Skip to content

Yönetmenliği Deneyen Oyuncular

12 replies · 421 views

VI
ving
Super Moderator
876 posts
Mar 26, 2003, 11:51 AM#1955

Yönetmenliği Deneyen Oyuncular

Oyunculuk kariyerleri ne kadar parlak olursa olsun sinema tarihinde her zaman kameranın arkasına geçmeye özenmiş birkaç isim vardır. İşte onlardan bazıları ve iyi filmleri:

Clint Eastwood-Unforgiven : 70'lerde tam anlamıyla bir starken yönetmenliğe Play Misty For Me ile el atmıştı. Son dönemlarda hep kötü filmler çekse de Unforgiven gibi onu starlığa ulaştıran Western türünün klişelerini ters yüz eden bi başyapıt çekmesi onu başarılı bi oyuncu-yönetmen yapıyor.
Al Pacino-Looking For Richard : Bu yarı belgesel filmden aklımda kalan şeyler hızlı kurgusu, farklı kamera açıları ve iyi bi Shakespeare uyarlaması izlemenin keyfiydi.
Mel Gibson-Man Who Has No Face : Gibson Braveheart'la ödülleri süpürse de iyi öğretmen-öğrenci filmleri arasında yeri olan bu filmi Braveheart'a bin kat tercih ederim.
La Heine- Mathieu Kassovitz : Hangisi daha önce geldi bilmiyorum ama oyunculuk ve yönetmenliği bir arada götürüyo, arada da La Heine gibi bi başyapıta imza atıyo.
Tim Roth-War Zone : Aile içi sapkın ilşki, tedirginlik duygusu veren bir son sahne, izlediğim en iyi "İlk film" 'lerden biri.
Takashi Kitano-Violent Cop : Japonya'da çok tanınmış bir komedyenken yönetmenliğe el atmış ve bence de ilk filmi olmasına rağmen en iyi filmine imza atmış.
George Clooney-Confessions of a Dangerous Mind : Bence başarılı bir ilk filmdi. Yönetmenlik ayrı bir sanatsa Clooney hikaye anlatımında kullandığı farklı kamera açıları, flashback kullanımı ve kurgusuyla bu sanata yatkın.

OU
outsider
650 posts
Mar 26, 2003, 12:14 PM#1956

ben acaip kıllanıyorum. confession of a dangerous minds'i soderbergh çekmiştir diye. yani adam filmin yapımcısı falan. clooney'den öyle bir iş çıkmazmılş gibi, yani...

Martin Mystere
Martin Mystere
1,621 posts
Mar 26, 2003, 02:57 PM#1960

robert de niro "a bronx tale" filmiyle baya iyiydi derim. ben cok begenmistim en azindan.

bizden turkan soray'in filmleri var aklima gelen 4- 5 filmi arasinda bir tek yilani oldurseler kalmis aklimda. fena degildi o da.

sermest
sermest
Private Joker
1,446 posts
Mar 26, 2003, 06:07 PM#1977

Martin Mystere:
"bizden turkan soray'in filmleri var aklima gelen 4- 5 filmi arasinda bir tek yilani oldurseler kalmis aklimda. fena degildi o da."

bir de buruk acı ile kadir inanırın oynadığı ağır bir dram var benim aklımda kalan.hatta oyuncak vosvos ile kaza sahnesini hatırlıyorum.fakat filmin sonunda flüt eşliğinde çok iyi yapılmış bir hasretinden yandı gönlüm şarkısı vardı.

outsider:
ben acaip kıllanıyorum. confession of a dangerous minds'i soderbergh çekmiştir diye. yani adam filmin yapımcısı falan. clooney'den öyle bir iş çıkmazmılş gibi, yani...

imza...

SO
SOLAS
236 posts
Apr 14, 2005, 09:10 PM#19792

Yaptığı her işle hayranlığımı fazlasıyla kazanan, yüce tanrının insanlığa lütfu Asia Argento da giderek bu işe ısınıyor. Bakınız örneği ''http://www.imdb.com/title/tt0368774/''

EL
eliza bennet
396 posts
Apr 15, 2005, 06:59 AM#19816

Tim Roth hakkındaki görüşlerine kesinlikle katılıyorum ving

bahsi geçen Türkan Şoray filmi Dönüş (Kadir İnanır ve Bilal İnci ile), bende acayip sevmiştim o filmi ve iz bıraktı doğrusu.

