uyarlamalar
8 replies · 367 views
Bir okur için iyi uyarlama yoktur. Bazı uyarlamalar idare eder, o kadar. Kitabını okuduğum uyarlamalardan hiçbirini beğendiğimi hatırlamıyorum, filmler sadece idare eder cinstendi. Nedeni basit: Hiçbir yönetmen okurken beynimde canlandırdığım dünyayı perdeye yansıtmayı başaramaz, kitaplar 100-120 dakikalık bir filme uyarlanmak için uzundur, senarist-yönetmen kitaptaki bazı gelişmeleri haliyle senaryodan çıkarır, yani yarattığım dünyanın bir parçasını yok ederler ve ben buna çok kızarım. Ama yönetmen için elden bir şey gelmez. Her okura, yani her yaratılan dünyaya uygun film çekmeye kalksa ortaya 20-40 bin adet Director's Cut çıkardı. Bütçe sorunu yani.
Neyse benim gözümde birkaç idare eder uyarlama:
FIGHT CLUB: Bu uyarlamaya idare eder demek biraz ayıp olur. Süper uyarlama.
BİR AVUÇ GÖKYÜZÜ: Ümit Elçi-Çetin Altan, idare eder.
1984: Bu ronam uyarlanması en zor edebiyat eserlerinden biri kanımca. Michael Radford iyi bir iş çıkarmış. Özellikle işkence ve rüya sahneleri başarılı, yönetmenin seçtiği film içinde kullandığı tonlar kitaba uygun. İdare eder.
LAST EXIT TO BOOKLYN: Requiem For a Dream'in de yazarı Hubert Shelby Jr.'dan başarılı bir uyarlama. Kitaptaki çoğu olay çıkartılmışsa da bütününde kitaba bağlı American low life üzerine etkileyici bir drama.
Şimdilik aklıma ilk gelenler bunlar...
bence bir uyarlamanın başarısı kitabın bire bire yakınlığı değildir. önemli olan yazarın tepkisini yansıtabilmektir diye düşünüyorum. yoksa 200 küsür sayfayı ortalama 2 saatlik bir sürece aynen yansıtmak imkansız. bu bağlamda zorba, great ezpectations gibi aklıma hemen gelen başarılı uyarlamalar var. fight club ise uyarlama konusunda ders olabilir. muhteşem. özellikle final rötüşu sinematografinin gerekliliği olarak harika.
benim aklıma da high fidelity geldi filmi izledikten sonra dayanamayıp türkçeye çevrilmemesine rağmen alıp okudum hakketen yazarın tepkisini büyük bir başarıyla yansıtmıştı yönetmen stephen frears.. bir başka kitabı olan fever pitch in kitabını ise bir dnr de gördüm ama cebimde 6 sterlin olmadığı için alamadım zaten filmde memlekette hiç biryerde yok.. ahh iyi uyarlama kitabın aynında kötülüğü ile çok sırıtmayan uyarlamadır kısacası.
bence bir uyarlama yaparken kilit soru "eserin sahibi bir yazar degil de film yonetmeni olsaydi ayni mevzuda nasil bir film cekerdi?" sorusu olmalidir. aslinda sinemadan edebiyata ardarda siki uyarlamalar bekliyorum ben. boylece sinema uyarlamalar konusunda fotografin icadini gormus resim sanatina donecek..
Şu anda aklıma gelen en iyi uyarlama Baz Luhrman ın unutulmaz başyapıtı
romeo + juliet.Aslında sinemada uyarlamalara pek sıcak bakan biri değilim.Ama böyle bir tiyatro metnini bu kadar farklı şekilde görmek beni hem şaşırtmış hem de hayran bırakmıştı.
ne diyim, basligi görünce 4 film geldi aklima, ama kardesim hepsini yazmissiniz. seviniyim mi üzüleyim mi bilemedim.
neyse ben de yaziiim de hepsi birarada dursun, yazmadi demesinler.
1-great expectations
2-romeo+juliet
3-fight club
4-high fidelity
ohhh yazdim, rahatladim...
sanırım uyarlama diyince şu filmleri de listeye eklemek gerek:
lord of the rings
silence of the lambs
james and the giant peach
ve
stephen king filmleri
ha bu arada belki duymamışsınızdır.
tim burton charlie'nin çikolata fabrikası'nı filme çekiyormuş. müjdeler olsun. başka başlıklar aklıma geldikçe ekleyeceğim.
bu arada LOTR seven arkadaşlara bi sorum var:
bu kadar fanatiği olan bi kitabın uyarlaması sevenlerce genelde muhteşem olarak yorumlanıyo. bu üçlemeyi sinema tarihinde yapılan uyarlamalardan ayıran özellikler neler ki çok az uyarlamaya nasip olabilecek bir memnuniyet havası her filmden sonra var?
düşük cümle olmuştur kusura bakmayın...
You need to log in to post a reply.