Skip to content

yardım: türk sineması.

4 replies · 99 views

ST
starless
1 posts
Jan 11, 2003, 04:50 PM#1186

yardım: türk sineması.

Selam öncelikle. İlk postum bu sanırım:)
Sorunum üzerine ödev hazırlanabilecek derinlikle bir Türk filmi bulmak. Yurtdışında yaşıyorum ve üniversiteyi sinema üzerine okumayı düşünürken, kendi ülkemin filmleri hakkında ne kadar cahil olduğumu farkettim. Lise bitirme sınavı için sosyal bilimler dalındaki ödevimi bir Türk filmi üzerine yapmaya karar verdim...
Biliyorum küçük bir araştırmayla başarılı filmleri bulabilirim, aklımda da bir kaç isim var ama benim istediğim kişisel deneyimlere dayanan bir kaç film tavsiyesi...

DO
dopey
914 posts
Jan 11, 2003, 08:40 PM#1196

öncelikle modern mi klasik mi sorusunu yöneltmek isterim sana starless..

eskiye bakarsak irdelenebilecek bir çok film var ..

mürrebiye filmi türk sinemasının ilk yapımlarındadır.. bican efendinin maceraları .. türk erotik sinemasının ilk örneği denilebilir.. ayrıntılı bilgi için agah özğüç in türk sinemasında cinsellik üzerine yazdığı kitabı öneririm..

ayhan ışık ın otobüs yolcuları filmi gerçekçi italyan sinemasını andırır.. yönetmenini hatırlayamıyorum ama .. kendileri de sica dan çok etkilenmiş kesin..

kemal sunalın sosyal içerikli filmleri her zaman favorimdir.. kapıcılar kralı ve çöpçüler kralı iki güzel örnektir.. bunun yanında bir de düttürü dünya diye son yapımlarından biri olan bir film vardır ki tadından yenmez..

yılmaz güney in her filmi izlenir ve irdelenebilir bir yapıya sahiptir..

aklıma gelen en iyi üç örnek ise

umut..
seyyit han
duvar

yeni sinemacılardan serdar akar ve zeki demirkubuz son dönem türk sinemasının onur duyulacak insanları-- yönetmenleridir..

zeki'nin masumiyet filmi bence ulusal sinemamızda bir dönüm noktasıdır..
bunun yanında yazgı ve itiraf kişisel işleri olarak türkiyede gösterime girmiştir..

serdar akarın GEMİDE filmi ise çok özel bir yere sahiptir sinemamızda.. ona benzer bir yapımı henüz göremedik.. serdar bey yapmazsada daha uzun bir süre göremeyeceğiz sanırım .. yeni bir insan çıkmadığı sürece tabii..

son olarak türk sinemasının kurasawa sı olan nuri bilge ceylanın yapımları.. dikkate değerdir.. ruhunuzu okşar .. rahhatlatır.. kemik oyuncularından biri olan mehmet emin toprak ise kısa bir zaman önce vefat etmiştir.. dikkate değer insanlar hepsi seçim beğenmek gerekiyor sadece..

printerson
printerson
1,034 posts
Jan 11, 2003, 11:49 PM#1199

90lı yıllar Türk Sineması'nın karakteristiğinin ne olduğunu araştırmak bence vatana millete en hayırlısı... Bağımsızlar kime karşı bayrak açtı? Ortak yönleri var mı? Dertleri nedir bu insanların?
Bence bunlar önemli sorular...

