Skip to content

SANSÜR

12 replies · 254 views

sermest
sermest
Private Joker
1,446 posts
Jun 06, 2002, 06:12 PM#98

SANSÜR

Tam sansür Türk sinemasının üzerinden ellerini çekti diyorken büyük adam küçk aşk filmine yapılan kara makasla karşılaştık.sansür neye yarar?kim bu makasçılar neye yararlar?gelin sansürü tartışalım.

Martin Mystere
Martin Mystere
1,621 posts
Jun 09, 2002, 12:24 PM#115

keşke 4. uluslararası eskişehir sinema günlerini takip etmiş olsaydın bu konuda çok önemli bir polemik yaşandı.
behiç ak türk sinemasında sansürün tarihi ile ilgili çektiği programı izletti ve arkasından bir söyleşi yapıldı. benim de dahil olduğum bir grup izleyici ile arasında tartışma yaşandı (medenice elbette). ben ve bazı arkadaşlarım sansürün türk sinemasının temel sorunu olmadığını savunduk. bu güne kadar yapılan bir çok kötü filmin sorumlusu sansür olamaz. hatta sansür yaratı birey için anlatımını güçlendirecek bir öğeye dönüşebiliyor.

demirkubuz da sansüre toplum adına karşı olduğunu ama bireysel olarak onu hiç etkilemediğini hatta yaratıcılığını körüklemek için kendi kendine sansür koyan bir adam olduğunu söyledi.

ben de iran ve sovyet sinemalarını örnek veriyor ve sansüre ahlaki bir duruş olarak karşı çıkıyorum. ancak kesinlikle sansür nedeniyle türk sineması bir gerilemeye yol açmamıştır. sorun başka bir şey olmalı. tartışmak lazım.

sermest
sermest
Private Joker
1,446 posts
Jun 12, 2002, 07:32 AM#131

TEMEL SORUN...

senin de dediğin gibi keşke eskişehir sinema günlerini takip edebilseydim.fakat ikamet ettiğim yer eskişehir olmadığı için böyle bir organizasyona katılmadım.eğer sitede yer alan sansür konulu iki yazımı okursan benim de sansürü türk sinemasını gerileten ana sebep olarak görmediğimi anlarsın.bence türk sinemasının atılım gerçekleştirememesinin asıl sebebi ticari ve popüler sinemayı bir sektör olarak hala oturtamamasından ileri geliyor.ben hep şunu demişimdir,ticari sinema bağımsız sinemanın önünü açar.bu ülkede gerçek anlamda hem yazınsal hem de görsel sinema kültürünün yerlerde süründüğü bir gerçek.
fakat bir gerçek var ki sansür bu ülkenin kanayan en büyük yaralarından biridir.bazı kurumların her iğne kendilerine battığında veryansın etmeleri ve sonunda galip çıkmaları oldukça üzücüdür.nitekim büyük adam küçük aşkta da durum bundan ibarettir.
ama bu ülkede ticari sinema gerçek bir ilerleme sağlamış olsaydı olaylar hiç de böyle gelişmezdi.örneğin handan ipekçi maddiyatsızlıktan kültür bakanlığından para istemek durumunda kalmazdı.arkasında güçlü bir film şirketi olsaydı bak bakalım o filmi yasaklayabiliyorlar mıydı?
işte bu yüzden bir ülkenin sinemasal gelişiminde ticari sinema çok ama çok önemli bir yer tutar.

RO
rocco
77 posts
Jun 12, 2002, 10:10 PM#136

Ben söylediğiniz şeyin pek mantıklı olduğunu düşünmüyorum. Endüstri ne kadar güçlü olursa olsun milli dava gereği yapamayacağınız şeyler olacaktır. Hele bizde ki gibi bu durum abartı düzeyinde yaşanıyorsa!

sermest
sermest
Private Joker
1,446 posts
Jun 13, 2002, 11:45 AM#139

ticari sinema denince akla ilk gelen şey box office listesidir.gazeteler dergiler filmin analizini yapmadan evvel;hele bakalım bu film kaç milyon dolar kazanmış derler.ve eleştirmenler de yazılarını ona göre ayarlarlar.yani komiser şekspir filmi emniyetle dalga geçiyor denseydi ve yasaklansaydı o yasak en fazla bir hafta sürerdi.çünkü yasağın ilk akşamında reha muhtar sinan çetinle ana haber bültenini doldurup bu olayı eleştirecek,türkiyenin en yüksek tirajlı magazin ucubelerinin sinemadan bir halt anlamayan eli kalem tutanları bile yasaklamayı protesto edecekti.plato filmcilik en aşağı on tane avukat tutacaktı ve dava üstüne dava açacaktı.popüler düşünce şu an hayatımızın her yerine hakim.ve bu düşüncenin kaybetmesi de kolay değil.
kapitalist dünyada kartları da öyle oynamak lazım.işte o yüzden para işin içine girince kimse milli davaya falan bakmaz emin ol.

