Skip to content

sympathy for mr.vengeance-Haklı İntikam-Boksuneun naui geot

6 replies · 111 views

DO
dopey
914 posts
Apr 17, 2005, 11:38 AM#19943

sympathy for mr.vengeance-Haklı İntikam-Boksuneun naui geot

chan wook park denen çekik gözlü beyin güney koreden çıkıp dünyayı bu kadar çok etkileyebileceğini kim tahmin edebilirdi.

geçtiğimiz aylarda izleme fırsatı bulduğumuz oldboy'un bir üçlemenin parçası olduğu bilseydik. bu üçlemenin--bir intikam üçlemesi- ilk filmini kaçırır mıydık? ya dvd siparişi ama daha büyük bir ihtimalle netten divx indirimi yoluyla bu filme ulaşıp izlemez miydik?

Forumdaşım Costanza'nın Barton Fink başlığında dediği gibi

iyidir. iyi filmden anlayanın filmidir (yani zamanında kimse izlememiştir).

durumuna düştük zamanında izleyemedik.

neyse geç olsun güç olmasın düsturu ile istanbul film festivali sayesinde üçlemenin ilk filmine kavuştuk. bu sefer konu biraz daha lirik bir dilde konuluyor ortaya. kahramanımız ryu böbrek hastası kız kardeşine böbrek bulmak için tabiri caizse götünden ter akıtan(bir döküm fabrikasında çalıştığından halikaten her yerinden ter akmaktadır) genç ve ateşli bir kardeşimizdir. böbrek nakli için yeteri kadar beklediğini düşünen Ryu dayanamaz ve organ mafyasına başvurur. Eroinman bir annenin iri kıyım iki oğludur bu mafya.(çekirdek aile mafyası) ve beklenen olur hep biriktirdiği 10 milyon won dan olan hem de bir böbreğini mafyaya ister istemez hibe etmiş(çalındı böbreğin biri) Ryu. eski patronunu kızını kaçırmak suretiyle para talep edecek ve ablasını kurtaracaktır. fakat planlar pek işlemez. en absürd hadiseler kahramanlarımızın başına gelir. spoil etmek istemediğimden anlatamıyorum bulun izleyin filmi anlayın ne demek istediğimi...

kritiğe gelirsek. ryu rolünde Ha-kyun Shin süper sağır dilsiz olduğunda iç seside sessiz bu arkadaşın. yönetmen** C. Wook Park** sessiz film esnetiği ile kahramanımızn düşüncelerini siyah bir ekrana alt yazı koyarak gerçekleştiriliyor. O fade out lar O düşünceler bizi filme bir adım daha yaklaştırıyor. Ryu'nun ablası (rolü gereği fazla hareket edemiyor) Ryu'nın sevgilisi rolünde Du-na Bae ki kendisi ring de de oynamış. çok seksi çok çok çekici ve çok iyi. ryu ile sevişmelerinde ryu üzerinde hoplamaktayken..
işaret diliyle konuşması ve üstüne gelen orgazm bütün salonu etkiledi.

uzak doğuluların beysbola olan sevgisini bu filmle anladım. hani takashi miike ve kitano biraz bişeyler söylemeye çalışmışlardı ama park baba açık ve net bir şekilde koymuş ortaya bu sevgiyi.

Ryu'nun bir intikamı sırasında kullandığı sopanın kafatası üzerinde çıkardığı ses hala kulaklarında.

kızı kaçırılan iş adamı park rolünde Kang-Ho Song süper ryu'dan sonra filmi taşıyan adam zaten Chan Wook Park ile de daha önceden çalışmış.

Kaçıralan küçük kız --yu-sun --biel-- çok şirin bu filmde o kadar sağlam oyuncu iyi bir yönetmen ve iyi bir intikam öyküsü bir araya gelmiş. Hepimizin intikama karşı sempati duymasını sağlamıştır. ilgilenenlere duyurulur.

filmin tek olumsuz yönü dili... anlamıyoruz kardeşim hiç içinde bulunduğumuz dil grubu ilehakikaten yakından uzaktan alakası yok kore dilinin ve de kim kimin ismini çığırıyor o bile belli değil.

p.s ben oldboydan daha fazla sevdim. sizi bilmem belki görsel açidan daha kuvettli oalabilir oldboy ama tüm sinefilliğimle konuşuyorum ki bu filmdeki tarkovski esnetiği aldı götürdü beni uzaklara.

taaaa güney koreye kadar

Last edited: Apr 22, 2005, 11:29 AM (1)

BA
barzo
84 posts
Apr 17, 2005, 03:34 PM#19960

oldboy beni derinden yaraladı,ne yalan söyliyim.bu filmide indiriyorum,merakla bekliyorum.afişi,künyesi,hakkında anlatılanlar,büyük bi beklenti oluştu.beklentiler şelale..

EL
eliza bennet
396 posts
Apr 18, 2005, 07:15 AM#19984

Hah haaaa! Dedik size di mi bu film süper diye! Eğer OLD BOY başlıklarına bakarsan ben zaten kendimi paralıyordum "bu filmide görün" diye.