Stephen Chow abimizinde bu topic'te yer alması lazım bence. Kendisi senelerce komik filmlerde baş aktörlük yaparken Hong Kong'lu bir yönetmenin (Wong Jing) filmlerinde oynarken oynarken ufak ufak bu işlere bulaşır (bu yönetmen arada at yarışı vs. dinlemek için filmi Stephen'a bırakırmış :) ) neyse işte sonra King of Comedy ve derken Shaolin Soccer gibi bir harika ve ardından Kung Fu Hustle gibi bir güzellik sunar bizlere.

HE
herrrender
148 posts
Apr 29, 2005, 07:46 PM#20696

stephen chow no1 dir.kungfu hustle'ı seyrettikten sonra diğer cekeceği filmleri merakla beklemeye basladım.

LI
lidya
28 posts
Apr 29, 2005, 08:39 PM#20697

tim robbins in cok sayıda yönetmenliğini yaptıgı film var inanamadım hiç haberim yoktu yani "top gun" mesela..

CO
costanza
314 posts
Apr 30, 2005, 01:55 PM#20726

lidya wrote:
tim robbins in cok sayıda yönetmenliğini yaptıgı film var inanamadım hiç haberim yoktu yani "top gun" mesela..

şöyle güzel bir "ohaa" diyesim geldi. top gun ve tim robbins...
bu arada robbins'in çektiği, amerikadaki politika ve medya ilişkileriyle güzelce alay eden satirik mockumentary bob roberts sağlam bir işti.

LI
lidya
28 posts
Apr 30, 2005, 03:00 PM#20736

inanmayanlar"sinematografi.com" adresinden arastırabilirler.

RA
rai
645 posts
May 02, 2005, 06:59 AM#20802

tim robins'i tony scott'la karıştırıyor olmayasın.

DO
dopey
914 posts
May 02, 2005, 11:55 AM#20825

olaya açıklık getirelim hemen şimdi tim robins Top Gun da (1986) .... Lt. (j.g.) Sam 'Merlin' Wells rolünü oynamıştır -- yönetmenlik namına bir katkısı olmamıştır tim robbins daha çok oyunculuk yapan bir insan evladıdır.

yönetmenliğini yaptığı filmler ve diziler şunlardır..

"Queens Supreme" (2003) TV Series

Cradle Will Rock (1999)

Dead Man Walking (1995)

Bob Roberts (1992)

"Saturday Night Live" (1975) TV Series (segment "Bob Roberts") (episode 12.7)

... aka NBC's Saturday Night (USA: original title)
... aka SNL
... aka SNL 25 (USA: new title)
... aka Saturday Night Live '80 (USA: new title)

görüldüğü gibi lidya sinematografi sitesine(keza çok sıçık bir platform) dikkatsiz bakarak bir hataya düşmüştür. yönetmen ara başlığınının içeriğine tim robbinsi koymak sinematografik sitenin hatasıdır. illa bilgi bakılması gerekiyorsa www.imdb.com a başvurulmalıdır. geri kalan databaseler ve bilgi kaynakları çok anlamlı değildir.

costanza alışıldığı üzere yine haklıdır. lidya zamanla hatasız bir sinefil olacaktır. rai kovaya geri dönemlidir..

CO
costanza
314 posts
May 03, 2005, 04:25 PM#20993

baktım ki biraz kaba girmişim olaya, ohaa falan diye. ama doğal karşıladım bunu. çünkü ben kaba biriyim.
valla ben top gun'da robbins'in oynadığını bilmiyodum. utanç verici. demek bu adamı toy zamanında baya punduna getirip howard the duck, top gun gibi çocuk filmlerinde oynatmışlar.
bu top gun nasıl bir filmdir ya bu arada. hele o hit şarkısı yok mu. 80ler gençliğinin bugün bir savaş anısı gibi unutmaya çalıştıkları bir eserdi take my breath away.
valla karşımda bu şarkıyı söyleyecek, take my breath away diye mırıldanıcak bir kız (kız şarkısı ya tematik olarak, ayrımcı değilim) olursa, "tabii, lafı mı olur. zevkle. sen sırtını şöyle dön, ben hemen geliyorum." diyip koşarak çekmecedeki michael myers maskesini yüzüme geçirip mutfaktan da en büyük ekmek bıçağını kapıp kızın yanına döndükten sonra, myers bıçak darbeleriyle sırtına bıçağı saplayarak dileğini yerine getirirdim. hayır, bunu yapamazdım aslında. çünkü michael gibi saplayamaz herkes bıçağı. o da onun ustalığı.
bu 'iğrenç 80ler film şarkısı-kız-bıçak' sahnesinin erkek muadilini stevie wonder'ın i just called to say i love you şarkısını söyleyen adamı bıçaklayan bir kız icra edebilir/etmelidir.
bu da çok kaba bi mesaj oldu, neyse.

You need to log in to post a reply.