Skip to content

Her güzel öyküden kısa film olur mu?

10 replies · 377 views

ZO
zorb@
9 posts
Nov 16, 2002, 05:45 PM#1003

Her güzel öyküden kısa film olur mu?

İnternet üzerinde bir e-posta adresinden öbürüne dolaşan, yazarı belli olmayan öyküler vardır. Geçenlerde bunlardan birisini okudum çok hoşuma gitti. İki gün sonra Aynı öykünün anlatıldığı bir kısa filmi TRT 2 de Akşama Doğru programında izleyince çok şaşırdım. Filmi izlerken öyküyü okurken aldığım kadar haz almadım. yönetmenin başarısızlığı vs.. gibi nedenler öne sürülebilir. Fakat asıl önemli olan nokta sanırım; her değerli öyküden ya da yazılı yapıttan iyi bir kısa film çıkması zor. Hikayeyi okurken aldığınız esetik hazzı ,eserin arkasında yatan düşünceyi filmi izlerken alamıyorsunuz. bazı eserlerin öykü olarak kalması daha hayırlı sanırım. Fakat bu hiçbir zaman her yazılı ya da sözlü eserden görsel bir eserin çıkmayacağı anlamına da gelmemeli tabiki...

AN
Anonymous
743 posts
Mar 03, 2003, 04:44 PM#1605

her güzel metini veya anıyı film yapmaya kalkışmak böyle hazin sonuçlar verebilir. bazı şeyler kendini olduğu gibi anlatır ve başka bir formatta aynı etkiyi yaratmaması kaçınılmazdır. bu sırf kısa film için değil uzun metraj uyarlamalarda da aynı şekilde.

ME
melankolyma
18 posts
Apr 21, 2003, 01:44 AM#2240

ben buna karşıyım

her hikayeden, her öyküden hatta bir cümleden, bir görüntüden bile film yapılabilir. yeter ki yönetmen onu iyi yorumlayabilsin

çok sağlam eserlerin, öykülerin, senaryoların felakete dönüşmesindeki sebeplerden birisi de bu zaten.

öyküyü iyi okuyamamak ve yorumlayamamak
yoksa gördüğümüz her hangi bir rüyadan, bir şarkıdan veya resimden bile çok şey çıkartabilir bir insan. yeter ki vizyonu geniş ve sağlam bir adam olsun

ama olmuyor maalesef genelde

UC
ucw
1 posts
Jun 30, 2003, 02:15 PM#4444

ben bu konuda ingmar bergman a katılıyorum. "edebiyat ve sinema bambaşka sanatlar"

CA
caggins
472 posts
Dec 07, 2003, 06:39 PM#6918

bence her güzel öyküden güzel film olur (bunu edebiyat uyarlamalarının başarısından yola çıkarak söylüyorum) ama kısa film bambaşka birşey bazı öyküleri 10 dakika gibi kısa bir süreye sıkıştıramayabilirsin fakat yine de yönetmenin başarısıyla paraleldir tabii başarıdan ne anladığına bağlı.

SI
sinemanyak
49 posts
Dec 08, 2003, 04:01 PM#6953

öyküde karekterlerin düşüncelerini tasvir etme şansınız var örneğin karekter sigara içerken geçmişindeki bir olayı anımsıyor filmde bunu yansıtmanız için ya flashback yapmalısınız yada oyuncuya çok usta bir yüz kompozisyonu çizdirmelisiniz fakat öte yandan bir sahneyi görsel olarak düşlediğiniz halde onu kağıda iyi yansıtamadığınız zamanlarda olur sinema ve edebiyatın böyle kendine has artı yönleri bulunmakta...

CE
cenkozgen
64 posts
Dec 08, 2003, 05:24 PM#6957

sinemanyak ve melankolyma ya katılmakla beraber eklemek istediklerim var.
bence de olur fakat edebi eserlerden daha dogru bazılarının veya bi çoklarının okuduğu bildiği öyküde ve hikayelerde kişi kafasında görüntü senaryosunu fotoları kendi hayal gücüne göre belirlemiştir.sonradan bu öykünü veya hikayenin filmine rastlayınca ve de yönetmen kişi o şahsı muhteremin kafasındakilerden farklı bi şey yaptıysa kişiye (filmin çok çok iyi olması durumu hariç) film kötü gelir ve belki de yönetmene lanet okur..
sonuç olarak: yönetmen kişi çok iddalı değilse bi çoklarında bilinin eserlerle uğraşmamalı...

sermest
sermest
Private Joker
1,446 posts
Dec 09, 2003, 08:36 AM#6983

kısa filmde önemli olan öykü değildir arkadaşlar...
hatta çoğu başarılı kısa filmin bir öyküsü bile yoktur...

CA
caggins
472 posts
Dec 09, 2003, 02:32 PM#7008

Eminim ki o kısa filmlerin öyküsünün olmamasının da bir öyküsü vardır.

CE
cenkozgen
64 posts
Dec 11, 2003, 11:11 AM#7068

o öyküsü olmayan kısafilmler deneysel filmler adı altında toplanmıştır.yani kategori meselesi

CA
caggins
472 posts
Dec 11, 2003, 12:27 PM#7071

bahsetmet istediğim şey buydu. zaten bu konu bir tartışma konusu olacaksa başka bir başlıkta incelenmeli. yani konudan sapmayalım.

her güzel öyküden güzel kısa film olur, çekebilene.

You need to log in to post a reply.