3üncü sayfa haberlerinden uzak durun!
1 replies · 63 views
3üncü sayfa haberlerinden uzak durun!
"Gazetede okuduğum bir haberle başladı herşey. Bu olaydan çok etkilenmiştim. Filmini çekmeye karar verdim. Ve sonuçta bu ortaya çıktı"
'bir yönetmen.
E tabii herkesin esin kaynağı aynı olmayacak elbette de benim anlayamadığım şu. 3üncü sayfa haberlerinden hareketle hazırlanan filmlerin yazgısı neden hep aynı. Benzedikleri haberler gibi unutulup gidiyorlar, yerlerine bir başkası geliyor. Senaryo yazmaya niyetlenenleri bir şekilde uyarmak mı lazım? Ya da ne bileyim bu tür filmleri yasaklamak mı gerekiyor. Dışarda alınan sonuçlar oldukça makul. Mesela şu deney' filmi. Yönetmen bir şekilde bu deney'den haberdar olup filmi çekmeye karar vermiş. Şimdi bizde de yeni bir film çekiliyor. Sokak çocukları ile ilgili. TRT2 de senaryo yazarı aynen şunu söyledi' gastede -5 derecede donarak ölen bir sokak çocuğunun haberini görmüştüm. olaydan çok etkilendim' veeee....
zeki demirkubuz da "3. sayfa" filmini bir 3. sayfa haberinden yola çıkarak yapmıştı. o film ise senin sözünü ettiklerini aksine oldukça başarılı bir film olarak değerini hala koruyor. burada mesele bence yönetmenin hikayelere kattıkları ile ilgili. eğer amac sadece bir hikaye anlatmaksa malzeme her yerden alınabiliyor ve dolayısı ile içi boş kalıyor. ama demirkubuz gibi yönetmenler içinse hikaye, tıpkı oyunculuk gibi sadece asıl amaca ulaşmak için kullanılan bir "figür". asıl meselesine ulaşmak için sadece geriye bir hikaye yazması kalıyor ve bu durumda hikayeyi nereden aldığının hiç bir önemi kalmıyor. ister camus'dan ister bulvar gastelerinin 3. sayfasından, hiç fark etmez.. diyeceğim budur.
You need to log in to post a reply.