bazı sorular
3 replies · 82 views
bazı sorular
Bazı sorularım var ve eğer bilginiz varsa, herhangi bir konuda yardımcı olursanız sevinirim
Bilginiz varsa diyorum çünkü link ya da copy+paste tarzı şeyler sanırım işime yaramayacaktır. Sebebini de soruların en altına yazdım....
"Filmde Video Klip Estetiği var" denildiği zaman ne anlıyorsunuz? "Video klip çeken yönetmenlerin film yapması" gibi bir cevap vermeyin yalnız. Bir filmin bu şekilde çekildiğini nasıl anlarız, belirgin özellikleri nelerdir? vs...
Bir filmin **kara film **olması için hangi özellikleri taşıması lazım? film örnekleri verirseniz çok iyi olur
**bağımsız film **ne anlam taşıyor?
Bir de **görüntü yönetmeni **tam olarak ne yapar? Kamerayı film çekiminde kullanan kişi kimdir vs...
Kendi bilgilerinizi istiyorum çünkü kafanıza yattıysa, mantıklı demektir. Link ve copy+paste yapmazsanız (mantıklı buluyorsanız karar sizin tabii) sevinirim.
Yardımcı olmayı düşünenlere kolay gelsin
Ben sorularına cevap vermek yerine film önerilerinde bulunmak istiyorum.
1-Video klip estetiği:
Ulis'in Bakışı ve Dark City yi art arda izlemelisin.Böylece bu sorunun cevabını almış olursun.
Not:Özellikle Dark City deki kahramanın "anılarını hatırlama" bölümü önemli!
2-Eskilerden Çifte Tazminat ,günümüzden Insomnia
Not:Insomnia kara film in vazgeçilmez unsurlarından karanlığı kullanmayıp günışığını kullandığı için seçilmiştir!
3- bağımsız film,büyük film şirketlerine bağlı olmayan kişinin çokluk kendi çabasıyla çektiği filmler bildiğim kadarıyla!
Bir de bu bağımsızların kendine has bir tadı oluyo!Başka hiçbir filmde bulunmayan...
Benim en sevdiğim bağımsızlardan John Sayles in Limbo sunu izlemeni tavsiye ederim!Bir de tabii Hal Hartley unutulmamalı!
4-Görüntü yönetmenleri konusunda pek fikrim yok.Ama "renk filtresi" denen şeyleri ayarlıyo galiba!
Not:Her hangi bir yanlışım varsa affola...
lynch2046 wrote:
4-Görüntü yönetmenleri konusunda pek fikrim yok.Ama "renk filtresi" denen şeyleri ayarlıyo galiba!
Not:Her hangi bir yanlışım varsa affola...
Ben tum bu sorulara etraflica bildiklerimi yazmak istiyordum ama her biri bir makale konusu oldugundan bir turlu girisemedim. Su 4. soruya verilen cevaptan yola cikarak uc bes bir seyler soyleme ihtiyaci duymus bulunmaktayim:
goruntu yonetmenligi maalesef bizde film uretim asamasinda teknik kadro sinifinda degerlendirilmekte. Oysa goruntu yonetmeni yonetmen ve sanat yonetmeni ile birlikte filmin 3 "yaraticisindan" biridir. (senaristi metin duzeyinde bir yapit ile varoldugu icin bu asamada sayamiyoruz. Bahsettigim "fikrin" film olabilmesi ile ilgili daha cok)
Cok kabaca sanat yonetmeni filmin dekorlarini, mekanlarini, kostumleri yonetmenin istekleri dogrultusunda belirleyen kisidir. Goruntu yonetmeni ise yine yonetmenin istekleri dogrultusunda konuyu filme en dogru ve yaratici bicimde aktarilmasini saglayan kisidir.
Konuya en uygun objektiflerin, kamera acilarinin, aydinlatmanin, cercevelerin, hatta filtrelerin belirlenmesini saglayan kisidir goruntu yonetmeni. kamerayi bizzat kendisinin kullandigi olur ama cogu zaman kamera operatoru ile de calisabilir. Isigi bizzat kendisi hazirlamaz ama ne tur aydinlatma araclarinin nerelere konulacagini isik sefine iletir.
Elbette tum bu ekip yonetmenin filmle ilgili yaratici istekleri dogrultusunda kendi bilgi ve deneyimlerine yaraticiliklarini katarak yaparlar. Film surecinin onyapim surecinde birlikte oturup tum ayrintilara karar verirler.
Bazi unlu goruntu yonetmenleri ile ilgili bir tarama yaptim. Elbette hepsi aklima gelmiyor ama bilenler listeyi uzatabilirler ayrica. Cok da faydali olur hepimiz icin.. İsimlerin uzerine tikladiginizda imdb'deki kendisi ile ilgili sayfaya gidebilirsiniz.
Darius Khondji
Sven Nykvist
Raoul Coutard
Karl Freund
Günther Rittau
Dariusz Wolski
Michael Ballhaus
Peter Deming
Peter Suschitzky
Ben tum bu sorulara etraflica bildiklerimi yazmak istiyordum ama her biri bir makale konusu oldugundan bir turlu girisemedim.
ayıp olmayacaksa detaylı yazılar yazman konusunda ısrar etmek istiyorum. çok sevinirim eğer bu konularda bilgilendirirsen bizi
You need to log in to post a reply.