Skip to content

Fransız Ulusuna Sesleniş "Üç Renk:Mavi,Kırmızı,Beyaz...

6 replies · 72 views

sermest
sermest
Private Joker
1,446 posts
Mar 22, 2003, 05:44 PM#1842

Fransız Ulusuna Sesleniş "Üç Renk:Mavi,Kırmızı,Beyaz...

Kieszlowski'nin filmlerini sinemada izleme şansına erişmiş talihli insanlardan biriyim...
Fazla sözü uzatmadan her film için görüşlerimi aşağıda sunuyorum...

MAVİ:Üçlemenin en iyi filmi olarak lanse ediliyor.İşlemiş olduğu "özgürlük" temasını başarıyla lanse ettiğine inanıyorum.Filmin en sonunda yer alan Fransız resmi geçidinde yapmış olduğu üçlü yansıma ayna oyununu,bir doğurgan fareden esinlenerek geçilen tipik anne-kız sahnesini,şişenin ağzındaki kaşıktan açılan cafe sahnesini,gözbebeğinden yansıma ile elde edilen doktor görüntüsünü ama en önemlisi Juliet Binochet'un muhteşem performansını unutmak mümkün değil.ayrıca Varşova orkestrasının müthiş yorumuyla tüm film boyunca seyirciye hakim olan konçertonun da hakkını vermek gerekir.

BEYAZ:Şahsi kanaatimce serinin en iyisidir.Saf,yalın anlatımı,muhteşem Karol kompozisyonu,eşsiz Varşova görüntüleri eşliğinde çok ince ayarda yapılmış bir Fransız demokrasi eleştirisidir.Göçmen erkek karakterine yüklemiş olduğu iktidarsızlık sendromuyla Fransız güzele karşı bir türlü şahlanamayan hakim olma duygusu beni derinden etkilemiştir.

KIRMIZI:Serinin oldukça aceleye getirilmiş olduğunu düşündüğüm bu son halkası biçim açısından diğerlerinin yanında oldukça zayıf kalsa da işlemiş olduğu SADAKAT öğesini bence çok başarılı biçimde yansıtıyordu.

Sonuç olarak renk üçlemesi benim bugüne kadarki tüm sinema deneyimlerimin üstüne çıkan çok ama çok özel değerlerdir.Kieszlowski yi buradan saygıyla ve rahmetle anıyorum...

Martin Mystere
Martin Mystere
1,621 posts
Mar 22, 2003, 09:33 PM#1845

Ben de seride en cok kirmiziyi severim. hele final sahnesindeustadin tum karakterlerini gemi kazasindan kurtarmasi hayranligima hayranlik katmisti.

Pumpkin King
Pumpkin King
2,100 posts
Mar 23, 2003, 12:48 AM#1847

mavi bence en iyisidir. julliette binoche'un karakteriyle ozdeslesmemden midir, binoche'a olan hayranligimdan midir, hikayeden midir, baska biseyden midir bilmiyorum ama filmden cok etkilenmistim. ozellikle binoche'un elini duvara surterek yurudugu sahneyi hatirladikca bile kalp atislarim hizlanir.

konu kieszlowski'den acilmisken nisan ayinda cnbc-e basindan ayrilmayin derim. sanirim toplu gosterimi var, reklami cikiyo arada.

ve bir de tom tykwer'in yonettigi cennet'e gelelim. cok etkilendigim filmlerden cikarken sarhos gibi olurum. duzgun yuruyemem, konusamam, tipik sarhosluk olaylari iste. bu filmden cikarken bu durum abarmisti ama bende. kesinlikle bu kadarini beklemiyordum, buyulendim. kanimca tykwer senaryonun hakkini vermis ve tam bir kieszlowski filmi cikarmis ortaya. izledigim en iyi ikinci ask filmi derim hic tereddut etmeden (in the mood for love'i gecemedi ne yazik ki)

OU
outsider
650 posts
Mar 23, 2003, 01:41 PM#1866

yaw cennet için bu kadar iddialı şeyler söylememek lazım. din falan fazla abartmış tykwer. bir de o vinç çekimleri falan. birlikte ölüme yürüdüler falan diyolar yani resmen. bence tykwer'in kötü işlerinden

VI
ving
Super Moderator
876 posts
Mar 24, 2003, 04:25 PM#1900

Üç renk üçleme olarak çekilmiş en iyi filmlerdir bence.
Kısaca serinin en iyisi bence MAVİ 'dir. Beni Binoche'nin performansından çok filmin muhteşem müzikleri etkilemişti. Hatta müziklerin önce bestelendiği, Kieslowski'nin müziğin üstüne filmi çektiği bile söylenir.
BEYAZ serinin en zayıf filmiydi bence. Saplantılı aşk, aşılamayan Fransız bürokrasisi... Göçmen olmak adına kara mizah tadı taşıyan sahneleri olsa da filmin sonunda geldiği nokta hoşuma gitmemişti.
KIRMIZI ise bi kariyerin bitiş noktasındaki en üst noktadır bana kalırsa. Mavi'nin daha iyi olduğunu düşünsem de üçlemenin diğer iki filminde bulamadığım tadı bu filmde bulmuştum. Aşk-sadakat-yabancılaşma-üçlemenin tüm karakterlerini bir sekansda gördüğümüz muhteşem final. Halkanın sonuncusu olsa da sanki ortada üçlüyü ayrılmaması için tutan, üçlemenin insan ruhu üzerine bütün söylediklerini tek bir filmde özetleyen bir zirve gibiydi.

Martin Mystere
Martin Mystere
1,621 posts
Mar 24, 2003, 09:28 PM#1913

ving wrote:
KIRMIZI ise bi kariyerin bitiş noktasındaki en üst noktadır bana kalırsa. Mavi'nin daha iyi olduğunu düşünsem de üçlemenin diğer iki filminde bulamadığım tadı bu filmde bulmuştum. Aşk-sadakat-yabancılaşma-üçlemenin tüm karakterlerini bir sekansda gördüğümüz muhteşem final. Halkanın sonuncusu olsa da sanki ortada üçlüyü ayrılmaması için tutan, üçlemenin insan ruhu üzerine bütün söylediklerini tek bir filmde özetleyen bir zirve gibiydi.

imzami atiyorum buraya.

LY
lynch2046
109 posts
Mar 24, 2003, 10:37 PM#1917

Bence en iyisi "mavi"dir.Film her yönden kusursuzdur.Ben şu hamilelik olayını unutamıyorum.Bir de filmin finalini.
"Beyaz" üçlemenin en zayıf filmidir.Sarışın oyuncu ve müthiş bir slow motion la çekilmiş ateş etme sahnesi unutamadıklarımdandır.
"Kırmızı" çok özel bir giriş sahnesiyle açılır ve film olağanüstü bir inceliğe sahiptir.Özellikle yaşlı amca benim sinema tarihinde hiçbir zaman unutmicağım karakterlerden biridir.
Ben kırmızı nın sonunu biraz zorlama bulurum.Bence mavi nin ya da beyaz ın sonu oldukları halleriyle daha etkileyiciler.
Son olarak sinema tarihinin anıtsal başyapıtlarıdır bu üçleme!Sermest Çapan,keşke sizin gibi sinemada izleyebilseydim şu filmleri.Kıskanmamak elde değil doğrusu!

You need to log in to post a reply.