Skip to content

John Carpenter

9 replies · 518 views

VI
ving
Super Moderator
876 posts
Feb 19, 2003, 10:29 AM#1521

John Carpenter

Dün gece Carpenter'ın ilk filmlerinden Assault on Precinct 13 (1976)'ü izledim ve Carpentır'ın dönemdaşı Wes Craven'dan daha iyi olduğuna karar verdim.

Film küçük bir karakola eli silahlı çete adamlarının saldırmasını anlatıyor, fazla da bir orjinallik içermiyor. Ama Carpenter'ın kendi bestelediği müzikler ve sadece bir sahnesi için bile film herkes tarafından kabul edilen pulp seviyesine ulaşabiliyor. O sahnede küçük bir kız ve çete üyelerinden tabancalı biri dondurma arabasının yanında karşılaşıyorlar ve adam kızı hiç düşünmeden vuruyor. Sahne 10 saniye bile sürmüyor ama etkisi büyük.

Carpenter'ın diğer filmlerine gelince en iyi Stephen King uyarlamalarından FOG hala tüylerimi ürperten bir gerilim.
HALLOWEEN teen slasher akımını başlatan türünün tüm kodlarını içeren bir başyapıt.
ESCAPE FROM L.A. (sadece ilki-ikincisinden nefret etmiştim) karanlık bir aksiyon-bilimkurgu.
CHRISTINE Hayvan Mezarlığı'ndan sonra en sevdiğim Stephen King romanının başarılı bir uyarlaması
THEY LIVE günümüzde geçen en iyi bilimkurgulardan biri-heryanıyla pulp.
Ve en sevdiğim Carpenter filmi THE THING izolasyon olmuş ortamda çekilmiş en iyi yaratık filmi. Hele sonunda Kurt Russell'ın uçsuz bucaksız karın ortasında yanındaki arkadaşına yaratık olup olmadığını sorup "Why don't we just wait here for a while... see what happens." demesi ve kararan ekran

Evet Carpenter son zamanlarda iyi işler yapmıyor, tıpkı dönemdaşı Craven gibi. Belki de zamana ayak uyduramadı ama hala pulp bir yönetmen olarak anılmayı hak ediyor.

DO
dopey
914 posts
Feb 20, 2003, 09:24 PM#1551

they live ve thing çok özel filmlerdir benim için carpenter ın dehasını gözler önüne seren iki filmdir bu filmler..

thing: uzaydan gelen korkunç yaratık filmlerinin en korkunçudur. özellikle köpeğin içine giren thing in değişim sahnesi tadından izlenmez. kardaki kovalamaca, kalabalık içinde yalnızlık hissi verir insana. vinginde yazdığı gibi o son dialog bilim kurgu filmlerinde edilmiş en iyi kuwatlardan biridir zannımca.

they live: yine kendine has ve yine çok iyi bu filmin farklılığı filmin geneline yayılan rahatlatıcı ruh halidir. sanki filmdeki gibi uzaylılar özel sinyalleriyle gözümüzü perdeliyorlar ve gerçekleri görmemiz engelliyor.. çok gariptir bu film.. herkesin izlemesi gerekmektedir.. ironisi bol esprileri güzel bir masterpiece dır kısacası..

AN
Anonymous
743 posts
Feb 20, 2003, 09:38 PM#1552

thing gerçekten benim en sevdiklerimden biri. bu arada digiturk sahibi olanlar için bir hatırlatma sanırım showtime'da carpenter haftası gibi bir aktivite var. dün akşam "prince of darkness"ı seyrettim onda da eski carpenter'ı görmenin mutluluğunu yaşadım.

Majere
Majere
982 posts
Feb 24, 2003, 10:11 AM#1592

Ya peki Vampires gercekten cok kotu diil miydi?

DI
directorscut
8 posts
Jun 25, 2003, 12:53 PM#4163

Ben diğer filmlerinin bir kısmını izlememe rağmen The Thing beni çok sarmıştır.

Ben haksızlığa uğramış bir klasiktir.

sermest
sermest
Private Joker
1,446 posts
Jun 25, 2003, 01:00 PM#4164

directorscut wrote:
Ben diğer filmlerinin bir kısmını izlememe rağmen The Thing beni çok sarmıştır.

Ben haksızlığa uğramış bir klasiktir.

Vayy..Foruma bir hemşo gelmiş..
allahım allahım! demek artık ben de "antepteki sinefiller buluşalım" diye bir topic açabileceğim...

DI
directorscut
8 posts
Jun 29, 2003, 10:21 AM#4385

Vallahi sinefil i bulmam çok ilginçtir.

Ben sinema dergisini çok takip ederim ve trt deki Mehmet Açar,Alin Taşçiyan in programı var bilirsiniz onu izlerken "sinefil" diye bir tanım geçti Allah Allah dedim yeni birşey olsa gerek dedim.

int.te araştırınca siteyi gördüm.Zaten filme olan merakım ve abartılı derecede açlığı olan biri olduğum için burayı bulunca ALLAH dedim.

Yani artık abonesiyiz buranın...

Valla hemşerim çıkacağını hiç tahmin etmezdim.

Bu arada 1. dereceden Star Wars fanatiğiyim.+sw figür koleksiyonu yapıyorum

serennica
serennica
333 posts
Aug 13, 2003, 09:42 AM#5406

** prince of darkness **ve **In the mouth of madness **benim favorilerim. Ayrica In the mouth of madness'taki Sutter Cane bir sure ruyalarima girip bana da musallat olmustu filmden sora.
basarili eserler bunnar.

Bu arada ilk msg'imida Alfred Hitchcock'un 104. dogum gununde atiorum.
(tamamen tesaduf az once google'da gordum yoksa en yakinlarimin
dogum gunnerini bile hatirlayamam)

FA
faust
41 posts
Aug 13, 2003, 10:01 PM#5427

şimdi kızacaksınız ama **Big Trouble in Little China **diyorum
hatta bu konuda bi topic bile açtım, bi Allah'ın kulu cevap yazmadı

en iyi B-film'dir gözümde

AN
Anonymous
743 posts
Aug 14, 2003, 08:16 PM#5451

kim kızacakmış yahu bence de gayet nefis bir filmdir. en son nüfus sayımı sebebiyle eve kapandığımızda izlemiştim gerçi ama.

You need to log in to post a reply.