Yeni Amerikan Bağımsız Yönetmenler
0 replies · 95 views
Yeni Amerikan Bağımsız Yönetmenler
Son yıllarda beğenerek izlediğim çoğu film hep Amerikan bağımsız yapımlar oldu. Bağımsızların babası John Cassavetes'dir ve 70'ler Amerikan bağımsız sinemasına damgasını vurmuştur. 80'lere damgasını vuran bağımsız Jim Jarmusch, 90'larda ise Hal Hartley idi. 90'ların ikinci yarısından itibarense bağımsız sinemanın benim takip edebildiğim en iyi yönetmenleri ve başarılı filmleri ise bana göre şöyle:
TODD SOLONDZ: Happiness ve Storytelling
Özellikle HAPPINESS bana kalırsa orta direk Amerikan ailesi hakkında çekilmiş en iyi film, 90'ların en iyi 5 filminden biri.
LARRY CLARK: Ken Park-Bully-Kids
Amerika'dan gelen en kızgın seslerden. Banliyö yaşamını çocukların gözünden en sert biçimiyle anlatan yönetmen.
KEVIN SMITH: Clerks ve Chasing Amy
Amerikan bağımsızlarının en eğlencelisi ve sonradan en popüler olanı. Yarattığı Jay ve Silent Bob karakterleri sinema tarihine geçecek cinsten. CLERKS gülmek için CHASING AMY de buruk kalpler için ideal.
GREGG ARAKI: Totally Fucked UP-Nowhere-Doom Generation
TFU'ı izlemedim ama diğer ikisi kaybolmuş gençlik üzerine çarpıcı filmler. Her ne kadar son filmi Splendor ile kalbimi kırdıysa da yeni kuşak arasında önemli bir yeri var.
DARREN ARONOFSKI: Pi-Requiem For A Dream
Sinema kariyerine böylesine başarılı iki filmle başlamak saf yeteneğin göstergesi. Pi'yi de severim ama RFAD'in yeri başka. Son 5 dakikasını 50 kere izlemişimdir herhalde. Gücünü kamerasından alan bağımsız yeni Batman'i çekse de izlesek
NEIL LABUTE: In The Company Of Man-Your Friends And Neighbors
Yetişkinler ve ilişkileri üzerine çok sarsıcı olmasa da kara mizah yüklü filmler çekiyor. Son filmi Shape Of Things buralara daha uğramadı ama çok iyiymiş.
Kuşkusuz bu isimler Amerikan Bağımsız sinemasının en iyi isimleri değil. İyiler ama aynı zamanda popüler oldukları için filmleri bulunabiliyor. Bir de bu kadar popüler olmayan bağımsızlar var, onları da festivallerde kaçırmamak gerekiyor. Kim ne derse desin şu sıralar en iyi filmler Amerikan bağımsızlarından geliyor.
You need to log in to post a reply.