Skip to content

Video hareketleri ve vertov

1 replies · 517 views

CA
Cahit Binici
Administrator
111 posts
May 29, 2002, 05:20 PM#63

Video hareketleri ve vertov

The Video Activist Network:
kısa filmcilere, "el kamerası film çekmeye yeterlidir" diyenlere güzel bir site tavsiye edeyim dedim. ilginç bir hareket video aktivistler. tavsiye olunur http://www.videoactivism.org/

Vertoviana: korotonomedya.net sitesinde bir bölüm. Dziga Vertov'un manifestosuna da sahip çıkmışlar:

KENTİN GİRDABINDA KAMERA

Atölyeyi terkettik --hayata, gözle görülen herşeyin itişip kakıştığı bir girdabın içine dalmak için. Orada güncel olan herşey birarada --karşılaşıp ayrılan insanlar, tramvaylar, motosikletler ve trenler, kendi hatlarında dolaşıp duran otobüsler, herbiri kendi uğraşının peşine düşmüş arabalar --ve gülümsemeler ve gözyaşları ve ölüm ve görevler... hiçbiri bir rejisörün megafonundan çıkacak talimata boyun eğmez.

Kameranızla yaşamın içine dalıyorsunuz ve hayat alıp başını gidiyor. Akışı durmuyor hiç. Hiç kimse takmaz sizi. Çalışmanızı başkalarını rahatsız etmeden sürdürmeye alıştırmalısınız kendinizi.

Sonra ilk sıkıntılar başlar. Size bakarlar; çocuklar etrafınızı sarar, çektiğiniz insanlar kameraya bir bakış fırlatmadan geçmemeye başlarlar. Deney kazanırsınız. Farkedilmeden geçmek ve işinizi başkalarını rahatsız etmeden yapabilmek için bir sürü yol bulursunuz.

İnsanları yürürken, yemek yerken, çalışırken filme kaydetmek uğruna yapılan bütün denemeler her zaman başarısız olurlar. Kızlar saçlarını başlarını düzeltmeye, erkekler ise Fairbanks ya da Conrad Veidt pozlarına girmeye başlarlar.

Herkes kameraya sevimli sevimli gülümser. Bazen trafiğin durduğu bile olur.

Bir meraklılar kalabalığı kameranın önünde çakılır kalır ve çekim yerini tıkar.

Akşam çekimlerinde işler daha da kötüdür --projektörlerin ışığı bir meraklılar kitlesini oraya üşüştürür. Oradaysa, hayat beklemez, insanlar kımıldar. Herkes kendi uğraşının peşindedir.

Kameraman, çalışmasında çok yaratıcı olmalıdır.

Aygıtın hareketsizliğini reddetmek gerekir. Azami hareketliliğe ve yaratıcılık ruhuna erişilmelidir artık.

DZIGA VERTOV 1927

EL
ElminsteR
46 posts
Apr 21, 2003, 02:38 PM#2249

Cahit siteyi inceledim ancak siteden bahsederken önemli bir noktayı yazına koymayı unutmuşsun bunu da ben ekliyim dedim... Arkadaşlar sitede ayrıca basit senaryo yazımı,fikirler,basit çekim teknikleri ve kurgu ile ilgili pek çok bilgi bulunuyor. ingilizce olarak anlatılmasına rağmen kısa film çekmek isteyen ve bilgiye ihtiyaç duyan hemen herkesin derdine derman olabilecek bir içerikle karşılaştım ve taktir ettim doğrusu... İlgilenen arkadaşlara duyurulur... Bilgiler fazla detaylı değil ancak gene de bir başlangıç noktası olarak oldukça iyi. :D

You need to log in to post a reply.