Skip to content

kısa iyi midir kötü müdür?

12 replies · 492 views

DO
dopey
914 posts
Apr 05, 2003, 06:36 PM#2105

kısa iyi midir kötü müdür?

her sene gerek ülkemizde gerek dünyanın geri kalanında onlarca kısa film festivali yapılıyor. bunlardan bazıları ödüllü. ama sinema severlerin kısa film adına bilgileri hep sınırlı.
kısa film oscarını bu sene kimin aldığını kim söyleyebilir bana-imdb ye ya da herhangi bir kaynaktan kopya çekmeden-?
kısa film yapmak yapımcıya yönetmene ne getiriri ne götürürür?
kısa film yapmacağına bir orta metraj mı kastırmalımıdır niyetli kişi?

printerson
printerson
1,034 posts
Apr 07, 2003, 09:50 AM#2122

Karşılaştırmak hata olur.
İkisinin de tadı başka...Gidersin koltuğa oturursun, arka arkaya 10 tane kısa film izlersin. Hepsinden kalanlarla aklında bir kompozisyon oluşur. Her yönetmen sana bir şeyler fısıldamıştır. Hem de lafı evelemeden söylemiştir. Kısa iyidir severim.

Ödül mevzuatına gelince... Nihat Genç iyi demiş: "Henüz hiç ödül almadım, bana ödül vereni si..m"

Martin Mystere
Martin Mystere
1,621 posts
Apr 08, 2003, 10:50 AM#2135

Bu ulkede ve genellikle de dunyada kisa film sektoru sinema okullari sayesinde donuyor. Temel sorun kisa filmin baska bir anlatim bicimi oldugunu kabul etmemekle basliyor derim. Bir cok genc sinemaci icin kisa film uzun metraja basamak niteliginde.

katildigim festivallerde filmlerinden sonra soylesi yapan butun genc sinemacilarin hayali uzun metraj cekmek. boyle bir arzu duymanin elbette hic bir sakincasi yok ama kisa filmi basamak olarak gormek ihanet gibi geliyor bana. bunun sonucu olarak da cogu kisa film ya anlasilmazlik batagina saplanmis ya da uzun metraj bir filmin uzunca fragmani gibi hazirlaniyor.

kisa iyi midir sorusuna da "film iyiyse iyidir" derim. hani roman mi daha iyidir yoksa oyku mu demek gibi bir soruysa sadece "cok sacma bir soru" diyebilirim.

luis amstrong muzik icin demisti: "yeryuzunde iki tur muzik vardir: iyi muzik, kotu muzik. Ben iyi muzik yapmaya calisiyorum."

EL
ElminsteR
46 posts
May 06, 2003, 08:48 PM#2530

Tabi bu noktada farklı anlatım biçimi kısmı işin en can alıcı noktasını oluşturuyor. konuyu biraz açmak istiyorum mesela kısa film çeken ve uzun metraja hevesli yönetmenler veya arkadaşlarımız hatta bazen ben de bir hata yapıyoruz. olay örgüsünü kurarken uzun metrajı düşünüp sonra bu örgüyü mesela 10 dakikaya sıkıştırıyoruz. bir nevi minyatürünü yaratmaya çalışıyoruz. tabi bu da tartışmaya açıktır ama benim gözlemlediğim kadarıyla böyle... oysa ki kısa film dediğimizde başka bir yapı ortaya çıkıyor. bunun ayrımını okulu bitirdikten 3 sene sonra şimdi daha net görüyorum. bir örnek vermek istiyorum. okulda ilk senemde films on wheels isimli festival eskişehire gelmişti ve ben de sinema klübü kapsamında (o zamanlar merkeze bağlı değildi) görev almıştım. seyrettiğim bir kısa film beni fazlasıyla etkilemişti. filmde ya 4 yada 6 aynı biçimde giyinmiş adam yolda ikili gruplar halinde ilkokul sırası gibi dizilmiş yürüyordu. bir süre yürüdüler durdular tekrar yürüdüler vs.. sonra birden yağmur başladı. 5 kişi şemsiyesini açtı fakat sonuncunun şemsiyesi açılmadı. onu orada bıraktılar ve yürümeye devam ettiler. film yanlış hatırlamıyorsam bu biçimde bitti. yapıdaki biçim ve değişik bakış açısı bence oldukça iyi ve dikkate değer. yaw illa aşk hikayesi anlatmak zorunda değiliz. basit bir yapı içerisinde temel ihtiyaçlar ve ya davranışlar da anlatılabilir.Bunu iyi anlamak ve sindirmek lazım sanırım...

