Skip to content

İSKOÇYA'DAN YÜKSELEN ÇIĞLIK !!! "DOG SOLDIERS"

3 replies · 338 views

TA
tamerking
5 posts
Nov 23, 2002, 05:19 PM#1047

İSKOÇYA'DAN YÜKSELEN ÇIĞLIK !!! "DOG SOLDIERS"

doğrusu bu filmi hiç içime sindiremeden aldım...yani afişi falan tam 80'lerin klasik korku filmlerine benziyordu..üstte kurt adamlar alttada kahramanlarımızın resimleri..zati ismi bilem bir garip..ama illaki o gün bir korku filmi alıp seyredeceğim diye tutturdum..ve bu filmi aldım..gecenin bir yarısıda (hani korku filmi karanlıkta seyredilir diye bir adet vardır ya ) seyretmeye koyuldum..ekranda dakka bir gol iki ...kısacası film başlar başlamaz beni öyle bir içine çektiki ne olduğumu şaşırdım..sözü fazla uzatmadan filmden biraz bahsedelim..İngiltere-Almanya maçının olduğu gün İskoçya'da amozonları hatırlatan dev bir ormana tatbikat amacıyla 5 asker yollanır..askerlerin görevi düşman mevzilerini bulup yoketmektir.. yanlız çoğu burada olmaktan hiç memnun değildir..gece olduğunda dinlenmeye çekilirler..tam sohbetlerinin en derin yerinde yukarıdan parçalanmış bir inek ölüsü düşer..pek doğal sebeplerden ölmemiş gözüken inek olucakların ilk habercisidir..ertesi gün düşman mevzilerine doğru yol alırken birkaç et parçası daha bulurlar..takımın komutanı çavuş Harry bu olayı iyice merak etmeye başlar....tam bu sırada ormanın derinliklerinden havaya doğru fırlatılan yardım fişeğine doğru yol almaya başlarlar..yardım fişeğinin olduğu yere geldiklerinde yüzbaşı Ryan'ı yaralı olarak bulurlar.. etrafta bağırsaktan,akciğere kadar birçok et parçası vardır..ortalık kan gölüne dönmüştür..ama bir tane bile ceset yoktur..ve beklenmiyen düşman sonunda onlara görülür..tatbikat için geldikleri ormanda birden av durumuna düşen askerler beklenmedik düşmanlarından kaçmaya başlarlar..ve ormanda kurt adamlarla asker arasında bir kovalamaca başlar..(yanlız bu sahneler inanılmaz heyecan dolu..adeta olayların içinde sanki sizde varamışcasına insanı etkiliyor) . askerler yoldan tesadüfen geçen Terry'nin jepp'ine binerek en yakındaki çiftliğe sığınırlar..artık yapmaları gereken tek şey kalelerini savunmaktır..kurt adamlarla askerler arasında inanılmaz gerilim dolu bir mücadele başlar..

doğrusu bu filmi hayatımda seyrettiğim en iyi üç korku filmi arasına rahatlıkla koyabilirim..şimdi öykümüz öyle kurt adamlı falan diye sakın burun kıvırmayın..burada kurt adamlardan çok yaratılan psıkolojik ortam insanı kalpten götürüyor zaten..böyle eksi düşüncelerle seyretmeye başladığım bir filmden bu kadar kasılacağım bu kadar ürkeceğim aklımın ucundan geçmemişti..Mark Thomas'ın müzikleri ekrandaki gerilimi on katına çıkartıyor adeta..karakterler mükemmel işlenmiş..tipik ingiliz aksanlarıyla oyuncular harika oynuyorlar..yarattığı klostrofobik ortamla gerilim hat safhada..mütevazi ama bir o kadar korkunç efecktlere imza atan IMAGE FX şirketide kurt adamlarda yeni bir çığır açıyor..yani bu film herşeyiyle bir korku klasiği olmayı hak ediyor..İngiliz yönetmen Neıl Marshall büyük bir işe imza atmış..ben üç gün içinde tam üçkez bu filmi seyrettim..her seyredişimde yanıma daha bir fazla arkadaş alarak..film Türkiye'de sinemalara gelmedi..(gelicekmide bilmiyorum) Türkçe altyazılı kopya dvd çekim vcd'si bulunuyor..özellikle evinizde bir ses sizteminiz var ise benim gibi zevk alacağınız garanti..son olarak filmde büyük süprizlere hazırlıklı olun...

