Skip to content

İstanbul Film Festivali

8 replies · 109 views

VI
ving
Super Moderator
876 posts
Apr 23, 2003, 09:53 AM#2281

İstanbul Film Festivali

Festivallerin festivali başladı, haftaya bitiyor bile. Bir sinefil olarak festival izlenimine sonra değineceğim. Şimdilik filme giden, film önerebilecek var mı?
Mesela bana uzun zamandır "Vay anasını" diyebileceğim film izlememiş olmanın sıkıntısını yaşarken "City of God - Tanrıkent" sinefil sinirlerime bir ilaç gibi geldi. Çok Amerikanvari bulan arkadaşlar olsa da ben herkese tavsiye ederim.
Animasyonda görsellik ararım, senaryo ikinci planda diyenler varsa da Corto Maltese iyi bi seçim olabilir. Alan derinlikli animasyon.
Film çekilememe belgeseli "Lost In La Mancha" ise Terry Gilliam'ın dehasını ve uçukluğunu anlatan harika bir belgeseldi.

Açıkça bağımsız festivalde kişisel zevkime daha çok uyan filmler vardı. Ama İSTFEST'de kaçırılmaması gereken yeni filmler, kişisel zevkleri azdırtacak klasikler de var. Başka nerede Brian De
Palma'dan "SCARFACE - YARALI YÜZ" 'ü beyaz perdede seyredebilirsiniz. Festivalin son günü 27 Nisan pazar 21.30 Sinepop'da.

Tony Montana tepesinden geçen GoodYear zeplinine bakar.
Zeplinde : " THE WORLD IS YOURS " yazmaktadır.
Kanım kaynadı şimdiden. Beklerim...

SI
sinemagus
56 posts
Apr 28, 2003, 12:26 PM#2322

bu yil festival biraz sönük geçti diyebilirim.
1986'daki festival gibisini görmedigimi düşünüyorum.
o yil dünya kupasi da iyiydi.
meksika!

sermest
sermest
Private Joker
1,446 posts
Apr 28, 2003, 01:55 PM#2323

Herşey iyi güzel de bir film için biçilen 9 milyon liralık fiyat biz sinefillere reva mıdır?Zaten belirli bir kitlenin ilgisine mahzar olan bu festivalin geneline hakim olabilmek için,filmlerin büyük bir bölümünü izleyebilmek için milyarlık gelire mi sahip olmamız lazım?Bu iş de ticari ayaklara dolandı ya ben ona yanıyorum...

SI
sinemagus
56 posts
Apr 28, 2003, 03:36 PM#2324

dedigim gibi. 1986'da 9 milyona, 10 sinefil tüm festivali izleyebiliyordu. o kadar ucuzdu.
ama $unu da eklemem lazim ki, o zaman için de o para az degildi, yani 1973'te festivalde olan bir kisi de kalkip 'bizim zamanimizda bu paraya, bit bitbit...' diyebilirdi.
demek istedigim su ki, festivaller ucuz olmuyor. o yüzden bari iyi olsun.

VI
ving
Super Moderator
876 posts
Apr 30, 2003, 06:56 PM#2387

Meksika 96.
İzlediğim ilk dünya kupası. Normalden uzun çimlerde oynanan Almanya-Arjantin finali. Ayvalık'ta televizyonu göremediğim bir kahvehanede debelendiğimde 6 yaşındaydım.

Bu seneki festivale gelirsek. Her seans 9 milyon değil. İstanbul'da öğrenci fiyatları 6 milyondan başlıyor. Eğer rezerve bilet alırsanız festivalde biletler 5 milyona geliyordu. Akşam seansları için 7.5, geceyarısı (iki film) 10 milyon. Yani fiyatlar abartı falan değil. Normal fiyatlardan ucuz olmasını istemek hayalcilik olur. 180 filmlik bir organizasyon bu.

Filmlere gelince, 5 yıldır festivale geliyorum, hiç bu kadar zevkime uymayan film izlediğimi hatırlamıyorum. Festival programının zevkime bağımsız festivalinki kadar uymadığı kesin ama şu sıralar ortalıkta bi iyi film kıtlığı olduğu da aşikar. Zevkle izlediğim filmler gittikçe 90'larda kalıyor, 2000'lerden tık yok.
Valla festival Andy Warhol sunar köşesinden iki film izlemeseydim çok tatsız olacaktı. Ama 20 kötü film izleyeyim sonra da ikisini, bana yeter. O kadar iyiydiler yani.

Bu arada 73'te o paraya ev, araba ve kasalarca domates alınırdı.

OU
outsider
650 posts
May 01, 2003, 09:10 AM#2392

1973 te istanbul film festivali düzenleniyormuydu acep

YO
yojimbo
Private Joker
1,020 posts
May 01, 2003, 09:16 AM#2393

bakalim.
2003-22=1981.
hayir. düzenlenmiyormus.
kim düzenleniyor demisse uydurmus.

AN
Anonymous
743 posts
May 01, 2003, 09:42 AM#2395

oluyo böyle densizlikler kızma sen yojimbo :)

DO
dopey
914 posts
May 03, 2003, 06:40 PM#2465

festival dediğin ucuz olmuyor kardeşim özellikle istanbul film festivali.. ama işe birde şu yönden bakalım istanbulda ne ucuz ki.. dönüp bide sade de gelelim..

festivalin ana amacı: farklı sağda solda kolaylıkla bulunamayan filmleri izlemek ve ruhumuzu dinlendirmek..

yan amaçları: fuayede karı kız kesmek hastalılıklı derecede ilgi duyduğumuz yada nefret ettiğimiz sinema eleştirmenlerine kesikler fırtlamak göz temsı ile deşarj yaşamak.

bu festival sönüktü biraz ama, yine de bir iki farklı güzel film izledim ve yine yeniden bikaç güzel avangard farklı kadına baktım..

You need to log in to post a reply.