seans saati
10 replies · 204 views
seans saati
şu mesajı paylaşmak istedim:
NASIL SORMAM BU YASAĞIN NEDENİNİ?
Ne oluyor anlamıyorum!
Sinema salonlarına yine yasaklamalar başladı...
İnanılacak gibi değil İstanbul Büyükşehir Belediye encümeni kararı ile sinema salonları gece saat 1’e kadar açık kalabilecekmiş.
Örfi idare mi ilan edildi yoksa başka bir sebep mi var?
Demokratik yaşam, insan hakları, ve Avrupa Birliği uyum yasaları tam yerleşti, gelişecek derken, toplumları demokrasiye en kolay yaklaştıracak unsura, sinema unsuruna yeni yasaklar geliyor.
..Evet senelerce meslek grubu ve sivil demokratik meslek örgütleri olarak yoğun bir çalışma içine girdik ve sinema salonlarının denetlenmesi polis vazife ve selahiyetleri yasasından çıkarılsın, sinemalar artık bar, pavyon, lunapark gibi eğlence yerleri arasında olmasın, kültür yuvası olarak daha özgür bir statüsü olsun diye çalıştık durduk.
Ülkemizde ve diğer batı ülkelerinde olduğu gibi uygulanan gece sinemaları alışkanlığının devam etmesi için Valilikten özel müsaadeler aldık, ve bu sayede bu uygulamalar bugüne kadar bu izinlerle sürdürüldü. Gereğinde festivallerde sabaha kadar bile film gösterildi.
Ancak birdenbire İstanbul Büyükşehir Belediyesinden bir yazı geliyor ve 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi yasası ile artık sinemaların denetlenmesinin belediyelere bırakıldığı belirtiliyor ve belediyelerde bugüne kadar verilen bütün izinlere ve yıllar boyu süren uygulamalara rağmen, İstanbul Büyükşehir Belediye Encümeni’nin 06.01.2005 tarih ve 32 no’lu kararı ile hangi eğlence yeri kaça kadar çalışabilir diye bir liste ilan ediyor ve sinemalarda film gösterimini 1’den sonra yasaklıyor.
Bakın aynı bildiride Belediye Encümeni barlar için saat sabah 4’e; pavyon, gece kulüpleri için 5’e; diskotekler için 5’e; müzikholler için 3’e; içkili, müzikli lokanta gazinolar 2’ye kadar açık kalma müsaadesi veriliyor.
Soruyorum:
On yıldan fazla bir süredir yapılan uygulamalarda topluma ve çevreye zarar verecek ne gibi bir durum yaratmış gece sinemaları?
Böyle bir yasaklamayı getirecek ne yapmış?
Ailelerinin bilerek güvenerek evlatlarını gönderdikleri bu içkisiz, sigarasız, kavgasız, gürültüsüz sinemalar saat birde kapandıktan sonra, oradan çıkan gençlerin ille de başka yerlere mi gitmeleri isteniyor?
Sinemalar tatil günlerinden bir gece evvel geç seans yaptılar diye olaylar mı olmuş, şikayetler mi gelmiş?
Seyirci memnun olmasa gelir mi? Sinemacı ilgi olmazsa salonunu açıp çalışanlarına gece mesaisi öder mi?
O halde bu yasaklama neden?
Acaba belediyeler son zamanlara kadar kendilerine ödenen eğlence vergilerinin %75 ini Kültür Bakanlığı fonuna ödemek zorunda kaldıklarından dolayı mı sinemalara kızgındır?
Yoksa sadece “Sinema öyle bir keşiftir ki, gün gelecek barutun, elektriğin ve matbaanın keşfinden çok, dünya medeniyetinin vechesini değiştirdiği görülecektir. Sinema, dünyanın en uzak uçlarında oturan insanların birbirlerini tanımalarını, sevmelerini temin edecektir. Sinema, insanlar arasındaki görüş ve görünüş farklarını silecek, insanlık idealinin tahakkukuna en büyük yardımı yapacaktır. Sinemaya layık olduğu ehemmiyeti vermeliyiz.” diyen Mustafa Kemal Atatürk’ün söylevine karşı çıkmak için mi sinemalar yine zora koşuluyor?
Dünyaya, geleceğe, gelişmeye ve en önemlisi demokrasiye açılan bu pencereler neden kapatılmaya çalışılıyor?
İşin tuhaf tarafı bu yasak tam Türk sinemasının inanılmaz bir kıpırdanış içinde yabancı ülke sinemalarına karşı çok önemli bir üstünlük sağladığı bir dönemde yapılıyor.
Nasıl sormam bu yasağın nedenini?
Üstelik bu yasaklama maalesef tüm yasalara rağmen bir türlü önlenemeyen sinema eseri korsanlığının doruk noktaya ulaştığı bir zamanda oluyor.
Sanki ‘Sinemalar kapansın korsan DVD’ciler, CD’ciler tezgah başına’ der gibi bir durum sezilmiyor mu?
