Skip to content

ustalardan tuhaflıklar

1 replies · 100 views

AN
Anonymous
743 posts
Jan 23, 2003, 10:13 PM#1274

ustalardan tuhaflıklar

madem iyi türk filmlerini yazıyoruz bi de ustaların acaip bulduğum filmlerini de sıralayayım dedim. sizde de varsa buyrun.

abuzer kadayıf - tunç başaran (hakkaten oldumu ama...)
akrebin yolculuğu - ömer kavur (beni versinler ellere mehmet aslantuğu vursunlar)
avcı - erden kıral (ran ı gördük biz zamanında)
mektup - ali özgentürk (iadeli tahahhütlü)
eşkıya - yavuz turgul (2 milyonu yakalaması benim için büyük hayal kırıklığı olmaması gibi bir sonuç doğurmadı)

SO
SOLAS
236 posts
Jan 29, 2003, 05:29 PM#1300

Sanırım bu durum dünyada da fazlasıyla örneğini gördüğümüz bir durum. Örnek verecek olursak David Fincher Panik Odası'nı, Christopher Nolan Insomnia'yı çektikten sonra analarından emdikleri süt burunlarından getirildi. Tabi bu durumda daha önce yaptıklarıyla belli bir hayran kitlesi kazanan ve -her ne kadar günümüzde artık sınırları ve özellikleri giderek belirsizleşen -bir tür ''tür sineması''na dahil edilen yönetmenlerin o zamana kadar yaptıklarından biraz farklı birşeyler ortaya çıkarmalarının etkisi büyüktür. Bu açıdan baktığımızda Türkiye'yi biraz ayrı değerlendirmek gerekiyor çünkü Türk Sineması uzun süredir 1970'lerin sonundan başlıyarak kaybettiği seyircisini kazanmaya çalışan bir sinema (bu seyirciyi kazanmak durumunda çünkü halihazırda bir endüstriye sahip olamadığı için varlığını devam ettirmesi tamamiyle bu seyirciyle kuracağı ilişkiye bağlı.)Bunun yanında Türk Sinemsı içinde ''tür'' kavramı herzaman için varlığı tartışmalı bir konu olmuştur. Türk Sinemsı içinde ''tür'' veya ''türler'' var mıdır bence hala bu sorunun cevabı verilmemiştir. Bu yüzden usta olarak nitelendirdiğimiz yönetmenlerin daha hangi tür içine dahil olduğunun tartışıldığı bir yerde çekilen bazı farklı filmlerin nasıl ele alınacağı da net değildir.
Sanrım yapılması gereken değerlendirmemizi yaparken genelde Türkiye'nin özelde Türk Sineması'nın kendine has olan özelliklerini göz önünde bulundurarak değerlendirme yapmaktır. Bu noktadan bakacak olursak bana garip gelen filmler şunlardır:

1. Yılmaz Güney'in Türk Sineması'ndaki varislerinden biri olarak gösterilen ve sinemaya başlangıç yıllarında daha çok toplumsal olayaları filmlerin arka planında da olsa gösteren ve bu çizgisini 1980'lerde çektiği filmlerde de sürdüren ŞERİF GÖREN'in 1993 YILINDA çektiği ''AMERİKALI''
  2. Aslında hangisini garip diye nitelemek gerekir pek bilemiyorum ama nerdeyse ilk fimlerinden olan ÇİÇEK ABBAS ile sinemaya gerçekten iyi denebilecek bir başlangıç yapan Sinan Çetin'in özellikle 1990'dan sonra çektiği filmler(hangisi tuhaf sizce çiçek abbası ve berlin in berlin ve çirkinler de sever i çekmesi mi yoksa bay e,propaganda,komser şekspir i çekmesi mi???? )
    *** Yazıyı yine kısa tutamadım o yüzden eğer buraya kadar okuyan varsa şimdiden helal olsun derim yazıdaki kopukluklar ve başlıkla alakasız gelen yerlerden ötürü de başta Dalamar olmak üzre herkesten özür dilerim :D

You need to log in to post a reply.