SO
SOLAS
236 posts
Jan 13, 2003, 05:42 PM#1204

Ben öncelikle başarılar dilemek istiyorum çünkü Türkiye gibi arşiv ve kendi tarihi konusunda bu kadar fakir ve duyarsız, ilgisiz vb. bir başka ülke daha yoktur sanırım o yüzden Türk sineması ile ilgili yapılacak bir çalışma herzaman için kaynak zorluğu gibi sorunlarla boğuşmak durumundadır ve yapılacak her çalışma şimdiden bir kutlamayı hak eder :D
Önerilere gelince aslında dopey in sorduğu soru önemli burda çok fazla film, yönetmen ve ya dönem ismi söylenebilir incelenmeye değen ama ilk anda aklıma gelenleri yazacak olursam bence Metin Erksan filmleri herzaman için incelenmeyi fazlasıyla hak eden filmlerdir. Türk sinemasında Lütfi Akad ile beraber author diye nitelendirilecek en önemli isimdir bu nitelemeyi yapmamın nedeni de kendisinin filmlerinin gerçekten dönemine göre çok iyi ve ilerde yapımlar olması ve kendisinin de sinema ve toplımla ilgili görüşlerinin author kuramı çerçevesinde ele alınıp incelenecek bir özellik göstermesidir. Ayrıca yaptığı filmler Türk sinemasında tartışma yaratan pek çok dönmein başlangıcı sayılabilir. Örnek verecek olursam SEVMEK ZAMANI bence hala değeri anlaşılamamış ve eğer sanat sineması diye bir tanım kabul ediliyorsa pekala türk sineması içinde bunun ilk örneklerinden olan bir filmdir. KUYU bir dönem Türk sineması tartışmaları içinde önemli yer tutmuş olan Ulusal Sinema kavramı içinde değerlendirilebilecek ve Türk sineması içinde kadının durumu konulu bir çalışmada mutlaka incelenmesi gereken bir çalışmadır. Toplumcu gerçekçi filmlerin Türk Sinemasındaki ilk örnekleri yine Metin Erksan a aittir. Hem YILANLARIN ÖCÜ hem de SUSUZ YAZ bu çerçevede ele alınabilecek filmlerdir. SUSUZ YAZ ayrıca 1964(sanırım) yılında Berlin Film festivali' nde en iyi film ödülü almış ve Türk sinemasının yurt dışında kazandığı ilk ödül olarak Türk sinema tarihi içinde önmeli bir yere sahiptir. Bunların dışında çok farklı türlerde de film çekmiş olan Metin Erksan ın bence en ilginç filmlerinden biri de W. FRIEDKIN in çekmiş olduğu THE EXORCIST in türk versiyonu olan ŞEYTAN filmidir. Bu filmle ilgili olarak da kendisi bunun EXORCIST den değil eserin kendisinden birebir bir uyarlama olduğunu söylemektedir kendisi EXORCIST i film gösterime girdiğinde Londra da izlemiş daha sonra kitabı okuyarak senaryoyu kitaba göre oluşturmuştur ve orjinal Exorcist e göre esere daha sadık bir uyarlama olarak gösterilmektedir. Bu filmle ilgili o döneme ait bir diğer ilginç not da bu filmi izleyen alman film yapımcılarının ve film şirketi işletmecilerinin Exorcist yerine ŞEYTAN filmini daha yaratıcı bulup onu satın almalarıdır.
Gerçekten de Türk sineması içinde önemli bir yer tutan Metin Erksan hakkında yapılan çalışma sayısı oldukça azdır maalesef kendisi hakkında yapılan 1-2 tez T.C Yüksek Öğretim Kurumu nda bulunabilir.( www.yok.gov.tr) bunun dışında Türk sineması üzerine yapılmış çeşitli kitaplarda en azından filmografisini ve hakkında bazı temel bilgilere ulaşma şansınız vardır.
ŞİMDİDEN KOLAYLIKLAR VE BAŞARILAR! :D
i

Martin Mystere
Martin Mystere
1,621 posts
Jan 14, 2003, 07:47 PM#1211

gercekten de tuks sinemasi calismalarinin bu kadar az olmasi cok aci verici. bu yonde caba harcayan herkese tesekkurler. birbirinden farkli onerilerin cogu cok guzel gercekten.

90'li yillarin turk sinemasinin karakteristigini desifre etmeye calismak cok iyi bir oneri. Kendi adima calismak isterdim bu konuyu.. tek tek filmse aradiginiz ya komple bir zeki demirkubuz incelemesini ya da serdar akar'in gemide filmini oneririm. Gemide hem birey uzerinden hem de toplumsal cozumlemesi acisindan onemli veriler verbilir size. filmin ilk cumlesi de bunun icin bir isarettir zaten: "bir memleket gibidir gemi..."

bir konu da yazarken benim aklima geldi: Tuk sinemasinda oyunculuk sorunu.. bu konu aslinda cok onemli.. ciddi bir oyunculuk sorunu var ortada. nedenlerini ayri bir topic altinda tartismak gerek..

You need to log in to post a reply.