Skip to content

wes craven alamet-i farikası

2 replies · 59 views

DO
dopey
914 posts
Apr 16, 2005, 03:04 PM#19893

wes craven alamet-i farikası

wes craven iyi bir dünya evladıdır. bir çok korku kültünü dimağımıza sokan clevaland'lı abimiz zor bir çocukluk ve baptist yetiştirilme prensipleri içersinden fırlayarak bugünlere gelmiştir.

last house on the left/ the hills have eye gibi korku ve tiksintinin iç iç geçtiği filmler yanında teen slasher kavramına post modern bir soluk getiren scream- 1 ve 2 ve 3 gibi bir korku filmleri ile küçük çaplı tür bazlı devrimini gerçekleştirmiş bir sinema büyüğümüzdür.

kendisinin son dönemki düşüşü hakkında ne düşünmektesiniz?
wes craven dan sizce bir tane People under the stairs kadar iyi ve sarsıcı film çıkma olasılığı var mıdır?

etc. etc. etc.

CO
costanza
314 posts
Apr 16, 2005, 07:35 PM#19901

evet ilk screamden bu yana sağlam bir iş çıkaramadı -scream 2 ilkinin vasat bir kopyasıydı, 3. çöptü zaten, arada music of the heart diye kel alaka birşey var, cursed hakkında duyduklarımız da pek hoş şeyler değil. şu an uğraştığı işler red eye diye bir gerilim ve sanırım yakında pulse yeniden çevrimi.
bu ikincisi kairo diye bir uzakdoğu korku filmi (muhtemelen bir tek eliza izlemiştir bunu), yine teknoloji yoluyla bulaşan lanet temalı ama tarz olarak epey farklıydı. yani nasıl tarif ediyim, ringu'yu tarkovski'nin çektiğini düşünün, ama çok yetersiz bir senaryoyla. ölümüne sıkıldığım bir filmdi ama craven çekerse ilginç olabilir.

korku sahneleri çekmekteki ustalığının yanında, felsefe ve psikoloji eğitimi almış biri olarak filmlerini felsefi tabanlarda şekillendirmeye çalışmıştır. alamet-i farikası bilinçaltı korkularını kurcalamasıdır. bu felsefik korku auteur'ü konumu elm st.le anlaşılmıştı çünkü ilk filmleri 'pislik' kategorisinde işlem görmüştü. oysa last house on the left şok ediciliğinin yanında şiddetin veriliş tarzı ve dönemin amerikan hayatının sapkınlığının deşilmesiyle özenli yaklaşımları hakediyordu.
halloweenden sonraki en önemli/yenileyici 2 slasher/stalker filminin (elm st. ve scream) sahibidir. ustalığını sadece freddy serisine bakarak görebiliriz: 8 freddy filminin içinde doğru dürüst 3 film vardır. bunlar craven'ın dahil olduğu yapımlar; yani başyapıt olan ilkinin yanında, yönetmek dışında hemen herşeyini yaptığı 3. bölüm ve zekice bir fikirle dönüş yaptığı postmodern scream etüdü 7. bölüm. bunlar dışında müdahil olmadığı diğer hepsi başarısız işler.
en sevdiğim craven filmleri:

1. scream (çoktan ölmüş bir alt-türü al, dirilt. hafiften alay et ama neticede hakkını vermiş ol, şefkat göster. parçalarına ayırıp hakkında son sözü söyleyerek yine öldürmüş ol. ama başarınla piyasada oluşan yeni dönemle sonuçta diriltmiş ol yine. bunları kimseyi sıkmadan yap. pekiyi.)
  2. a nightmare on elm street (bilinçaltında slasher fikriyle tür içinde gerçeküstücü bir konsept yaratması güzeldir. Gayet iyi çekilmiştir. Freddy kral bir abimizdir [maalesef devam filmlerinde boktan kelime oyunları içeren one-linerlarla soytarılaştırılmıştır].)
  3. hills have eyes (texas chain saw masacre düzeyine en çok yaklaşan film)
  4. people under the stairs (freddy ayarında manyak ebeveynler, köpekler, geçitler, şok anları vs. saf eğlence.)
  5. new nightmare
  6. last house...
  7. serpent and the rainbow
    shocker ve deadly blessing de fena değildi.
EL
eliza bennet
396 posts
Apr 18, 2005, 07:24 AM#19985

Evet ben Kairo'yu izledim yıllar önce, çok çok sevmemekle beraber senin kadar sıkılmadım Costanza (ancak ilgilenirsen bu adamın başka bir janrda Bright Future diye bir filmi var, şiddetle tavsiye ederim)

Wes Craven deyince evet Scream bence çok hoş bir film oluştu ve keyifle izleniyordu.
Ancak herhalde bana en çok hitap eden filmi People Under the Stairs.

Freddy'yi hiç bir zaman ürkütücü bulmadım (ama filmin hey heyli zamanlarında iki tane arkadaşımın uzun süreler boyunca uykusuz kaldıklarını hatırlıyorum, kızcağızlar Freddy bizi kapacak diye kahve üzerine kahve, ayrı ayrı ailelerini deli etmişlerdi)

You need to log in to post a reply.