ZA
zagor
4 posts
Jul 07, 2002, 01:52 AM#197

SERMEST ÇAPAN wrote:
ticari sinema denince akla ilk gelen şey box office listesidir.gazeteler dergiler filmin analizini yapmadan evvel;hele bakalım bu film kaç milyon dolar kazanmış derler.ve eleştirmenler de yazılarını ona göre ayarlarlar.yani komiser şekspir filmi emniyetle dalga geçiyor denseydi ve yasaklansaydı o yasak en fazla bir hafta sürerdi.çünkü yasağın ilk akşamında reha muhtar sinan çetinle ana haber bültenini doldurup bu olayı eleştirecek,türkiyenin en yüksek tirajlı magazin ucubelerinin sinemadan bir halt anlamayan eli kalem tutanları bile yasaklamayı protesto edecekti.plato filmcilik en aşağı on tane avukat tutacaktı ve dava üstüne dava açacaktı.popüler düşünce şu an hayatımızın her yerine hakim.ve bu düşüncenin kaybetmesi de kolay değil.
kapitalist dünyada kartları da öyle oynamak lazım.işte o yüzden para işin içine girince kimse milli davaya falan bakmaz emin ol.

para işin içine girince milli davaya kimse bakmaz demişsin. ben pek emin olamadım buna. tirilyonlarca dolara bile yapılmış olsa amerikan milli çıkarlarına hizmet etmeyen bir film yapma olasılığın var mı acaba? daha yeni, amerikanın bozulan milli onurunu geri getirmek adına yapılabilcekleri konuşmak için büyük başkan bush, cia, pentagon ve holywood'un büyük şirket sahipleri bir araya gelmedi mi? neler yapılamayıcağına karar vermenin yanında nelerin kesinlikle yapılması gerektiğini dayatmaya da sansür demenin hiç bir sakıncası yok gibi..

sermest
sermest
Private Joker
1,446 posts
Jul 11, 2002, 03:00 PM#214

dediğinde haklısın.bir filmi yasaklamanın yanı sıra bir filmi yönlendirmek de bir çeşit sansürdür.en son örnek olarak bir woo filmi olan ve ülkemize şu an kadar gelmeyen windtalkers filmidir.ama amerikan seyircisi bu işe biraz içerlemiş sanırım.yani pentagonun sinemaya karışmasına içerlemişler galiba.çünkü film,gişelerde hiçbir varlık gösteremedi.
bu arada büyük adam küçük aşk filminin üzerindeki yasağın danıştay tarafından kaldırıldığını da belirteyim.

sermest
sermest
Private Joker
1,446 posts
Apr 10, 2003, 09:34 PM#2160

geçen gün büyük adam küçük aşk filmini tekrar izledim de bir insan bu kadar sevgi dolu bir filmi nasıl olur da yasaklayabilir anlayamadım.allahtan yasak kalktı da en azından salonlarda kırılan onur evdeki televizyonlarda biraz olsun düzeltilebilir.bir de bu konu fi tarihinde boynu bükük kalmış.bu konuda konuşmak isteyenler var mı?

FI
FistandantiLuS
67 posts
Apr 21, 2003, 03:19 PM#2251

peki türk sinemasının en önemli sorunu sansürmü? Biraz yapımızda olan bahanecilik de etkisini göstermiyor mu bu olayda? Yani sansürle boğuşan pek çok ülke sineması yine de iyi filmler çıkartırken bizimkiler uzunca bir dönem sansür yüzünden filmler kötü oluyor dediler. Bu konuda ne diyosunuz.

sermest
sermest
Private Joker
1,446 posts
Apr 21, 2003, 05:06 PM#2253

Türk sinemasının en önemli sorunu sansür değildir.sadece o büyük sorunlar yığıntısında çoğu yönetmenin,oyuncunun ve özellikle yapımcının arkasına saklandığı bir figürdür.Aslında bizdeki sansür sadece devlet eliyle gerçekleşmiyor.Halk da kendi içinde müthiş bir sansür uyguluyor.Bir ayaklanmayan kapıcılar kaldı ülkemizde...aslında ellerine kapıcılar kralından dolayı fırsat da geçmişti...!

AN
Anonymous
743 posts
Apr 21, 2003, 11:07 PM#2258

kapıcı cafer de ayaklandı onlar sıralarını savdılar.

sermest
sermest
Private Joker
1,446 posts
Apr 24, 2003, 03:04 PM#2297

Bu ilginç halk tepkisine aslında en güzel cevabı sevgili Cem Yılmaz vermişti:
"Tamam kardeşim,hepiniz böyle değilsiniz ama hepinizi toplayınca ortaya bu çıkıyor?!"...

SO
SOLAS
236 posts
May 13, 2005, 03:24 PM#21698

Kazım Öz'ün son filmi ''Dur'' un dağıtım şirketlerinin baskıları sonucu vizyondan kaldırıldığı söyleniyor. Bir bilgisi olan var mı??

You need to log in to post a reply.