Yaratıcılık
7 replies · 187 views
Yaratıcılık
Yaratıcılığın ne olduğu hakkında fikirlerinizi merak ediyorum. Mümkünse bunu formülüze edebilmiş birilerini arıyorum.
"bence" aklın hayalgücüyle muhtesem uyumu sonucu ortaya "bi şey" cikarabilmek gibi geliyor bana. ama emin degilim. tanımlamalar konusunda da pek "yaratici" degilim..
yaratıcılık
yaratıclık konuya odaklanmayı, konu hakkında bilgi toplamayı, çalışmayı, çalışmayı ve sonra rahatlama dönemine girip bilinçaltının bu bilgileri harmanlamasını bekleyip ışık çaktığı an gidip fikri uygulamayı gerektiren bir süreçtir.
hiç kimse formülize edemese de bütün fikir çıkartan insanların nasıl olduğunu bildiği bir hadisedir.
einstein hep iyi fikirlerin aklına sabah traş olurken geldiğini söylemiştir. türklerin aklı tuvalette çalışmaz. türkler bişeyleri yaratmak için çok düşünür ama hiç rahatlama(nekaat) dönemine girmeyi beceremezler.
fikirler insanın aklına bir anda gelmez. çok uzun uğraşlardan sonra eve giderken bi bira içtiğinde zihnini boşalttığında gelir.
böyle diyor büyük reklamcılar, rollo may ve diğerleri....
(umarım ilk yazı için fena değildir:)
Tamamen yeni bir şey yaratma ya da önceden var olanları sentezleyerek ortaya yeni bir şey çıkarma derim ben.
Yaratıcılığın formülüze edilebileceğini sanmıyorum çünkü yaratım süreci her insana göre değişebilen bi kavram.
Hayalgücü ve bilgi birikimi ne kadar engin olursa yaratım süreci o kadar çabuk olur derseniz ona katılırım.
yaratıcılık
bir sürü uzmanı olduğunu, öğtetilebileceğini ve öğrenilebileceğini iddia eden kişi tanımlamıştır bu kavramı aklıma ilk geleni votaire'inki ( voltaire i yukarıda bahsettiklerim arasına katmıyorum.) şöle idi kabaca : birbiri ile alakası olmayan iki şeyin daha önce hiç yapılmamış şekilde alakalandırılmasıdır.
bu kavramı formüle edenlerin başında ise edward de bono denen dallama gelir. bu konuda bir sürü kitap yazmıştır kendileri bunlardan birkaçı dilimize çevrimiştir. altı şapkalı düşünme tekniği, altı ayakkabılı uygulama tekniği, altı şemsiyeli yağmurdan korunma tekniği, altı.... falan diye gider bir de rekabet üstü diye bir kitabı vardır o biraz farklıdır okunabiletisi daha yüksek olmakla birlikte yine de sıkıcıdır. bu arada bunların hepsi remzi kitabevi tarafından basılır.
Bilgiyi ve hayal gücünü doğru değerlendirme sonucu bir keşiftir yaratıcılık.
Arkadaşlar yaratıcılık üzerine çekilen ve şu anda sinamalarımızda oynayan "CORE" filmini izlemenizi tavsiye ederim. İşte yaratıcılık budur dedirten film,yaratıcılık anlayışınız değişecek. :))))))) (sakın haa)
geçen hafta arkadasımın yoga dersine girdim vücutta sekiz tane çakra bulunmakta ve de bir tanesi cinsellik çakrası bu çakra yaratıcılıkla ilgiliymiş fazla açık oldugu zaman genelde sanatçıların bu sekilde yaratıcı bir insansınız fakat düzenli bir yasamınız yok düzenli bir ask hayatınız olamıyormus,doyumsuz olunuyomus bir çok konuda ancak yaratıcılık üst safada bulunuyormus çok kapalıyken depresyon belirtileri normalken de düzenli bir ilişki kurabilen mutlu bir insan olunuyomus
You need to log in to post a reply.