Müzik Kanalları
6 replies · 114 views
Müzik Kanalları
Geçen aylarda istemeye istemeye bir makale okuduk bir arkadaşla... MTV hakkındaydı ve izlenme gerekçeleri üzerine bir araştırma yapılmış...
Ya ikinci ya da üçüncü sıradaki gerekçe, wallpaper function olarak açıklanıyor.
Şimdi arkada öylesine açık duran bir televizyondaki yayıncılıkta bir şeyler aramak ne kadar doğru acep? Eleştiri okları hazırlandığı zaman hemen akla gelen isimler televole, MTV, magazinler falan feşman oluyor. İyi de o zaman bu wallpaper function ne oluyor?
Demek ki millet harbiden "amaaan ses olsun" diye açıyo... Bu arada araştırma Hollanda'da yapılmış enteresan...
mtv'ye bişey diyen yurtdışında sebil. kalitesiyle bir dertleri var mı bilmiyorum ama debillik yapan yahut gündemlerin alayına pek bi duyarsız bünyeler "mtv gençliği" olarak sıklıkla adlandırılıyor. hatta "bilmemne(ne olduğunu unuttum) ve mtv ile yetişen bir kuşaktan ne beklenir ki" gibi bişey söylemişti gavur büyüklerinden bir amca. hangi konuyla ilgili olduğunuysa yine unuttum. neyse benim mtv işe bir alıp veremediğim yok. zap yaparken çok sevdiğim bişey varsa bi süre seyrederim. tv'den konuşma duymak isteyen kişiyim. arka fonda ses olsun diye bile açıyosam da mtv'yi açmam. yok müzik istiyosam müzik setini açarım
bence mtv yakında çok daha fazla izlenecek. sebebi de $u ki, mtv'nin yakin gelecekte gerçekle$tirmeyi planladigi "kisiye özel müzik yayini" die bi olay var. ve heralde böyle bi proje MTV'nin 24 saat açik kalmasini saglar.
printerson bu yazdıklarına inanamadım. MTV nin infotainment' ın babası olduğunu bilmezmiş gibi yazmışsın.
dahası infotainment' ın nasıl boktan bir insan tipini beraberinde getireceğini tahmin etmezmişsin gibi.
hatta hatta o makalenin içinde bulunması muhtemel "attitude" ların bir medium olarak bizzat MTV tarafından belirlendiğini hiç aklına getirmemişsin sanki.
üstelik o araştırmanın kimin için ve ne için yaptırıldığını hiç söylemiyorsun.
hele bilinçdışı algının nelere kadir olduğunu bilmezden gelişin beni ayrıca şaşırttı.
YOU gant bi siryuz :D
Şindi rai;
Bir kere infotainment konusunda pek hemfikir değilmişiz gibi bir durum anlaşılıyor. Eğer MTV'nin yaptığı infotainmentsa entertainmentın tvde bulduğu karşılığa bir örnek koyman gerekiyor. Bence MTV entertainmentın direk karşılığı.
Infotainment, bilgi temelli bir durumu gösteri mantığıyla aktarmak diye biliyorum. Oysa bir klip, birincil işleviyle eğlence ve gösteri temelli bir şeydir. Bu bağlamda infotainmentı başka bir şekilde düşünmek gerekiyor.
Evet; araştırma yerel müzik tvleriyle global müzik tvlerinin arasındaki rekabette kimin önde olduğunu göstermek için yapılmış ama benim konuyu açmaktaki mantığımda o yok.
Wallpaper function nedeniyle açık durmasının yoğun kültür aktarımına yol açmayacağı düşüncesiyle açtım konuyu. Ha sen dersin ki; bu kültür aktarımı o şekilde de gerekeni yapar, o zaman karşı çıkışını "yerli yerinde" bulurum. Ki bilinçdışı algıdan söz etmişsin. Ancak bilinçdışı algıdan konuşacak olursak bu sefer içinden çıkılmaz bir hal alıyor durum. Bilinçdışı algısı malumuz üzere Freudyen kuramdan temellenen bir durum. O zaman farklı bir kaç tartışma daha çıkar;
1- İdeoloji yanlış bilinçtir, bizim elimiz kolumuz onun araçlarına karşı bağlıdır ki; hangi kurama denk düştüğünü biliyorsun.(bunu kesin reddediyorum, sanırım ki sen de reddedersin)
2- Freudyen kuramın bilinçdışı aksiyonları kültür ve benzeri durumları kişilik oluşumunda başat saymaz. Böylelikle MTV'nin etkilerinin de kültürel boyutta olmadığını, başka bir takım boyutları (burdan karşılık verirsen bu boyutlardan konuşuruz) olduğunu kabul etmek gerekir.
Ben bu konuyu açarken, bir çok evde açık olmasına karşın işlevsizce açık kalmasının bir takım yaklaşımları boşa çıkarabileceği konusundaydı. Buna karşı çıkarsan aynı temelde tartışırız.
You need to log in to post a reply.