, film ile ugrasma git film gibilerle zaman gecir. para da kazanirsin ordan, az emek cok para- bol safsata - abidik gubidik konular senaryolar- sifir yaraticilik.. bu degilmi zaten olayin senin ? , , ,,
sanat filmi...
Bir önceki yazımda ironi olarak bahsettiğim durumu aha da ispatlıyorum:
sinan çetin Balans ve Manevra dan önce bakın neler söylüyor : http://www.aksiyon.com.tr/detay.php?id=19507
Ey büyük insan, ey eli öpülesice zat, sana uzanan eller kırılsın...
Türkiye seninle gurur duyuyor...
You need to log in to post a reply.