Eğer istenen buysa bilelim, sinemaları kapatıp korsan CD’lere teslim olalım ve böylece bu ülkede yeni film de üretilmesin herkes de bu sıkıntıdan kurtulsun.
Sadece otoritesini ispatlamak ve ceza yazabilme ortamı yaratmak için sinemaya, filmciye ve sinemaseverlere bu ceza veriliyorsa şu unutulmamalıdır ki bizim sesimize kulaklar tıkansa bile bu demokrasi ortamında kara bir lekedir ve bu lekeyi tarih asla affetmeyecektir...
Hepinize iyi seyirler...
gerçek yüzlerini ancak şimdi şimdi böyle ufak ufak ortaya çıkarıyor bu melunlar.
hasta bunlar ya!
arkadaşlar, eleştirilerde bir noktayı atladığınızın farkında mısınız? adamlar eğlence anlayışları kendilerine benzemeyenleri engelliyor, öyle mi? yani bu adamların eğlence anlayışında sinema yok ama pavyon var o zaman çünkü pavyonlar 5e kadar açık kalabiliyor! Burada başka türden bir saçmalık var, onun üzerine gitmek gerek.
biz arkadaşlarla pavyonlara cep sineması konmasını -ya da sinemalara cep pavyonu- önerisini getireceğiz, bakalım...
ataraksiyant wrote:
arkadaşlar, eleştirilerde bir noktayı atladığınızın farkında mısınız? adamlar eğlence anlayışları kendilerine benzemeyenleri engelliyor, öyle mi? yani bu adamların eğlence anlayışında sinema yok ama pavyon var o zaman çünkü pavyonlar 5e kadar açık kalabiliyor! Burada başka türden bir saçmalık var, onun üzerine gitmek gerek.biz arkadaşlarla pavyonlara cep sineması konmasını -ya da sinemalara cep pavyonu- önerisini getireceğiz, bakalım...
katılıyorum. bu yasağın ideolojik bir yönü olduğunu hiç sanmam. mutlaka kendilerince bir nedenleri vardır (belki güvenlikle ilgili). burada önemli nokta kültürsüzlük bence. insanların o saatte sinemaya gitmek isteyebileceklerini, bunun bazı vatandaşlar için önemli olabileceğini anlamıyorlar. belli ki istanbulun eğlence hayatına bir sınır getirmek istemişler, sinemaya da (bir eğlence yeri olarak(!)) saat biri uygun bulmuşlar. ya da belki bazı sinema işletmecileri istemiştir. bu gece seanslarından zararlı çıkıyor ama rekabette de geri kalmak istemiyorlardır belki, bilemiyoruz. yasakçı ve bu anlamda gerici bir uygulama olduğu kesin tabi ama altında sinemaya olan bir düşmanlığın veya ideolojik bir tavrın olduğunu sanmam.
bence bu daha büyük bir yasaklama kararının ön hazırlığı. önce cuma-cumartesi geceleri dışarı çıkan insanların içip sıçıp çiftleşen marjinaller(günahkarlar) olarak algılanmalarını sağla. sonra da içkili yerleri de erken kapat. benim bu karadan anladığım bu.
ilk kurban edilenler de sinemalar, yazık!
ataraksiyant wrote:
arkadaşlar, eleştirilerde bir noktayı atladığınızın farkında mısınız? adamlar eğlence anlayışları kendilerine benzemeyenleri engelliyor, öyle mi? yani bu adamların eğlence anlayışında sinema yok ama pavyon var o zaman çünkü pavyonlar 5e kadar açık kalabiliyor! Burada başka türden bir saçmalık var, onun üzerine gitmek gerek.biz arkadaşlarla pavyonlara cep sineması konmasını -ya da sinemalara cep pavyonu- önerisini getireceğiz, bakalım...
Arkadaşlar, kusura bakmayın ama ben bu yoruma katılmıyorum. Buradan "sinemayı yasaklıyorsan pavyonu bin kere yasaklaman lazım" anlamı da çıkıyor. Oysa her türlü yasağa karşı olmak gerekir diye düşünüyorum. Yasağın mantığı tartışılmamalı bence.
"printerson Buradan "sinemayı yasaklıyorsan pavyonu bin kere yasaklaman lazım" anlamı da çıkıyor. [/quote wrote:
bu tarz bir anlamaya sebebiyet verdiysem kendimi iyi ifade edememişimdir ve özür dilerim. benim demek istediğim, bu yasağı koyanların amacı gerçekten eğlenen insanları sokağa çıkarmamak, vurun ha yaşatman ha mantığı gütmek olsaydı pavyonların beşe kadar açık kalmasına hiçten izin vermezlerdi. demek ki böyle bir niyet yok. peki ne var. daha önce bir arkadaşın belirttiği gibi sinemayı tanımama ve anlamama var belki. yine de olayın hala peşindeşil henüz bir muhatap bulamadım ama bulur bulmaz yakasına yapışacağımdan lütfen endişe etmeyiniz. :)
You need to log in to post a reply.