Parlak Hançerler
9 replies · 227 views
Parlak Hançerler
Zhang abimizin ikinci wuxia denemesi ve maalesef bu seferde olmamış (ama ben bu filmi beğenmeyen ve Çinli olmayan iki-üç kişiden biriyim onu söyleyeyim)
Zhang Ziyi acayip güzel ve elinden geleni yapmış bu komik senaryoyla,
Andy Lau yine her zamanki kabız "ben ciddi aktörüm" pozlarında rezillik ötesi - bu adam kadar tutarsız bir oyuncu az bulunur, örneğin Running On Karma diye bir film var - ki şiddetle tavsiye ederim- bu filmde acayip güzel oynuyor, döktürüyor, ama Parlayan Hançerlerde komik
Takeshi Kaneshiro - bir mükemmel adam. Hani bazı erkekler vardır, onlara herşey yakışır, hiç bir saç stili, rengi, hiç bir güneş gözlüğü abuk durmaz. Üzerine çuval geçirse nefis olur, işte Takeshi onlardan biri. Ya adam bir derisi yüzülmüş bir domuza masaj yaparken bile harika görünüyor (bu filmde değil bu sahne) neyse ve ayrıca bütün bu yakışıklılık vs.nin yanında iyide bir oyuncu -
Zaten bu üçünün dışına önemli bir oyuncu yok. Konuda işte trajik aşk, casusluk vs.
Kostümler ve sinematografi birinci sınıf ama Zhang'ın Hero'da da gördüğüm (ya da bana öyle gelen) "bakın bakın, ben neler yapıyorum, ne güzel kostümler, setler buluyorum, acayip ışık yakalarım" edası rahatsız ediyor ve görüntülerin güzelliğinden alıyor (yani bana öyle geldi)
Dövüş sahneleri eh işte, daha önce ve daha iyisini çok gördük, diyorum.
Yani demem şu ki Zhang ve wuxia iyi uyuşmuyor, olmuyor, Happy Times gibi küçük ve alçakgönüllü bir filmi bile bu büyük parlak prodüksüyona yeğlerim.
Ha bu arada filme gitmeyi planlıyorum, Uzakdoğu sinemasına katkı olması acısından ve ne yalan söyleyeyim bu dünyadaki en güzel adamlarından biri olan ve biz hatunlara Allah'ın lütfu olarak gördüğüm Takeshi Kaneshiro'yu bol bol izlemek için.
Eveeet, bugün bu filme gittim ve acı bir süprizle karşılaştım. Filmi Fransızca dublajla gösteriyorlar. Sadece "yuh" diyebiliyorum. O kadar
...şimdi aslında yönetmenin fotograf kökenli olması ve asıl olarak da uzmanlığının görüntü yönetmenliği olması ve de sinemaya kendisinin kuşakdaşları olan -mesela c. kaige- yönetmenlerin yanında kamara kullanarak sinemaya başlamasından kelli adamın filmlerinde görüntülerin daha ön planda olması bence anlaşılır birşey tabi ki bu eleştirilebilir de :D
zaten kendisi de muhtelif yerlerde çıkan sözlerinde hep filmlerinde görselliğin hikayeye göre daha ön planda olduğunu ve olması gerektiğini belirtir.
Bence hem ''kahraman'' da hem de ''parıldayan hançerler'' de klasik wuxia lardan farklı bir yön bulmak mümkün.hem kahramanda hem de bu filmde alttan alta ya da bariz bir şekilde iktidar ve birey ilişkisi problemi gibi deriiin bir mevzuya gönderme yapıldığı aşikar.kahramanda biraylerin toplumun genelinin iyiliği için aşklarından fedekarlık yapması söz konusu iken parıldıyan hançerlerde tam tersine aşkın her şeyin üstünde tutulduğu bir hikaye karşımızda.
bunların gerekli olup olmadığı ya da iyi işlenip işlenmediği tartışılabilir ama z. yimou nun bu flmlerini de klasik wuxia olarak değerlendirmenin yanlış olduğunu düşünüyorum...
Baştan söyleyeyim Zhang Yimou'nun hiç bir ropörtajını okumadım, ne demiş, ne inciler sarfetmiş bilemem ama wuxia denemeleri öncesinde yaptığı filmleri çok seve birisi olarak elimden geldiğince fazlasını izlemeye çalıştım. 5.Jenerasyon (eskiden kendilerine böyle derlerdi, yönetimi eleştiren filmleri ülkelerinde yasaklanırdı vs.vs. şimdi aynı arkadaşlar aynı yönetiminde finansal katkılarda bulunduğu wuxia filmleri çevirip batıda yönetmen olarak prim yapmaya çalışıyorlar - aynı şeyi Tayvan'lı Ang Lee hemde Zhang abiden fersah fersah daha iyi yaptığında pek homurdanmışlardı - neyse ben politikadan pek anlamam o yüzden fazla derine inecek bilgim ve ilgim yok, bu düşünce dizinini daha fazla uzatmıyorum o yüzden)
Benim SOLAS'ın mesajında anlamadığım nokta neden bu filmleri wuxia janrında ele almanın yanlış olduğunu düşündüğü? Zhang kendisi, fiminin wuxia olduğunu söylemiyor mu?
