clint eastwood
7 replies · 286 views
clint eastwood
geçenlerde iyi, kötü, çirkini bilmem kaçıncı kez izlerken aklıma bişey takıldı. Bir adamın western gibi nedenini çok da anlamadığım biçimde belli çevrelerce belli anlamlarda küçümsenen bir alandan yaptığı müthiş bir yürüyüş. Sanırım belli türlerin yazgısı tuhaf oluyor. (bu arada pazar sinemasının kokusu vardı yahu) Asık suratlı oyunculuğunun ardından özellikle görsel anlamda çok başarılı bir yönetmen olması düşündürücü bir başarı öyküsü olarak önümüze seriliyor. White Hunter, Aperfect World, Unforgiven, The Bridges of Madison County gibi filmler bence bir yönetmen için muhteşem bir filmografi.
clint eastwood amerikan ikonu olmuştur dostlar.. istanbul film festivallerinin birinde (bir belgeselini izlemiştim .. yarısında uyuduğum için hepsini izleyemesem de gereken kısımlarını gördüm).. clint rawhide la pale ridela ve iyi kötü çirkin sinem tarihinin cool adamlarından biridir.. yönetmenliği keza standartların üstünde oyunculuğu biliniyor.. oscarmış altın küreymiş onları da aldı.. kariyeri mükemmele yakın.. büyük insan, mavi gözlü, uzun boylu.. adama nerden bakarsak bakalım eksik bir yan göremiyoruz.. allah bağışlasın bir de kız var taş ,taş alison ashly midir nedeni garip isimli çok güzel bir kız.. allah onuda sahıbına bağışlasın..
clint eastwood hakkında son sözüm bir amerikan başkanının alıntı yaptığı tek amerikalı oyuncu olsa gerek , alıntı şöyle aktarıyorum..
ronald reagan
geçenlerde bir clint eastwood filmi izledim filmde clint (make my day) günümü kurtar diyordu kendine silah çeken bir serseriye.. bende beni kongrede sıkıştıranlara seslenmek istiyorum. do something and make my day... please (bir şeyler yapın ve günümü kurtarın) fazla söze ne hacet clint bu başlı başına bir efsane..
western sineması, american way of life'ın önemli başarılarından biridir. en basiti ele alıp basitten değer yaratmak, hem de kendine ait ol(may)an bir özden yola çıkarak. diğer sanatlardaki gelenek tartışmasına da gönderme yaparak bunları yazıyorum.
kiss= keep it short and simple
Clint = Amerika'dır bana göre. Dopey'le birlikte festivalde izlediğim "Out of Shadows; Clint Eastwood" belgeselinde Clint şöyle bir laf ediyordu:
"Amerika'ya özgün iki şey vardır: Western ve caz. Ben ikisini de temsil ediyorum."
Kendisi en sevdiğim sinema adamlarından biridir. Çok western izledim ama birkaç istisna dışında Clint'in oynadıklarının dışında pek iyisine raslamadım. Ama benim için Clint'i özel yapan 10 yaşlarımda tanıştığım Dirty Harry filmleri ve Clint'in hayat verdiği ve bence her yanıyla kült olmayı hak eden Harry Callahan karakteridir. 44'lük Magnum'un çıkardığı o güzel ses hala kulaklarımda.
Clint'le ilgili asıl şaşırtıcı olansa oyunculuğundan daha iyi bir yönetmen olmayı başarabilmiş olmasıdır. 70'lerde seks idolü olarak anılan biri için büyük başarı bence. Son 4-5 filmi kötü olsa da Bird, Unforgiven, Perfect World gibi filmleri çekebilmiş olması onu aynı döneminden başarılı olmuş aktörlerle ayrı bir yere koyar.
Bu arada iyi bir komedi olan maymunlu filminin adı Honkytonk Man'di. Sıkı dövüş sahneleri vardı.
ne zaman adini duysam back to the future gelir aklima, ben bu ismi o filmde ogrendim :)
Mystic River bence de başarılı bir film özellikle oyuncularının(anladığım kadarı ile ) sağlam performanslar koyduğunu söyleyip haklarını teslim etmek lazım.Bence hem Sean Penn hem de Tim Robbins bu sene tüm ödüller için birbirleriyle yarışırlar. Bu arada film sanırım bu senenin en önemli Oscar adaylarından.
You need to log in to post a reply.