Devam Filmleri
4 replies · 129 views
Devam Filmleri
Açıkça söylemek gerekirse yeni çekilen devam filmleri artık beni fazla heyecanlandırmıyor. MIB II ilkine göre çok kötüydü mesela. X men ve Spider man'in devamlarının ilk filmlerindeki tadı bende bırakacağını düşünmüyorum. Terminator 2 gibi bir başyapıttan sonra 3.'sü bol patlamalı bir aksiyondan öteye geçemiyecek bence. Bekleyip görücez tabii ama eski devam serilerinden söz açmak gerekirse bir sürü başarılı örnek bulabiliriz. Tabi Yüzüklerin Efendisi, Geleceğe Dönüş gibi önceden üçleme olarak tasarlanan filmlerin devam filmi sayılamayacağını varsayarak:
Lethal Weapon: 4 film, ilk ikisi mükemmel polisiyeler (hatta 2.'si bence daha başarılı) 3. vasat, 4. eğlenceli. Martin Riggs- Roger Murtaugh ikilisi perdeye yansımış en iyi ikili bence.
48 Hours: Lethal Weapon'un izinden giden zıt karakterlerin uyumu şablonunu sonuna kadar kullanan başarılı filmler. İkincisi daha iyi bence-Iceman karakteri çok başarılıydı.
Terminator: İki filmi de ayrı değerlendirmek lazım. İlki sınıflandırmak istersek kara-bilimkugu-anti ütopik bir filmdi, ikincisi ise aksiyon filmiydi. T2 'yu tercih ederim
Alien: Bence dörtlemenin en iyisi James Cameron'un yönettiği ikinci filmdi. Çoğu eleştirmen psikolojik gerilim olarak da sınıflandırılabilecek ilkini daha çok beğenir. Devam filmlerinde her bölümü ayrı yönetmenler tarafından çekilen tek dörtleme herhalde.
MIIB bence kotu degildi o kadar. aliens'i ben de alien kadar severim. onun da bokunu cikardilar. simdi ridley scott besinciyi cekecek diye soylentiler vardi ama kesildi. hikaye basa donecek, yaratigin ilk filmdeki gezegene gelisi anlatilacak falan deniyodu. superman II de hatta III ve IV de defalarca izlenebilir tarafimdan. benim asil bekledigim matrix reloaded. bunun icin de en basindan uc filmlik proje olarak tasarlanmis falan diyolardi ama bilmiyorum artik nasil bagliycaklar. matrix icinde matrix soylentileri falan geziyo ortalikta, bunlar sadece ilk level'i kirmislar falan filan sanirim. ha bi de final destination 2 geliyo cok yakinda bekliyoruz heyecanla. ilk film fena degildi. ikincinin yonetmeni de senaristi de farkli, bakalim ne cikacak.
Devam filmleri konusunda önemli olduğunu düşündüğüm bazı noktaları belirtmek istedim: Bence sadece filmin adının aynı olması bir filmin devam filmi olarak kabul edilmesinde yeterli bir ölçüt değildir; herşeyden önce film pekçok ögenin biraraya gelerel oluşturduğu bir yapı olduğu için bir filmi değerlendirirken bu yapıyı oluşturan ögelere bakmak gerekir burada öge olarak bahsettiğim şeyler de filmi yapan ekip, filmin ikonografisi vb. ögelerdir. Tam anlamıyla bir devam filminden bahsedilmek için bir filmin bu ögelerin çoğu açısından ortaklıklar taşıması gerekir bence. Her filmin kendine ait bir dünyaya sahip olduğunu kabul ettiğimizde bu dünyayı yaratan ögelerin değişmesi durumunda karşımıza çıkan şeyin farklılıklar taşıdığını unutmamalıyız bu yüzden devam filmlerinin bu açılardan daha ayrıntılı incelenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu noktadan baktığımızda Yüzüklerin Efendisi serisi, eğer gerçekten Pumkin King in belirttiği gibiyse Matrix serisi devam filmi olarak incelenmeli mi? Eğer öyleyse diğer devam filmi olarak ortaya çıkanlar daha farklı değerlendirilmesi gerekir çünkü birçok devam filminde çeşitli sebeplerden dolayı her bölümü farklı ekipler yaratmış bu da ister istemez filmlerde farklılklar yaratmıştır bence yukarda vinq in söylediği ve pek çok kişi tarafından da söylene gelen devam filmlerinin başarısız olması(genelde) nın nedenlerinin başında bu ekiplerin farklılığı gelmektedir tabi bunun tersi durumlarda olabilir( alien örneğinde olduğu gibi yalnız burada unutulmaması gereken aynı ekibin devamı durumunda ne ortaya çıkacağının bilinememesidir). Bu açıdan baktığımızda özellkle korku filmleri bize pek çok açıdan iyi örnekler sunar bir Hallowen serisi veya 13. cuma serisinin neredeyse her bölümü farklı ekiplerce çekilmiş böylelikle başta yaratılan ve pek çok kişi tarafından en beğenilen bölümler olmuş başlangıçlardan alakasız filmler ortaya çıkmıştır.
Yazının daha fazla uzamaması için burda keser ve devam filmleri ile ilgili kendi seçtiklerimi daha sonra eklerim!! :D
bir $eyi belirtmeden geçemeyecegim. 'gelecege dönüs' serisi bir üçleme olarak planlanmamistir. birinci film tutunca 2 ve 3 çekilmistir. ama bu ikisi hakkaten birlikte tasarlanmistir.
hatta hatirlayacak olursaniz sinemada 2. filmin sonunda hemen 3.'nün fragmani gösterilmisti, cosmustuk biz de. ama buna ragmen süper seridir, en iyisidir, o da ayri.
devam filmler holiwuuuuuuuud datatmasıdır ..arkadaşalar ..sağlacak bir inek vardır ortada .. ilşğini kemiği kurutmak yapılması gereken aktivitedir.. fakat bide bir bütün olduğu halde uznluğundan ve efsaneliğinden dolayı 2 3 dört e bölünmüş filmler vardır ki bunlara devam filmi muamelesi yapmak yanlış.. olur devam filmine bir örnek vermek gerekirse spy kids en aşagılık örneklerden biridir.. yüzüklerin efendisi serisine devam filmi muamelesi yapamayız.. matrix reloaded bir devam filmidir.. çünkü ilki tutmasa wachowski kardeşler mars gitseler bile kafalarınadaki diğer iki filme prodüktör bulamazlardı..
rush serisi bethoveen :the fuckin' saint bernard serisi devam filmidir.. perdenin görsel sabun köpükleridir.. ..kısa bir süre içinde patlar ve geride hoş bir koku bırakırlar..
korku filmi serileri ise daha farklı bir kavramdır benim için .. devam etmesi için her zaman açık kapı bırakılan bu filmlerde devam filmi çekilmiyorsa bir abes lik vardır benim için..iyi yada kötü tüm korku filmlerinde devam filmi olmalı bence ..
geçenlerde izlediğim chucky serisinin dördüncü filmi olan bride of chucky inanılmaz keyif verdi bana .. kendi klişeleriyle dalga geçen bir korku sineması devam filmini hiç bir şeye değişmem ..
bride of the chucky 'den bir alıntı
plastik bir bebeğe dönen chucky ,sevgilisi tiffany ile yatmak üzeredir. fakat tiff işkilenir ve prezarvatif sorar..
Tiffany: Oh, Chucky, have you got a rubber?
Chucky: Tiff?
Tiffany: Yes, Chucky?
Chucky: I'm all rubber!
Tiffany: I thought you were plastic........
You need to log in to post a reply.