TR
triyandafilisus
204 posts
Sep 02, 2004, 12:27 AM#14416

Kısa filmle ilgili bence en büyük yanılsama onu uzun metraja bi ''geçiş'' gibi görmek olur.Evet,çoğu durumda kısa film çekmek uzun metraj çekebilmek için gerçekten kayda değer bi deneyim kazandırır,kısa filmle sektöre adım atıp bütçe kapılarını aralamak daha kolaydır falan filan..

Bende zamanında böyle düşünüyodum,hatta sırf bu yüzden bikaç kısa film atölyesine falan da gittim.Kısa film yönetmeni olarak tanıtılan Ahmet Sönmez adında bi hocam vardı belki bilen vardır.Kısa film nedir muhabbetleri dönerken kendisi şunu açıkça dile getirmişti:''Kısa film bir türdür,bir araç değil.''

Martin Mystere wrote:
Temel sorun kisa filmin baska bir anlatim bicimi oldugunu kabul etmemekle basliyor derim.

Katılıyorum.

Atölyede o kadar çok kısa film izledik ki,herhangi bir film türü gibi kendi içinde belli başlı öğeler barındırdığını gördük.Üstelik hayatı boyunca sadece kısa çeken yönetmenler de vardı,uzun metraja geçiş yapmayan.

Bu açıdan bakıldığında kısa film iyi midir kötü müdür sorusuna bi cevap veremeyiz sanırım.Söylediğimin biraz mantıksız geldiğine eminim,ama benim bahsettiğim ''kısa film türdür'' olayı daha çok içinde ''türler'' barındıran bi sinema dalı gibi.

Kısa film bi geçiş aracı olarak görülmediğinde,tek başına bi sanat olarak görüldüğünde,aslında çoğunlukla belirli bi kitleye hitap ediyor.Yani ilgilenene.Sinema-TV öğrencileri için genelde bi ''zorunluluk''tan öteye gidemiyor bu ilgi,ortalama bi sinema seyircisi kısa film kavramından genel anlamda bihaber,zaten Türkiye'de kısa film sektörü denen şey yok(dernekler,gruplar,festivaller dışında),kısa film destekçileri çok az,sponsor arayışı tam bi fiyaskoyla sonuçlanıyor,-bu durum birazda bağımsız filmcilerin haline benziyor,Türkiye'de ne kısa film için ne de bağımsız filmciler için finanse edilecekleri bi kaynak yok(Kodak'ın geçen sene bi iki atraksiyonu vardı ama reklamı yapılmamıştı)-..Neyse sonuç itibariyle Türkiye'de kısa film tanıtılmıyor ve bu böyle oldukça kısa film ya bi geçiş aracı olarak görülecek,ya da sadece belirli bi azınlık tarafından ilgiyle karşılanacak.

Dünyanın geri kalanında neler oluyor? Binlerce film festivalleri,kısa filmleri destekleyen bir sürü kuruluş,finanse eden kaydadeğer bi kaç firma da var.Ama yine de dünyanın geri kalanında da kısa film,yönetmen olacak çocuğun cebinde olması gereken bi VHS.(ya da divx,dvd,vcd) Yani aslında durum orda da pek farklı değil.

Konudan sapmış gibi gözüküyorum,hmm belki de saptım.Neyse bu saatte biraz sapmak sağlığa yararlı aslında.

tamam sonuca geliyim.kısa film iyi midir kötü müdür sorusu bence resim iyi midir kötü müdür,ya da heykel iyi midir kötü müdür gibi..iyiliği kötülüğü kişisine göre değişir,ya seversin ya sevmezsin yani senin için ya iyidir ya kötüdür.

Martin Mystere wrote:
kisa iyi midir sorusuna da "film iyiyse iyidir" derim. hani roman mi daha iyidir yoksa oyku mu demek gibi bir soruysa sadece "cok sacma bir soru" diyebilirim.

