sinema ve savas (savas hep filmlerde kalsin)
13 replies · 347 views
sinema ve savas (savas hep filmlerde kalsin)
sinefile girdigimde karsilastigim savas karisiti metin icin tebrik ediyorum. bunu gorur gormez sinemadaki antimilitarist filmleri saygiyle anacak bir konu basligi acmanin tam zamani diye dusundum.
izledigim en iyi antimilitarsit film galiba hala full metal jacket ve bir savas ironisi olarak dr. strangelove filmi de izledikce keyif aldiklarimdandir. Kubrick abimizi ozellikle antimilitarist tavrindan dolayi ayirica cok sevmisimdir.
hic bir savas filmi beni The Thin Red Line kadar etkilememistir. olen insanlardan cok, inanmadigim bir sey ugruna (gerci inandigim bir sey olsa ne fark eder) birisini oldurmenin ya da oldurmek zorunda kalmanin getirdigi o buyuk yuk korkutmustur beni hep. ve film de tam bu acidan bakmistir olaya. catisma aninda oraya buraya ates acan, yaninda arkadaslari olen askerlerin ic sesleri...
Hiçbir savaş filmi beni Thin Red Line kadar etkilememiştir.
Giriş Pumpking'inkiyle aynı oldu ama kusura bakma Pumpking duygular aynı. Gerçekten de hem savaş temalı hem de antimilitarist olarak değerlendirebileceğimiz filmler arasında beni en çok etkileyeni THIN RED LINE olmuştur. İç diyalogların başka hangi filmde bu kadar başarılı kullanıldığını, başka hangi filmin savaşın manasızlığına karşı böyle içli ve acı sözler söylediğini hatırlamıyorum.
Kuşkusuz Amerikalıları en çok etkileyen savaş Vietnam'dır. ve Vietnam üzerine çekilmiş en iyi filmler Oliver Stone'un elinden çıkmadır. Vietnam üçlemesinin ilk filmi olan PLATOON savaş alanında geçen anti-militarist film, BORN ON THE FOURTH OF JULY savaş gazisinin gözüyle anti-militarist bir film, HEAVEN & EARTH ise Vietnam tarlalarında geçen anti-militarist filmdir. Savaşın acı gerçeklerini anlatan filmler demişken Brian De Palma'nın CASUALTIES OF WAR 'unu ve KUBRICK 'in FULL METAL JACKET 'ını unutmamak gerekir.
Savaş karşıtı en iyi kara komedi, belki de en iyi kara komedi filmi DR. STRANGELOVE'dır. Kubrick'in PATHS OF GLORY filmi de 1. Dünya Savaşı'nda geçen en başarılı anti-militarist filmdir. ALL QUIET ON THE WESTERN FRONT savaşın manasızlığına Almanların gözünden bakar. Rosselini'nin ROMA OPEN CITY'si ise İtalyanların gözünden.
Savaş kapıda. Ancak 11 Eylül'den sonra Hollywood'dan antimilitarist fazla filmin geleceğini sanmıyorum. Artık kahramanlık hikayeleri gözde We Were Soldires gibi filmlere kaldık. Ne yapalım, eskileri izler, keyif alırız.
Bence yapılmış en iyi savaş filmi Jacob's Ladder dır.(birçokları filmi savaş filmi türüne koymaz.)Adrian Lyne ın inanamadığım bir yönetmenlik performansıyla karşımıza geldiği ve o sürpriz finaliyle çok şey söyleyen gerçekten övmekte kullanıcak sözcük bulamadığım bir başeser!
The Thin Red Line da benim için nitelemesi zor bir filmdir.Spielberg in kendi içinde tezat filmi "Er Ryan ı Kurtarmak" ın gölgesinde kalmış ama içerik bakımından karşılaştırılması dahi yanlış bir Malick filmi!
"The Deer Hunter" da savaş öncesi,sırası ve sonrası üzerine psikolojik bir meditasyondur.İnanılmaz bir performans veren Christopher Walken ı da anmak isterim.
Full Metal Jacket,Dr Strangelove ve son dönemden Black Hawk Down da beni etkileyen,değerli filmlerdir.
savaş filmleri
Savaş filmleri değince favorilerim:
Kellys heroes,
Stalingrad,
Come and see,
Where the eagles dare,
The eagle has landed,
A bridge too far,
Longest day,
Dark blue world,
Soldier of orange,
Black hawk down,
Band of brothers,
Midway,
Guns of navarone,
Escape from athens,
Battle of britain,
Das boot,
Enemy at the gates,
Catch 22,
Anzio,
Tobruk,
Gallipolli,
Zulu,
Port arthur,
Tora Tora Tora,
Saints and soldiers,
Red october,
Pantolon davası (Fransızca adını bilmiyorum),
Memphis belle,
Alamo,
Dr strangelove,
Great escape,
Underground,
No mans land,
Ice station zebra
Stalag 17
Desert fox,Rommel
Patton,
Twelve O'clock high
Hamburger hill
Cross of iron
Last edited: Jun 12, 2004, 04:35 PM (2)
bu konuda dr. strangelove ve paths of glory'i hem sinemalarıyla hem savaşa bakışlarıyla çok beğeniyorum. full metal jacket da önemli bi filmse de, önceki filmlerinin derinliğinden, heyecanından uzak kubrickin. konuyla tam ilgili değilse de vietnamla ilgili en iyi eser apocalypse now'dır bana göre. stone'a gelince, o atmosferi aktarabilmesi dışında savaş ya da vietnam konusuna kaydadeğer bi bakış getir(e)mez stone. zaten stone teknik olarak iyi adamsa da, el attığı alanla ilgili bütünlüklü şeyler söyleyebilen biri değil. örneğin natural born killers için de bu geçerli.
hamburger hill
Hamburger Hill unutuldu sanırım.Bence en başarılı vietnam filmi odur.
ben de oyumu full metal jacket'tan yana kullanıyorum zira savaş filmi sadece cepheyi göstermek değildir bence. Kubrick adamların, birliğe gelişinden itibaren yaşadıkları travmaları anlatarak geçirir ilk bölümü ki burda bile bıraksa bence yeterince etkileyicidir. zira ölen insanları, ailelerini sevenlerini göstermek bir şey değil, o zaman karşı taraf kimse onu suçlar işin içinden çıkarsın, aa savaş ne de kötü bir şey dersin ama full metal jacket bizzat suçluyu işaretk ediyor yani gerzek sistemi, ve tamamen farklı bir yöntem benimseyip, masumlara ait bir bakış açısını asla vermiyor, en sondaki kadın snipera kadar onun da dehşetini ve dua edişini görüyoruz zaten.
yani, mükemmel dyorum kısaca.
belki çok alakasız ama ben 11 yönetmenden 11 eylül' de (orjinal adını çıkartamadım bi türlü, hal de yok imdb' ye bakacak) ken loach ve sean penn' in yönettiği kısa filmleri burada anmak gerektiği kanısındayım.
bir de angelopoulos sineması bu konuda çok dokunaklı sahneler sunar.
savas filmleri
Listedelediğim filmlerin tamamını seyreden varmı ?
Apocalypse know,FMJ,Platoon,Saving Private Ryan, haricinde ekleyeceğiniz filmler nelerdir?
kuwai koprusu de pek bir güzeldi?
ya bi de çöl aslanını çok severim ben şu anthony quinn'li Ömer
Muhtar filmini çok subjektif bir değerlendirme olabilir ama küçükken günde üç kere seyreder ağlar ağlar dururdum :)
You need to log in to post a reply.