şunu söylemek isterim. hollywood film endüstrisi nasıl Amerikan savunma bakanlığı ile ve amerikan propaganda bölümü ile işbirliği yapmışsa, aynı mantıkla hero ve hançer filmleri de benzer bir işlevi üstlenmiş. topluma bütünün bireyden daha önemli olduğunu, fedakarlığın özünde toplum için yapılması gerektiğini renkli anlatan masalcıklar olarak karşımıza çıkıyorlar.
diğer yandan hoş bir izlencelik olmaları her ne kadar propaganda temelli bir üretim hedefini gütse de sinematografik değer de taşıyor. farklı bir matematiğin ürünü olan bu filmleri izlemek bu sebeple hoşumuza gidiyor sanırım. çok farklı bir şey söylemese de tarzı keyif veriyor. öyle işte...
ya hero da fizik kurallarına göre bişey yoktu,abi tık diye 10 adım hopluyodu kafasına göre.parlak hançerlerde böyle bi durum yok ama hançerler saçma.tamam,fantastik olsun,bombastik olsun,bizim olsun da izleyicinin beklentileri tutarsızlaşıyor.kahramanların her an herşeye hançeer atabilmelerini izleyicini hissediyor;bu da maceranın sürükleyiciliği ve heyecanı kaybettiriyor,seyirsel bir keyif veriyor sadece.paranoid androidin karşılaştırmasını da beğendim,özellikle o olay hero'da çok ağır basıyor.
Sevgili eliza( umarım böyle hitap etmemde bir sakınca yoktur.),
mesajla alakalı yanlış anlama tamamiyle benim hatam sanırım söylemek istediklerimi tam ifade edemedim. Bence de filmler tam anlamıyla wuxia hatta z. yimou'nun kendisi de böyle olduğunu ve hatta çocukluğundan beri bu türde filmler yapmak istediğini belirtiyor en azından benimokuduğum yerlerde.
Benim asıl olarak söylemeye çalıştığım; filmin tür olarak wuxia olmasının yanında klasik wuxia larda pek olmayan - önceki mesajımda belirttiğim- yönlere de bir vurgu yaptığını görmem ve filmin bu yönüyle de değerlendirilmesini gerektiğini düşünmemdir. Belki biraz alakasız olacak ama mesala R. rodriguez'in ''Bir zamanlar meksika'' sında da böyle bir yön bulurum ve filmin o şekilde değerlendirilmediği için de hep yanlış anlaşışıldığına inanırım.... :D
Solas, nazik ve açıklayıcı yanıtın için sağol.
Şimdi diğer izlediğim iyi ve kötü wuxialara bakarak bence Zhang'ın kendi wuxia'larında görüntü haricindeki herşeyi bir kenera atmış, "güzel görünsünde gerisi hikaye" tarzı bir tavır almış gibi geldi bana - tabi bu benim wuxia izleyicisi ve okuyucusu olarak şahsi görüşüm-. Oysaki bu janr içerisinde hem görsel hem konu örgüsü hem de işlediği temalar bakımından çok güzellikler barındırır. Zhang bunların hiçbirine dokunmamış bile. Mesela bir Raise The Red Lantern, yada daha alçakgönüllü The Story of Qui Jui gibi filmlerle kıyasladığıma her iki wuxia denemesi de kısa kalıyor bana göre.
wuxia imgeleminden değilde senaryo bakışından olaya yaklaşırsak bu film kötü olmuş. oyun içinde oyun, casusa karşı karşı casus, karşı casusa karşı kap karşi casus anlayışı 80 . dakikadan sonra öldürdü ben.
yok konu dialoglar umrumda değil. ben takeshi kaneshiro'nun taşlığına bakarım. zhanh ziyi'nin ay parçası gibi suratına bakarım diyorsanız hoş filmm tabi.
hero'ya oranla zayıfkalmış. zhang yimou abimiz her zman güzel sekasnlar yakalayabilecek bir abimiz bu çin denen güzel ülkede (doğal güzellikleri alıp götürüyor insanı- sanırım bu filmler aracılığı ile dünyaya açılmayı planlıyor. açıkçası filmlerden gördüğüm kadarıyla gezip görülebilecek yerler benziyor. çinin içinde sosyolist dışında allahına kadar kapitalist anlayışı daha ne kadar sürebilir. bilemiyorum.
You need to log in to post a reply.