O kaybolan yılları hatırladı.Sanki tozlu bir pencereden bakar gibi,geçmiş görebildiği ama dokunamadığı birşeydi.Gördüğü herşey bulanık ve belirsizdi.

VI
ving
Super Moderator
876 posts
Mar 25, 2003, 04:50 PM#1930

Sonunda İskoçya'nın gururu Dog Soldiers'ı izledim. Kısa zamanda kült statüsüne erişen bu düşük bütçeli kurtadam filmini Tamerking kadar beğenmediysem de korku klasikleri arasına girebilecek bi film bence. Hikaye basit: İngiliz ordusundan küçük bir birlik bir dağ evinde kurtadamlar tarafından kıstırılıyor, evin içine girmeye çalışan kurtadamlar, onları eve sokmamaya çalışan askerler... Fakat filmin esas başarısı bence yönetmenin bu basit öyküyü düşük bütçenin dezavantajlarını hissettirmeden görsel atmosferi başarılı klostrofobik bir filme çevirmesi. Gerçekten de kurtadamların eve saldırı sahnelerinde çok korkmadım ama sürükleyici tempo ve tempoya uygun müzik beni aldı götürdü. Film sonuna kadar bu tempoyu kaybetmiyor ve sonu da bi süprizle birlikte sıkı bitiyo.
Düşük bütçeyle İskoçya ormanlarında geçen bi kurtadam filmi. daha ne olsun.

Bu arada film 5-1 'lik İngiltere galibiyetiyle sonuçlanan Almanya-İngiltere dünya kupası eleme grubu maçı sırasında geçiyo. Ertesi gün İngiltere'nin en çok okunan gazetesi The Sun'ın ilk sayfasındaki yarım sayfa büyüklüğündeki manşeti sizinle paylaşmak isterim:
THE BEST SEX THAT I EVER HAD IN LIFE

OU
outsider
650 posts
Mar 31, 2003, 02:39 PM#2063

birileri şu enfes, "there is no spoon" esprisinden bahsedebilir mi acaba?

TR
travisbickle
8 posts
Feb 27, 2004, 01:00 PM#8816

Hmm, düşük bütçeli İngiliz korku filmi. Ben pek beğenmedim. Klişelere sırtını çok fazla dayıyor ve maalesef gerektiği gibi gerilim de yaratmayı başaramıyor. Örneğin ölüm sahnelerini birebir izleyemiyoruz ve daha sonra geride kalan kan-revana tanık olabiliyoruz bu da aynı etkiyi yaratmıyo maalesef, bu da düşük bütçenin bir getirisi olsa gerek. Senaryoda boşluklar ve abukluklar var: Sondaki bi askerin kurtadamı tekme tokat dövmesi olayı mantığa sığmıyor, açık alanda kurtadamlar milleti anında götürürken askerden nasıl sopa yiyebiliyor anlamak güç.
Ama en azından adamların aksanı klasik amerikan filmlerine göre bir artı çünkü farklılığı nedeniyle zevk veriyor! Dikkat çeken diğer bir nokta da filmin bariz bir biçimde İngiliz milliyetçiliği daha doğrusu militarizm yanlılığı yapması: Kurtadamı döven askerin "Come and taste my balls of British Steel" şeklinde (veya ona benzer bi şekilde) Kurtadamlara bağırması, ingiltere-almanya maçını merak eden bir asker kahramanca can verdikten sonra filmin sonunda ingiltere'nin maçı 5-1 kazandığının yazması ("sen rahat uyu asker") ve çavuşun "ben iyi bir asker olarak ölmek istiyorum" şeklindeki beyanı vs....
Ama sıkılmadan izlenen bir film, bu konuda hakkını vermeliyim. 2. kez seyredeceğimi ise sanmıyorum...

You need to log in to post a reply.