Skip to content

Geçmişi Olmayan Adam üzerine

5 replies · 136 views

MO
mortradamus
148 posts
May 13, 2003, 08:58 PM#2847

Geçmişi Olmayan Adam üzerine

Aki Kaurismaki'nin son filmi "Geçmişi Olmayan Adam"ı gördüm bugün. Finlandiya'nın soğuk topraklarından gelen fantastik bir film diye bahsedebiliriz sanırım bu filmden. Tüm dünyanın nasibini aldığı, tek tip, dayatmacı, soğuk yaşamın yavaş yavaş; tek bir domino taşının oynatılmasıyla, nasıl da değişmeye başladığının hikayesiydi kanımca bu film. Dram yönü olan, komediye yer veren; fakat duygularını gizleyen bir filmdi. Sanki kimliklerimizin ne kadar anlamsız olduğunu yüzümüze vurmak istercesine, adını hatırlamayan bir adam filmin kahramanıydı. Oyuncular robotlar gibi, mekanlar bir fabrika-şehir ortamıydı.

İnsan yaşayabilmek için fonksiyonunu yerine getiriyor. Fonksiyonunu yerine getirebilmek için yaşıyor. "tatmin olmak" onu hayatta tutuyor.

MO
mortradamus
148 posts
Jun 07, 2003, 10:32 PM#3716

Filmi, Eskişehir sinema günlerinin açılışında tekrar izledim bu akşam. İkinci izleyişimde daha çok zevk aldım diyebilirim. Finlandiya "soğuğunu" sahiplenen oyunculuğun, filmi bir öyküden çok bir betimlemeye çekmesi oldukça hoş. Kent insanının kişisel geçmişinden kaynaklanan "kötü olma" klişesiyle hoş bir dalga geçme söz konusu. Filmdeki hiçbir şeyi olmayan karakterin gelip, arkalarında yaşanmışlıkları olan koca bir insanlar topluluğunun hayatını kökünden değiştirecek güce sahip olması; kafada sorular çaktırıyor.

izlenmesi zor bir film. ama keyifli..

printerson
printerson
1,034 posts
Jun 07, 2003, 10:44 PM#3719

gaayet güzel bir film. bu hafıza kaybı klişesiyle çok güzel oynamışlar. bir de ben böyle kendimle özdeşleşecek karakter bulamadığım filmleri beğenmeyi çok seviyorum. fazla manipüle etmeden kendini sunan filmler daha bir iddialı oluyor. takdir edilesi...

Martin Mystere
Martin Mystere
1,621 posts
Jun 08, 2003, 02:09 PM#3727

Re: Geçmişi Olmayan Adam üzerine

mortradamus wrote:
Aki Kaurismaki'nin son filmi "Geçmişi Olmayan Adam"ı gördüm bugün. Finlandiya'nın soğuk topraklarından gelen fantastik bir film diye bahsedebiliriz sanırım bu filmden. Tüm dünyanın nasibini aldığı, tek tip, dayatmacı, soğuk yaşamın yavaş yavaş; tek bir domino taşının oynatılmasıyla, nasıl da değişmeye başladığının hikayesiydi kanımca bu film. Dram yönü olan, komediye yer veren; fakat duygularını gizleyen bir filmdi. Sanki kimliklerimizin ne kadar anlamsız olduğunu yüzümüze vurmak istercesine, adını hatırlamayan bir adam filmin kahramanıydı. Oyuncular robotlar gibi, mekanlar bir fabrika-şehir ortamıydı.

İnsan yaşayabilmek için fonksiyonunu yerine getiriyor. Fonksiyonunu yerine getirebilmek için yaşıyor. "tatmin olmak" onu hayatta tutuyor.

uzerine ne ekleyecegimi bilemedim. oldugu gibi katiliyorum...

DO
dopey
914 posts
Jun 08, 2003, 02:39 PM#3732

gereğinden fazla yalın bir sinema dili kullanılmamışmı sizce.. güzel bir film belki ama o ağır temposu baymıyormu insanı..
gereğinden fazla yüceltiliyor gibime geliyor...
mortradamusun :İnsan yaşayabilmek için fonksiyonunu yerine getiriyor. Fonksiyonunu yerine getirebilmek için yaşıyor. "tatmin olmak" onu hayatta tutuyor
söylemi oldukça yerinde ama söyleyin bana bilmediğimiz bir şey değil ki bu.. nerede ilginçlik nerede vuruculuk..

10 üzerinden 5 veririm dahada vermem..

istanbul film festivalinde kapalı gişe oynamıştı. gişede pek iş yapmadı ve festival seyircisi dışında kimsenin bu filme tamah ediceğini sanmıyorum..

sermest
sermest
Private Joker
1,446 posts
Jun 09, 2003, 04:05 PM#3762

sanırım teknik bir sorun oluşmuş dün yazılanların çoğu uçup gitmiş..
tekrar yazıyorum o yüzden...

sade ve yalınlık sebebiyle on üzerinden beş alabiliyorsa bu film,Uzak filmini çöpe atalım gitsin o zaman...
her film vurucu olmak zorunda değil ki ...

You need to log in to post a reply.