Bende bu filmi Old Boy'dan daha fazla severim. Artık Dopey sende JSA filmini (Park Chan Wook'un ilk filmi ve benim de izlediğim ilk filmi) izle de yine böyle güzel yazdıklarını okumak bize nasip olsun.

Bu arada bir kaç ufak not: Bae ile Shin bu film çekilirken sevgiliydiler.
İki sevgilinin kavga sahnesi kareografisini Arahan filminin yönetmeni yaptı (ki şu anda Crying Fist adlı filmi Kore'de box ofis birincisi). Kore sinemasında bunu çok görüyorum ben, herkes birbirine yardım ediyor. Ne bileyim bir Old Boy'un bayan oyuncu seçimleri sırasında Sol Kyung Gu gibi zirvede bir aktör, filmde hiç rolü olmadığı halde gelip yardım ediyor, zaten Haklı İntikam'da da iki tane yönetmen küçük rollerde oynuyorlar (örneğin Çin yemeği getiren bahtsız arkadaş)

Song Kang Ho bence dünyanın en iyi aktörlerinden biri, (ayrıca adamı acayip seksi buluyorum-ama nedense başka kimse katılmıyor bu fikrime).

Şimdi sıra Park Chan Wook'un intikam üçlemesinin son filmi olan Sympathy for Lady Vengeance'ta, hevesle bekliyoruz.

CO
costanza
314 posts
Apr 18, 2005, 03:29 PM#20002

öncelikle, muğlak yazmışım; zamanında izlemekle ilgili demek istediğim sadece gişe dönemiydi. yani incelikli bir iş olarak barton fink kısıtlı bir kitlece takdir edileceğinden, sinemalarda gösterildiği zamanda iyi gişe yapmamıştır. bu filmse -en azından olboyun başarısına kadar- zaten ticari dolaşıma çıkmayan ve çok az bilinen bir filmdi. buralarda gösterime falan girmiş veya haberin olmuş fekat izlemek istememiş olsan ancak o zaman kastettiğim duruma düşmüş olurdun. kısaca suçsuz bulundun.
filme gelirsek, ben de bunu divx olarak oldboydan önce seyretmiştim, ve oldboyun daha üstün yanları falan olsa da ben de sympathy...'i daha çok beğeniyorum.
ilk filmi güney korenin gişe rekortmeni olunca yönetmenimize canının istediği filmi çekmesi yolunda geniş imkan sağlanmış ve bu kişisel film ortaya çıkmış. pesimist, ağır, çarpıcı, hazmı zor bir film. şiddet, miikeninki gibi iğrenmekle beraber belli mesafede kalıp gülüp eğlenebileceğiniz tarzda değil tabii ki, rahatsız edici.
"belki görsel açidan daha kuvettli oalabilir oldboy ama tüm sinefilliğimle konuşuyorum ki bu filmdeki tarkovski esnetiği aldı götürdü beni uzaklara."
bence de, senaryo anlamında da çok kaydadeğer birşey yok ama odaklanılan öykü değil zaten, üslup ve halet-i ruhiye.
burdan benzer görünen memories of murder'a atlayacağım, sonra da -bulması zor ama- kim ki-duk'a.

Martin Mystere
Martin Mystere
1,621 posts
Apr 18, 2005, 05:21 PM#20014

dopey senden bu yaziyi bir yerde saklamani ama simdilik epey bir kisaltmani rica ediyorum. filmi benim gibi henuz izlememis cok adam var.

DO
dopey
914 posts
Apr 18, 2005, 07:07 PM#20021

Martin Mystere wrote:
dopey senden bu yaziyi bir yerde saklamani ama simdilik epey bir kisaltmani rica ediyorum. filmi benim gibi henuz izlememis cok adam var.

böyle bir şeye gerek yok emin ol yazdıklarım göreceklerinizin %10'nu bile değil. bir iki küçük ipucu verdim filme dair. daha yazılacak o kadar çok şey var ki ...

ayrıca söylemeden duramayacağım... pek kimsenin izleyeceğini düşünmüyorum.

EL
eliza bennet
396 posts
Apr 19, 2005, 10:59 AM#20046

costanza wrote:
burdan benzer görünen memories of murder'a atlayacağım, sonra da -bulması zor ama- kim ki-duk'a.

Memories of Murder hem tarz, hem öykü, hem de sinematografi ve editing bakımından (yani neredeyse hemen her yönden) Haklı İntikam'dan çok daha farklı bir film - ha başrolünde adamım Song oynuyor yine ama o kadar.
Bende Memories of Murder çekildiği senenin en iyi Kore filmiydi (ayrıca yönetmenin ilk filmi Barking Dogs Never Bite'ı ayrıca tavsiye ederim, harika bir urban dark comedy).

Ha bu arada Kim'in Spring Summer Autumn Winter ..... and then Spring filmi GoldMax'te dolanıyor bilgin olsun.

You need to log in to post a reply.