Skip to content

Romantik Komedi vs. Duygusal Komedi

6 replies · 120 views

printerson
printerson
1,034 posts
Mar 03, 2003, 10:02 PM#1625

Romantik Komedi vs. Duygusal Komedi

Bu Hollywood'un "romantik komedi" diye ürettiği filmlerin duygusal komedi olarak anılması gerektiğini söyleyesim geldi. Yani bu kadar hoş tesadüflerin insanları birbirine aşık ettiği, akabinde ekseriyetle mutlu sonu olan öyküler nasıl olur da romantik olur anlayabilmiş değilim. Hadi onlar bilmiyor da romantik diyor, biz niye romantik diyoruz?
Önerim duygusal komedidir.

Tartışma bir dil tartışmasıdır, artık forum yöneticileri hangi alanı uygun görürse topici taşırlar :D

Pumpkin King
Pumpkin King
2,100 posts
Mar 04, 2003, 08:57 AM#1633

nasil anildigi onemli degil, tumune gicik kaparim.

AN
Anonymous
743 posts
Mar 04, 2003, 11:35 AM#1637

romantizm bir akım adıdır. romantik ise bu akıma mensub olanları tanımladığı gibi başka anlamlara da gelir. davranışlarında akıldan çok duygu hakim olan veya içinde hayal ve heyecan unsurları çok olan gibi. kelime akımdan eski mi dersen emin olamadığım için bir şey diyemiyeceğim belki bir araştırmayla bu sorunu çözebiliriz ya da bilen biri bizi aydınlatabilir. ancak her halükarda değişen bişey olmayacağını belirtmeyelim. kelime akıma adını vermişse "romantik komedi" tamlamasında bir hata yok demektir. yok eğer akım kelimeyi ortaya çıkartmışsa o vakit zamanla kelimenin kapsama alanına girmiş olan anlamlar (yukardakiler) tamlamayı yine doğru kılar. en kötü ihtimalle bizim dilimde galat-ı meşru (sanırım buydu yanlışsa kusura bakmayın ve düzeltin) yani kabul edilmiş yanlış denen durum gerçekleşmiştir der çıkarız işin içinden. (örn: yosma: alımlı kadın mealine gelirken adi kadın kişilik anlamında kullanılmaktadır). yorumlar kaynakçasız yazıldığından külliyen yanlış olabilir. ha duygusal komedi dense ne olur. bence olur hiç fark etmez. bu arada gavurcası ne bunun.

AN
Anonymous
743 posts
Mar 04, 2003, 11:44 AM#1638

baktım "comedy/romance" miş. bu arada "romance"in tam türkçesi nedir. bende ki sözlüklte "aşk macerası" diye çevirmişler ama pek içime sinmedi.

printerson
printerson
1,034 posts
Mar 10, 2003, 01:25 AM#1693

İngilizce tarafından bakınca iyice uyuz oldum.
Romance, kralların, şövalyelerin maceralarını anlatan, içinde aşk barındıran öykü veya şiirlere deniyor. Sindrella'nın öyküsü gibim...
Romantic ise mantıktan çok duygulara seslenen, gerçek dışı olan, gerçekleğe dayanmayan şeylerin nitelenmesinde kullanılıyor.

Şimdi bu filmleri Comedy/Romance şeklinde pazarlanmasının kimleri kral ya da prens, kimleri kraliçe ya da prenses yapıyor fark ediyor musunuz?
Ayyy... iyice uyuz oldum...

HA
halisy
8 posts
Jan 19, 2004, 02:43 AM#7849

açıkcası o tür filmleri hiç gerçekci bulmuyorum adam kitapçıda kızı görür hemen kahve içerler adam hiç efor sarfetmez kızı kapar olurmu böyle iş kardeşim adam azcık acı çeksin kız naz yapsın yada tam tersi olsun böylece sevdiği kişi'nin değerini anlasın değilmi :)

CA
caggins
472 posts
Jan 20, 2004, 08:29 PM#7903

Genelde iğrenç olduklarına katılıyorum ancak çoğunlukla ingilizlerinki iyi oluyor her şeye rağmen güzel örnekler de vardır, High Fidelity ve About a boy süperdir mesela...

You need to log in to post a reply.