Crash
9 replies · 202 views
Crash
Az önce evimin önünden geçen geniş caddede inanılmaz bir kaza gördüm. Bir minibüs, bir arabaya çarpıp yarım takla attı. Arabanın ön tarafı tamamen koptu, minibüs sürüklenip gitti. Tıpkı action filmlerindeki gibiydi. Ama bir film setinde değildik. O arabaların içinde insanlar vardı. Evimin yerini bilenler, yılın bu mevsimi bulunduğum yerin ne kadar piyasa bir yer olduğunu bilirler. Hemen insanlar kaza yapan araçlara koştu. içindekileri çıkarmak için. Bir anda ortalık cehenneme döndü. Arabaların çevresinde, evlerden koşanlarla yaklaşık yüz kişi toplandı.
Eve döndüğümde Cronenberg'le Crash sonrası yapılan bir ropörtaj geldi. Aslında ne zaman böyle bir kaza görsem, hep bu ropörtajı hatırlarım. Cronenberg, bir kaza olduğunda insanların kazayı seyrederken acıma dolu cümleler kurduklarını ancak bir yandan da içten içe bu durumu seyretmekten zevk aldıklarını söylüyordu. İnsanlar, zevk almayacakları bir görüntüyü görmek için evden koşa koşa çıkmaz. Bu kesinlikle doğru.
İşin en ilginç tarafı ise, 15 dakika sonra Fransa - Türkiye maçı vardı. Ortalalıkta hiçkimse, evet, hiçkimse kalmadı. Tek bir allahın kulu bile.. Sadece polisler vardı..
Bu arada Lynch'i o kadar tartıştık, Cronenberg de kendine ait bi topic'i hakediyo kanımca.
mrtrdmus'un kaza anısıyla giriş yaptığı Crash filmi J.G. Ballard'ın belkide uyarlanması en zor romanlardan biri olan kitabından yapılmış, insan - makina ilişkisi üzerine söylenebilecek sözleri en aykırı biçimde -insan doğasını abartıdan uzak sansürsüz haliyle- söylemeyi başarmış bir modern klasik. Otomobil kazaları ve erotizm. İnsanın en temel içgüdülerinin fetiş imgelerle birleşimi. James Spader ve Rosanna Arquette'in arabanın içinde, filmin anlatmak istediğini özetleyen sevişme sahnesi. Spader'ın nereye girmek istediğine dikkat!
existenz de olaganüstü bi filmdir nazarımda. adventure oynayanlar için mükemmel ayrıntılar vardır filmde. acaiptir, süperdir!!!!
(bu arada kivanc ilgüner'in bu konuyla ilgili bir yazisi vardi akademik alanda büyük yankılar uyandıran, bilmem hatırladınız mı?)
ving wrote:
James Spader ve Rosanna Arquette'in arabanın içinde, filmin anlatmak istediğini özetleyen sevişme sahnesi.
Deborah Kara Unger'dı galiba kız. Tabii Fifth Sense'le bu iki oldu. Ama guzel bir filmdi.
Benim de favorim; Videodrome.
bacaginda yara olan rosenna arquette idi. spader da bacagindaki yaraya girmek istiyodu.
"Crash" deyince akan sular durur benim için.Filmi seyretmedim(meraktan geberiyorum ve bu filmi nerde bulabileceğimi hala kestirebilmiş değilim)ama kitap tam anlamıyla bir başyapıttır.J.G Ballard ın o müthiş benzetmelerini ve şok edici konuyu unutmak imkansız.Bu kitap Ballard ın"günümüze sinmiş bilimkurgu" anlayışının da doruk noktalarından biri.
Cronenberg en sevdiğim yönetmenler arasındadır.
Şimdilik "dead Rangers" en iyisi gibi geliyor bana...
Crash gerçekten iyi filmdir. Cronenberg'in yaklaşımı beni bitirmişti. Hikayesinde doğadaki ve insana ait herşeydeki anlamların ve isimlerin insan tarafından verildiğini dolayısıyla da yeniden anlamlandırılabileceğini söylüyor, yani insan vücudundaki bir yara belki de yeni bir vajinadır, bir araba kazası belki de yeni bir orgazm biçimidir. Bu arada cinsiyetin de bir önemi kalmamıştır artık ve eşcinsel bir sevişme sahnesi de bu mekanik ve yeniden yaratılan cinselliğe son noktayı koyar. İlk seyrettiğimde beni oldukça şaşırtmıştı.
You need to log in to post a reply.