Stephen King Uyarlamaları
11 replies · 131 views
Stephen King Uyarlamaları
Son facia Dreamcatcher'ı da gördükten sonra ( I am Duddits ) böylesine beğendiğim kitapları ve nefret ettiğim uyarlamaları olan King hakkında topic açmanın zamanının geldiğine karar verdim.
Çoğu King okuyucusu gibi ben de onunla ortaokul yıllarında tanıştım ama açıkçası son 5 senedir falan nadir olarak bi kitabını okuyorum.
King bence uyarlanması zor bir yazar çünkü kitaplarında anlattığı hikayenin yanına çok fazla küçük hikayecik ekliyor ve kitabın bütünlüğü içinde yan hikayecikler, yarattığı tiplerin geçmişte yaşadıkları kitabın rahat okunmasını ya da gerilimin artmasını sağlıyor. Bu perdeye taşınmak istendiğinde de bu kadar yan hikaye, flashbackler film içinde çok yapay duruyor. Tamam adamın boktan hikayelerini bile uyarlıyolar, çoğunlukla da düşük bütçeli uyarlamalar bunlar ama okunması bu kadar korkutucu ve sürükleyici bir yazarın uyarlamalarının aynı zevki verememesinin sebebi, King'in çekim senaryolaştırılabilecek kitaplar yazmaması.
Bence en iyi King uyarlaması Christie'dir. Carrie, Needful Things, Stand By Me, Misery, Running Man(gerçi romanı okumadım ama sıkı film) aklıma gelen diğer iyi uyarlamalar.
IT başta olmak üzere Dreamcather, Sometimes They Come Back, Thinner, Mangler ve sayılamayacak kadar çok kötü uyarlaması var.
Shining filmini de sevmem bu arada. Kitabın 10'da 1'i kadar korkutucu değildir.
Dikkatimi çeken diğer bi şey de Kubrick dışında hiçbir kariyerli yönetmenin King kitaplarına el atmamış olması. Çekilmesini istediğim yegane King kitapları Ejderin Gözleri ve Karakule serisi. Şöyle fantastik kariyerli biri, ne bileyim Peter Jackson, John Boorman, Terry Gilliam falan olaya el atsa da iyi bir King uyarlaması izleyebilsek.
ben söyle bi baktim da, adamin romanlarini bayaa iyi tipler de adapte etmis sinemaya.
carrie: brian de palma.
stand by me+misery: rob reiner
the dead zone:david cronenberg
christine:john carpenter
apt pupil:bryan singer
kara kule'ye gelince... david lynch çeksin istemem sanirim ama hakkiyla yapilirsa süper olur, tadindan yenmez. roland rules!
Doğrudur King uyarlamalarında birçok iyi yönetmenin imzası var ama çoğu bu işlere kariyerlerinin zirvesindeyken değil, daha başlarındayken imza atmışlardır. Nedense stüdyolar King uyarlamaları için genelde isimsiz yönetmenleri tercih ediyorlar. İsimsizlerden kötü iş çıkacak diye bir şey yok ama türün ustası yönetmenler King kitaplarına el atsa daha iyi işler yapılabilir gibi geliyor bana.
Lynch'le kara kule olmazmış gibi geliyo bana. Tim Burton mesesla. İlla kendisi mi yazması lazım? Biraz da uyarlasın kereta
DAVİD LYNCH VE KARA KULE Mİ?
biri bana lavaboyu göstersin lütfen...
gelmiş geçmiş en iyi king uyarlaması Dolores Claiborne'dur zannımca.izleyenler flashback meselesinin nerelere geldiğini anlamıştır herhalde...
bunun dışında shawshank redemption,misery iyi uyarlamalardır.en son tv için hazırlanmış "stand"i izleme fırsatını buldum.tv için vasat sinema açısından faciaydı.
Bence de en iyi uyarlama Dolores Claiborne dur.Ayna sahnesi ve tabi Kathy Bates...
Daha sonra Carrie derim.(Romanı okumadım)Sinema tarihinin en iyi yönetmenlerinden birinin elinde aksi olması beklenemezdi herhalde!
Hayvan Mezarlığı da tüyler ürpertici bir filmdir.Uzun zaman gece uyuyamadığımı hatırlarım.
Ya ben pek filme çekilmesi muhtemel yapıtları okumam.Acaba Kara Kule yi okumasam çok şey kaybeder miyim?
ElminsteR wrote:
tim burton önerisi daha iyi olabilir hakkaten yeterki iyi yapılsın içi boşaltılıp sabun köpüğüne dönmesin
Karakule'yi okumadim ama Tim Burton'u bu ise bulastirmayin bence. O kendi oykulerini, kendi karakterlerini ceksin. Tarzina uygun olmayan uyarlamalarda sictigini Planet of the Apes'de gorduk. Allah tekrarini gostermesin.
bence tim burton'a göre diil pek bu is. gerçi baska bir uyarlama yapsa çok daha iyi isler çikarabilir die düsünüorum ama bu is ona göre diil sanki...
kara kule'yi yönetebilecek biri de gelmedi ama aklima.
(gerçi terry gilliam'a hep sicak bakarim,o baska)
dun aksam IT'i izledim. cok kotuydu.
"It" biraz kotudur.
Stephan King filmi yapmak oldukca zor. Adam basit hepimizin bildigi imgeleri ve korkulari kitabinin fantastik atmosferine yedirtiyor. Kara Kule de de bunlar pek cok. Dream Catcher'da da cokmus. Scoobi Doobi Dooo diyen 40 yasinda adamlarin gizemli ve fantastik gozukmesi gerekmis olmamis. Bir Tabancaya alo Jonsey diyen bir adamin zekice olmasi gerekirmis olmamis.
Yani diyorum ki "Lynch gibi zaten ifadeli karisik bir adamin Bir King romani cekmsei bizi biraz uzer."
You need to log in to post a reply.