Kısa Film Değerlendirme Kriterleri
5 replies · 175 views
Kısa Film Değerlendirme Kriterleri
Gerçekten iyi olan bir kısa filmi gördüğünüzde anlarsınız. Yani mesela kısa olduğunu hissettirmez, bir bütünlük vardır. Tam anlamıyla film olmayı becermiştir. Ama bunun dışında bir de film olmayı tam becerememiş çalışmalar vardır, ki bu benim başıma bikaç kez geldi: 7 kişilik bi ekiple çekimleri on gün süren bi kısa film denememiz oldu. film açıkçası pek bişeye benzemedi ama biz bunu tutup bilkomun yarışmasına yolladık. bu projeden iki hafta kadar önce de evde iki saatte eğlenelim diye senaryosu bile olmayan, görüntü kalitesi düşük, ışık ayarlanmamış bişeler çektik, (kurgulayınca bişeye benzedi ama ben yine de seviyesiz olduğunu düşünüyorum.) her neyse, bu filmi de ev arkadaşım dahil bikaç arkadaşın "yolla be abii, ne de olsa elinde duruyo" laflarına kanarak yolladım. Bikaç gün önce sonuçlar açıklandığında o bizim on gün uğraştığımız film finale kalamamış, benim seviyesiz diye nitelendirdiğim, senaryosu bile sallama olan filmi ilk yirmide gördüm.. Tabi benim beynimde fırtınalar kopmaya başladı. Sadece ben değil, her izleyen iki film arasında büyük bir kalite farkının olduğunu kabul ediyordu.
Şimdi acaba ben (ve arkadaşlarım) hala amatör olduğumuz için değerlendirme kıstaslarını mı bilmiyoruz, yoksa popüler kültürle uyuşmazlık mı yaşıyoruz. Veya şu veya bu.. İnanın beynim durucak gibi..
Bu gece de İstanbul'a gidiyorum, hani olur da belki ilk üçe girer, bi şok daha geçirir, bu kez kendime gelirim diye..
Ben finalist filmleri izledim, gayet başarılı bir çoğu... Ciddi bir şekilde ortak yönleri var... Üzerine zaman ve emek harcanmış, tersten düşünülmüş, "kendini kanıtlama" çabası olan işer... Ben jüriyi tebrik ediyorum, finale kalamamış biri olarak...
her yarismayi jurisi ve yarismayi duzenleyen kurumun beklentileri ile birlikte dusunmek gerek. filminiz bu acidan onlar icin yetersizgelmis olabilir.
kisafilmin degerlendirme olcutleri de aslinda bir cok yonuyle uzun filmden farkli degildir: kompozisyon, uslup, gorsel duzenlemeler, yaraticilik vs..
ayrintili konusulmasi gereken gozel bir konu..
aklıma bu konuyla ilgili Beyazperde programında olan bir olay geldi...
ilk zamanlar bu programda genç sinemaseverlerin kendi imkanlarıyla çekmiş oldukları kısa filmlere yer verilirdi..
bir keresinde 9 dakikalık bir film yayınladılar..
film sonrasında Alin Taşçıyan bu kadar uzun süreli kısa film olmaz gibisinden garip bir yorum yaptı...
dumura uğramıştım açıkçası...
o beklentiler meselesine Taşçıyanvari tespit eklenebilir mi acaba?
bence değil..
çünkü bahsi geçen süre hiç de uzun gelmedi bana...
dün gece kısa film yarışmasıyla ilgili ikinci dumurumu yaşadım, benim şu seviyesiz bulduğum kısa filmim üçüncü seçildi. ödülü almaya çıktığımda film de perdede gösteriliyordu. insanların tepkisi çok iyi değildi tabi ama genel olarak olumluydu. ikinci ve üçüncü olan diğer filmler gösterildiğindeyse üçünün (hatta jüri özel ödülü alan dördüncü filmin) ortak bir yanı olduğunu anladım. filmler derin değildi, herhangi bi mesaj verme kaygısı taşımıyordu, ve kendilerine çok ciddi bir misyon seçmemişlerdi, dolayısıyla anlatmaya çalıştıklarını seyircinin algılaması zor olmuyordu. dereceye bile giremeyen diğer filmimi düşündüm, bana göre çok daha iyiydi ama bu kriterlere uymuyordu. sahneden indiğimde bikaç insanla bunları konuştum, hatta filmin seviyesizliği yüzünden ağır eleştiri de aldım. bence hepsini hakediyorum, ama artık filmime o kadar da kötü bakmıyorum. daha çok yorum yapmak isterim ama kendi filmim üzerine birşeyler söylerken rahatsızlık hissediyorum, özellikle de izlemeyen insanlara anlatırken. herneyse, ilk üç filmi izleyen olursa yorumlarını ve hatta ağır eleştirilerini sonuna kadar dinlemeye hazırım, hatta çok sevinirim..
Remzi bir kısa filmin beğenilmesi için derin olması seyirci tarafından zor anlaşılması, bir mesaj kaygısı taşıması gerektiğini sanmıyorum hatta büyük çoğunlukla bir filme bu şekilde başlamak doğru değil(kişisel fikrimdir katılanlar ve katılmayanlar olabilir) Bize öğretilen şeylerden biri dünyaya kurtarmaya çalışmamamız gerektiği idi. Görsellik bir şeydir ama MM'in de söylediği gibi pekçok başka kriter var. Bu arada filmleri izlemedim dolayısıyla belki izlesem seninle hem fikir olurdum o da ayrı çünkü jüri bazen başka türlü bir yapı arayabiliyor.
You need to log in to post a reply.