Buna da katılıyorum

FI
fiction
365 posts
Sep 02, 2004, 02:21 PM#14424

ülkemizde kısa film sektörünün en zayıf noktası bana kalırsa bu işi yapanların sinemaya karşı yeterli inançlarının olmaması çoğu mecburiyetten yada sevdikleri filmlere gönderme mahiyetinde ego tatmin için kısa film çekiyorlar izlediğim kısa filmlerde bir çoğunun anlatmak istediği çok iyi şeyler var ...ama bunu o kadar acemi ve yavan bir üslupla çekiyorlarki her şey güme gidiyor...yani bana kalırsa en büyük sorun teknik yetersizlik...herkes nuri bilge ceylan gibi 35 mm kamera ile 20 dakika uzunluğunda kısa film çekemiyor (koza)...çoğu küçük digatal kameralar ile hiç ışık kullanmadan hatta kamerayı bile sabitlemeyip elde elde titrek titrek dolaştırarak film çekiyorlar...

TR
triyandafilisus
204 posts
Sep 02, 2004, 04:34 PM#14430

fiction wrote:
yani bana kalırsa en büyük sorun teknik yetersizlik...herkes nuri bilge ceylan gibi 35 mm kamera ile 20 dakika uzunluğunda kısa film çekemiyor (koza)...çoğu küçük digatal kameralar ile hiç ışık kullanmadan hatta kamerayı bile sabitlemeyip elde elde titrek titrek dolaştırarak film çekiyorlar...

Çok haklısın,bu ayrı bi talihsizlik.
Gerçi bence yeterli efor sarfedilirse dijital kamerayla da harikalar yaratılabilinir,ancak artık bu kadar tutkulu insanlar pek kalmamış gibi gözüküyor.Bi de şu soru var tabi,değer mi?
Kendi adıma evet değer diyorum,ama demeyenlere de hak veriyorum.

Pumpkin King
Pumpkin King
2,100 posts
Sep 02, 2004, 05:12 PM#14432

kisa ceken kazanir!

tanidik geliyo bu bi yerden ama...???

Martin Mystere
Martin Mystere
1,621 posts
Sep 02, 2004, 07:54 PM#14440

uzunluk onemli degil. muhim olan islevi.

AN
anarsizofren
24 posts
Sep 02, 2004, 08:15 PM#14442

Martin Mystere wrote:
uzunluk onemli degil. muhim olan islevi.

hehehe bu soruya böyle yanıt verilirdi zaten, gece vakti gülme tuttu ya hadi neyse..

FI
fiction
365 posts
Sep 03, 2004, 04:12 PM#14479

triyandafilisus wrote:
Gerçi bence yeterli efor sarfedilirse dijital kamerayla da harikalar yaratılabilinir,ancak artık bu kadar tutkulu insanlar pek kalmamış gibi gözüküyor.

kesinlikle haklısın aslında en temel sorunlardan biride bu ,bir şeyi mükemmel yapmak için o şeyi aylarca hatta yıllraca her ayrıntısını düşünmek gerekir bir ordan alıyım bir burdan alıyım mantığıyla güzel şeyler ortaya çıkmaz...digital kamerayıda aslında küçümsememek lazım ...3 ccd kamera ile gayet iyi filmlerde çekilebilir ..ama ilk önce dediğimiz gibi sevmek ve inanmamız gerek...

BA
barzo
84 posts
Sep 06, 2004, 01:21 AM#14511

helal fiction,3 şebelek msg dan sonra yine toparladın mevzuyu :)
bence kısa filmin kurgusu kusursuz anlatımı da eksiksiz olmalı ki iyi olsun.ödül konusunda o kadar katı değilim,iyidir,merak sarar insanlar,yakında herkezin evinde kamera olucak,yarışmalar olmalı,artmalı.

Pumpkin King
Pumpkin King
2,100 posts
Sep 06, 2004, 06:07 AM#14512

barzo wrote:
helal fiction,3 şebelek msg dan sonra yine toparladın mevzuyu :)

sensin sebelek

You need to log in to post a reply.